Thursday, June 18, 2009

Emilian Cutean, revolutionar sau impostor?


Sfarsitul lui decembrie 1989 a schimbat soarta multor amatori de senzatii tari si avantaje personale. Cei care au avut curajul si doza de nebunie necesara sa iasa in strada in dimineata zilei de 21 decembrie, au invadat zona de conflict cand Ceausescu isi rostea ultimul discurs. Intrerupt de turbulente provocate in randul celor prezenti pe platoul din fata sediului CC, mitingul s-a spart, cei adusi sa aplaude s-au imprastiat calcandu-se in picioare in cele patru zari ale Bucurestiului. Au ramas doar cei care nu venisera sa aprobe condamnarea timisorenilor.
Ora 12.30 am, Piata Romana,
protestatarii care umpleau Blvd.Magheru erau blocati de scutieri si fortele de securitate. Printre cei prinsi intre liniile de forta ale lui Ceausescu se afla si Emilian Cutean , amestecat din intamplare cu multimea revoltata. Privirile ni s-au incrucisat pentru o secunda dupa care revolutionarul cu diploma a reusit ca prin minune sa scape implorand scutierii sa-l lase sa plece pentru ca nu are nicio legatura cu cei care strigau lozinci anticeausiste.
A reusit sa-i convinga si s-a indreptat in mare viteza catre primul autobuz (linia 133) care intrase in sensul giratoriu al Pietei Romane. S-a urcat pe bara din fata cu ambele maini pe parbirz implorand soferul sa opreasca :"Opreste ma, ca ne omoara astia". Soferul a oprit deschizandu-i usa din fata, permitandu-i revolutionarului de catifea sa se refugieze in mijlocul de transport care si-a continuat cursa .
22 decembrie 1989, cu aproximatie in jurul orelor 16.00 , prima transmisie live din fata sediului CC, Cutean apare insotit de un alt specialist in impostura televizata , fost coleg de breasla , al meu si al lui, cascadorul Nicolae(Nicky) Dide, apropiat anturajului lui Nicu Ceausescu.
Din acel moment cei doi nu s-au mai dezlipit de echipa frontului salvarii nationale si de Ion Iliescu. Opinia mea este ca cei care-l acuza de impostura pe Emil Cutean , indiferent de gradul participarii lor la evenimentele din decembrie, au in mare masura dreptate.
L-am reintalnit pe Emil Cutean imediat dupa calmarea ostilitatilor cu ocazia sedintei de constituire a Asociatiei Cascadorilor Profesionisti din Piata Amzei, unde incepuse deja campania de intocmire a dosarelor de revolutionar. In 1993 , la intoarcerea mea din Germania, am fost invitat la sediul Asociatiei 22 decembrie in fosta vila a lui Emil Bobu , devenita intre timp resedinta revolutionarului care este , Emilian Cutean. Dupa o discutie relativ scurta am fost invitat, atat eu cat si alti colegi sa completam formularele pentru obtinerea certificatului de revolutionar care, dupa spusele lui Cutean, urma sa ne fie inmanat personal de Ion Iliescu la Cotroceni, ocazie cu care ne puteam convinge de calitatile si omenia liderului suprem de atunci.
In urma unui schimb de replici mai putin ortodoxe, am parasit cladirea insotit de o parte din cei cu care ajunsesem acolo.

PS: In afara de mine mai sunt cel putin doua persoane(in viata) care au trait pe "live" secventa din 21 decembrie 1989 .

3 comments :

Ionut said...

cica impostor ... dar cati sunt pe bune? sa nu uitam cate carnete s-au dat la oameni ce nu aveau nicio treaba ... iar caz mai concludent decat copilu nu stiu cui care e revolutionar desi in 89 avea 2 ani ... ma interesez si va spun exact de cine e vorba!

tony said...

M.Mina
L-ai cunoscut si pe Dan Iosif?

Marius Mina said...

@Tony, evident