Tuesday, July 14, 2009

Basescu, francofon, americanofon sau bufon?

Presedintele Traian Basescu a refuzat invitatia de a participa la ceremonia de ziua nationala a Statelor Unite, insa accepta sa participe la sarbatorirea zilei nationale a Frantei, ce va avea loc pe 14 iulie.
Singuratatea lui Basescu la Summitul NATO indica o racire generala a liderilor occidentali fata de omul cu axa.

Pe 1 iulie, administratia de la Cotroceni a anuntat ca Traian Basescu nu participa la festivitatea dedicata Zilei Statelor Unite ale Americii de la resedinta ambasadorului american la Bucuresti.
Desi explicatiile neoficiale privind aceasta situatie au fost legate de faptul ca SUA nu a desemnat inca un ambasador pentru Romania, dupa incheierea mandatului lui Nicholas Taubman, Cotroceniul nu a avut inca nicio pozitie oficiala. Iar in 2005, presedintele a participat la ceremonii, in conditii similare.Motivul pentru care omul cu licurici ar fi refuzat invitatia americanilor este pus pe seama racirii relatiilor dintre Traian Basescu si SUA din ultima perioada .In acelasi timp, axa jucatorului trece prin biroul lui Sarkozy care si-a luat tainul de la Basescu imediat dupa aprobarea imprumutului extern pe spatele romanilor tacuti si nepriceputi.Reactorul nuclear si cel mai scump kilometru(57 milioane euro/km) de autostrada construit vreodata in lume vor fi incredintate unor euroconstructori frantuzesti.

Coincidenta sau nu, investiţiile străine au scăzut în primele cinci luni cu 42% faţă de perioada similară de anul trecut. Nivelul investiţiilor anunţat de Banca Naţională este de 2,4 miliarde de euro. Deficitul balanţei de plăţi s-a plasat în primele cinci luni la 1,77 miliarde euro, în scădere cu peste 75% faţă de perioada similară din 2008.In timp ce serviciile şi-au diminuat aproape de opt ori contribuţia la restrângerea deficitului de cont curent. Datoria externă pe termen mediu şi lung este în creştere cu 12 la sută comparativ cu sfârşitul anului trecut.

No comments :