Thursday, October 15, 2009

Presa germana si austriaca :Traian Băsescu a respins un minoritar german ca premier

Rumänien: Basescu lehnt Deutsch-Rumänen als Premier ab (Die Presse)
Presa din Germania si Austria critica refuzul lui Traian Basescu de a-l nominaliza pe Klaus Johannis , candidatul pentru finctia de premier al unei largi majoritati parlamentare.
Agenţia austriacă DPA scrie că preşedintele român ezită să desemneze un etnic german premier. Preşedintele român Traian Basescu a exprimat miercuri rezerve în ceea ce priveşte nominalizarea primarului etnic german Klaus Johannis pentru postul de premier, invocând necesitatea de a desemna o persoană cu expertiză în activitatea financiară internaţională, relatează DPA. Fără bani de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE), a spus preşedintele român, România ar putea ajunge în incapacitatea de a plăti salariile şi pensiile.

Johannis, primar al oraşului Sibiu, a fost propus pentru funcţia de premier de Partidul Naţional Liberal (PNL) şi de Partidul Social-Democrat (PSD). Cele două partide, împreună cu Uniunea Democrată a Magharilor din România (UDMR) şi minorităţile naţionale, s-ar putea reuni pentru a forma o majoritate în parlament. Conform constituţiei României, notează DPA, preşedintele este acela care desemnează formal un candidat drept premier şi îl însărcinează cu formarea guvernului.

Der Standard analizează şi el şansele primarului din Sibiu, Klaus Johannis, propus de partidele de opoziţie pentru funcţia de premier şi atrage atenţia asupra popularităţii acestuia în rândul electoratului sibian şi a succeselor dobândite de când deţine mandatul. Ziarul aminteşte că la ultimele alegeri comunale Johannis a întrunit aproape 90 la sută din voturi. Acelasi cotidian publică un articol cu titlul "Fără guvern la Bucureşti", analizând posbilele evoluţii de pe scena politică românească, ajungând la concluzia că, dată fiind criza economică şi financiară, "şi viitorul guvern va trebui să adopte o politică de austeriate. Nu e aşadar de mirare că se discută despre formarea unui guvern de tehnocraţi, cu un premier Johannis." Cotidianul vienez estimează că astfel ar putea însă continua războiul între partide.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Băsescu nu va obţine aceeaşi solidaritate în favoarea sa

"Guvernul României a fost demis", titra, miercuri, pe prima pagină Frankfurter Allgemeine Zeitung, care apreciază că e puţin probabil ca preşedintele Traian Băsescu să mai reuşească şi la apropiatele alegeri prezidenţiale să declanşeze un "efect de solidaritate în favoarea sa". "Şansele sale se datorează mai degrabă faptului că deşi şi-au unit forţele împotriva sa, PNL şi PSD nu reuşesc să ofere un candidat care să fie acceptat de ambele partide".

La München, Süddeutsche Zeitung notează că după luni de dispute între formaţiunile politice, a fost demis guvernul condus de Emil Boc. Klaus Brill, semnatarul articolului, crede că preşedintele Băsescu nu va accepta numirea lui Klaus Johannis în fruntea unui guvern tehnocrat, ci va prefera un om politic din propriile rânduri pentru această funcţie.

Cotidianul elveţian de limbă germană Neue Zürcher Zeitung şi Tageszeitung din Berlin relatează şi analizează la rândul lor situaţia politică din România în articole cu titlul "Noua criză guvernamentală din România" şi "Guvern demis".(gandul)

5 comments :

Matilda said...

...Şi e doar începutul ! Iar pentru Băsescu e sfîrşitul !

Marius Mina said...

Matilda, a inceput ceva mai de mult si Basescu stie .

dramoleta said...

Eu lucrez cu nemti si cu elvetieni. Nu le vine sa creada!

Marius Mina said...

Eu lucrez cu americani destul de bine informati, nici lor nu le vina sa creada ca Romania este o tara europeana cu un sistem demcratic. Joe Biden la Bucuresti va trage niste semnale.

Anonymous said...

Eu lucrez cu romani - informati la prima mana. Conditia necesara pentru a fi prim-ministru este sa fii etnic german? Presa germana si austriaca ar putea veni si cu alte solutii: ieftinirea biletelor de metrou, scaderea proportiei de E-uri in inghetata, o noua metoda pentru obtinerea iaurtului sau un aparat de masura a puterii calorifice instalabil in locul "ceasurilor" de masurat metrii cubi de gaz.
In ceea ce priveste premierul, le scapa un singur amanunt: Johannis e profesor de fizica, susceptibil de a fi la mana fotilor comunisti (Iliescu) si securisti (Voiculescu), iar Croitoru e un finantist marcant (e drept, susceptibil a fi la mana lui Basescu, dar in situatia de fata, preferabil).

And I couldn't care less about Joe Biden. Si ce semnale? Ce expresie e asta? E un alt fel de-a nu spune nimic si a fi, totusi, in trend/