Tuesday, October 27, 2009

Basescu nu infirmă trocul cu Hayssam dar acuză înregistrarea ilegală a discuţiei

Legea 51/1991, care reglementează textul privind siguranţa naţională a României, precizează în mod expres că orice persoană aflată în strare de arest sau reţinută poate să furnizeze informaţii pe care să le comunice organelor de urmărire penală când informaţiile sale privesc săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu siguranţa naţională. Un om arestat anunţă procurorul de caz că doreşte să furnizeze informaţii. Atunci, procurorul, printr-o notă informativă trimisă sefului său ierarhic , îl înştiinţează de toate acestea. Cei doi anunţă o persoană din structurile cu atribuţii legate de siguranţa naţională, îl aduce la sediul Parchetului şi, numai în prezenta procurorului de caz, persoana arestată urmează să facă dezvăluirile în legătură cu siguranţa naţională.


Inregistrarea convorbirilor din interiorul comisiei de ancheta Udrea este legala in acceptiunea lui Traian Basescu, nu aceeasi nuanta este folosita insa in cazul "rapirii jurnalistilor" , cand incearca sa ne explice in limbaj propriu , "secretul" stenogramei care este pe cale sa transpire si in format audio , exercitiu din care seful statului poate iesi mai sifonat decat toate rufele murdare ale cazarmei Ciorogarla. Daca se va demonstra ca Hayssam a parasit Romania cu acordul tacit al lui Basescu, prin portul Constanta , si cu sprijinul unei firme cu sediul in port, foarte apropiata lui Mircea Basescu, cineva va putea fi judecat si condamnat pentru inalta tradare. In astfel de situatii , orice miscare a unui arestat pentru fapte atat de grave este supravegheata audio video, mai ales intr-o discutie cu un inalt oficial al statului. Afrimatiile D-lui Basescu sunt cel putin bizare daca nu deosebit de grave. Apropos de gravitatea faptelor, o intrebare de bun simt : Cine a preluat averea si firmele lui Omar Hayssam dupa arestarea si evadarea acestuia?
Curtea Suprema de Justitie a SUA a aprobat judecarea lui Muhamad Munar pe teritoriul american, surprizele nu vor inceta sa apara si D-l Basescu risca sa intre in istorie in patru labe.


Nici in visele lui cele mai negre , nu si-ar fi inchipuit Traian Basescu ca cei implicati in scandalul "terorist" vor putea vorbi vreodata , mai ales acum.
Traian Băsescu a declarat, marţi, la GDS, că înregistrarea discuţiei Degeratu-Hayssam, a cărei stenogramă a apărut recent în presă, este ilegală, a fost făcută în biroul unui procuror şi conţinutul ei nu este confirmat de principalul protagonist, generalul Constantin Degeratu. Ziarul "Gardianul" a publicat, în ediţia de vineri, stenograma unei discuţii care a fost purtate, în septembrie 2005, de Omar Hayssam cu Degeratu, consilier pe probleme de securitate la Preşedinţie. Potrivit ziarului, Hayssam spune, în discuţie, că preşedintele i-ar fi promis libertatea şi fuga în afara graniţelor dacă ziariştii români răpiţi în Irak vor fi eliberaţi. Comisia de apărare a Camerei a decis, marţi, în absenţa reprezentanţilor PDL, să-i audieze miercuri pe ministrul interimar al Administraţiei şi Internelor Vasile Blaga şi pe consilierul prezidenţial în legătură cu DGIPI şi, respectiv, cazul Hayssam.Vineri, Traian Băsescu declara, referindu-se la publicarea stenogramei, că "se folosesc vorbe ale unui membru PSD", infractor, împotriva preşedintelui, apreciind că “este un tip de campanie murdară". Şeful statului a revenit astăzi asupra problemei acuzând faptul că stenograma este ilegală şi că elementele din ea nu au fost confirmate de către Degeratu.
"Trebuia să fie o discuţie secretă, pentru că arestatul vorbea despre siguranţă naţională şi vroia să se adreseze şefului statului. Nu avea voie nimeni să o înregistreze. S-a făcut verificarea. Nu există niciun mandat de ascultare a acestei discuţii, care a fost dinainte anunţată la Parchet", a declarat Băsescu. El a mai spus că nu are informaţii certe dacă stenograma a redat discuţia integrală dintre generalul Degeratu şi Omar Hayssam.

"Nu am nicio certitudine că a fost o discuţie redată integral, dar generalul Degeratu nu a fost informat când s-a dus la Parchet că este înregistrat. Înregistrarea este ilegală. Este ilegală în primă fază. Asupra conţinutului generalul Degeratu nu confirmă foarte multe din afirmaţiile de acolo. Data la care s-a făcut este corectă. A fost o solicitare a unui anchetat în stare de arest de a informa asupra unor elemente de siguranţă naţională, era un dosar de siguranţă naţională, cel legat de răpirea celor trei ziarişti", a adăugat şeful statului.

Băsescu a explicat că discuţia a avut loc în biroul unui procuror, dar că procurorul ieşise din birou, pentru că era o solicitare de a se adresa preşedintelui României, pe care el a refuzat-o.

"Dar făcând afirmaţia că este vorba de siguranţă naţională, am cerut unuia din consilieri mei să aibe această întâlnire, cu atât mai mult cu cât Omar Hayssam era suspectat de mult mai multe şi se ştia că fusese în anturajul PSD şi al domnului Iliescu. Pleca de fiecare dată în călătorii în străinătate. Acest anturaj putea duce la idea că pot fi lucruri extrem de importante", a conchis şeful statului.

"Acum lucrurile au pornit pe un drum înapoi, să vedem cum este posibil să fie înregistrat ilegal consilierul de siguranţă naţională al României", a spus Băsescu. (citate -impactnews)

7 comments :

Toma Necredinciosul said...

" A fost o solicitare a unui anchetat în stare de arest "
Curios, ca la romani la nimeni, ca este nevoie de mandat sa fie inregistrate TOATE CONVORBIRILE unui ARESTAT CU AUTORITATILE ROMANE.Inregistrarea unui presupus terorist IN AREST nu are nevoie de mandat... sau are(in Romania)? Ce este iarasi , ca la noi la nimeni, este faptul ca nu se plange arestatul ca a fost inregistrat ilegal ci culmea tupeului : AUTORITATEA ROMANA!
Unde s-a ajuns dupa 5 ani de "marinata" la Cotroceni: autoritatile romane se ascund de justitie mai rau decat criminalii!
Domnule Mina, foarte bun articol!

Matilda said...

Să desecretizeze dosarul răpirii ziariştilor, să ştim cine este vinovat, şi, mai ales, cine şi cum a făcut posibilă eliberarea lor. Cine a negociat cu "teroriştii" şi cît s-a plătit. Avem acest drept !

Marius Mina said...

@Toma Necredinciosu'
Cred ca nici nu-ti imaginezi unde se poate ajunge daca infractorul mai fure un mandat, sper sa fure unul la Jilava.

Marius Mina said...

@matilda, nu-mi spune acum ca esti curioasa sa afli cat a fost comisionul lui Basea din toata combinatia asta?

Matilda said...

De ce nu ? Aşa mă roade pe mine invidia....

Marius Mina said...

De ce-i este frica d-aia nu scapa

sandman said...

La comisia Udrea nu guitza asa, jigodia!Acum nu-i mai convine?