Friday, September 12, 2008

Videanu paguba de 10 milioane de euro


Fostul primar general al Capitalei, Adriean Videanu, a prejudiciat patrimoniul Bucurestiului cu mai mult de 10 milioane de euro, la schimbul de terenuri pe care l-a facut cu omul de afaceri Costel Constanda, sustin procurorii DNA. In urma cu doua saptamani, Curtea de Conturi a confirmat ca, la schimbul semnat de primar acum cateva luni la notarul Ioana Tariceanu, Primaria Capitalei a pierdut 10 milioane de euro, prin subevaluarea cladirilor, informeaza Gandul. Acestea se aflau pe terenul pe care Constanda l-a primit in Satul Francez in schimbul celor 2,8 hectare de teren pe care le detinea in Parcul Bordei, pe malul Lacului Floreasca. Pentru cele 18 cladiri primite odata cu terenul, Primaria a cerut o sulta de 5,8 milioane de euro, pe care omul de afaceri trebuia sa o plateasca in decurs de un an. O expertiza ceruta ulterior de administratorul Satului Francez - ALPAB - a relevat faptul ca cladirile primite de Constanda valorau mult mai mult. Numai ca omul de afaceri a platit deja sulta atunci cand a vandut 1,6 hectare din teren unui dezvoltator imobiliar grec. Mai mult, inspectorii Curtii au constatat ca omul de afaceri a primit 6.000 de metri patrati de teren in plus, fata de suprafata pe care o primise prin instanta atunci cand a revendicat terenul de sub Satul Francez pentru mostenitorii de drept, Tudor Dumitru si Lincaru Eugen. Acum, procurorii anticoruptie cerceteaza conditiile in care fostul primar general a predat din patrimoniul Bucurestiului 6.000 de metri patrati in plus fata de suprafata care i se cuvenea lui Costel Constanda, precum si modul in care municipalitatea a ajuns la stabilirea sultei pentru cladiri, de 5 milioane de euro, in loc de 15 milioane.

Sep 12, 2008

Rusia respinge acuzatiile Kievului


Ambasada Rusiei in Ucraina a calificat vineri drept provocare declaratiile liderilor de la Kiev privind furnizarea "masiva" de pasapoarte ruse ucrainenilor din peninsula Crimeea.
"A spune ca distribuim pasapoarte este o adevarata provocare, este pur si simplu ridicol", a declarat un consilier al ambasadei, Vsevolod Loskutov, citat de AFP.
"In prezent este foarte, foarte dificil sa obtii un pasaport (rus - n.red.), exista o procedura serioasa", a spus el.
Oficialul a calificat drept "mit" si afirmatiilor mai multor lideri europeni potrivit carora peninsula ucraineana Crimeea ar putea deveni urmatoarea tinta a Rusiei, dupa Georgia.
"Este un mit provenind din tari terte. Presedintele rus Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin au declarat in repetate randuri ca respectam suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei", a subliniat diplomatul.
Ministrul ucrainean de Externe Volodimir Ogrizko a afirmat intr-un interviu, saptamana trecuta, ca cetatenii ucraineni primesc pasapoarte ruse emise de consulatul Moscovei in Crimeea.
Mai multi responsabili din fortele de ordine din Crimeea au negat, insa, ca ar fi existat o distribuirea masiva de pasapoarte ruse in regiune, in ultimele saptamani.
Rusia incepuse sa le ofere pasapoarte ruse si separatistilor oseti din Georgia inainte de a interveni militar, in luna august, in Georgia. In plus, Moscova si-a argumentat interventia armata si prin necesitatea de a proteja cetatenii rusi.