Saturday, August 22, 2009

Emil Boc complice sau locotenent?



Firma Defense, Security and Intelligence CO - Desintco SRL (care iniţial se numea Exhibition Aircraft Defence and Security) a fost înfiinţată în data de 26.06.2009, dar înscrisă la Registrul Comerţului abia săptămâna trecută. De ce s-a întâmplat asta, deşi firma a organizat expoziţia de Ziua Armatei de la Constanţa?
Pentru că, înainte trebuia rezolvată o altă problemă - nu prea se putea face trafic legal cu armament pentru că exista o agenţie a statului care monitoriza aceste tranzacţii. Autoritatea se numea - AGENŢIA DE COMPENSARE PENTRU ACHIZIŢII DE TEHNICĂ SPECIALĂ (înfiinţată în octombrie 2004, deci de premierul Adrian Năstase) - care avea ca obiect: "Operaţiunile compensatorii, cunoscute ca şi operaţiuni de "offset", reprezintă compensaţii economice, stabilite prin contractul de achiziţie ca o condiţie pentru achiziţionarea de produse, lucrări sau servicii de pe piaţa externă, în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale" - (detalii AICI).

Această agenţie era direct în subordinea primului ministru şi era omoloaga ANCEX (Agenţia Naţională pentru Controlul Exporturilor), aflată în subordinea MAE. Spun ERA pentru că a fost desfiinţată în 13 august odată cu celebra comasare si desfiinţare de agenţii şi prin urmare domeniul a fost lăsat cam la liber. Agenţia a fost desfiinţată şi obiectul de activitate a fost trecut în subordinea Ministerului Economiei şi nu al Apărării cum ar fi fost oarecum normal. SURPRIZĂ!!! La Ministerul Economiei se ocupa de industria de apărare domnul Aurel Cazacu (în iulie 2008, că un raport de contraspionaj militar scotea la iveală legături interzise între Aurel Cazacu şi serviciile secrete de la Moscova, a căror miză era controlul operaţiunilor de import -export, cu potenţial financiar uriaş. Aurel Cazacu era la acel moment şef al Direcţiei Generale Industria de Apărare din Ministerul Economiei, prin care se coordonează Romarm, producătorul naţional de armament).

Prin urmare, AGENŢIA DE COMPENSARE PENTRU ACHIZIŢII DE TEHNICĂ SPECIALĂ s-a desfiinţat taman când trebuia. Hm... Firma Defense, Security and Intelligence CO - Desintco SRL s-a băgat să facă exact operaţiniunile care în trecut erau făcute de agenţia specială a statului - adică banii rezultatţi din consultanţă nu mai intrau în bugetul statului, ci în buzunarului unor omenaşi.

De ce a fost desfiinţată AGENŢIA DE COMPENSARE PENTRU ACHIZIŢII DE TEHNICĂ SPECIALĂ? Răspunsul e simplu - să lase loc unei firma ca cea în care a fost băgat domnul Mircea Băsescu.( via Ioska )


PS
: Echipa de la Ziua pune pariu ca, in scurt timp, aceasta afacere se va derula printr-o alta firma, eventual un offshore, cu actionari necunos cuti, dar dirijati din umbra de Mihai Stanisoara, ministrul Apararii Nationale (mana dreapta a sefului statului-n.r.) si Ion Aurel Lascu, secretar de stat si seful Departamentului pentru Armamente din MApN (omul de incredere al lui Stanisoara-n.r.)

1 comment :

tony said...

In 2002-2003 contractul pentru achizitia celor 2 fregate a fost semnat tot de Aurel Cazacu.Atunci comisionul a fost de aproape 8 milioane de lire sterline care au ajuns intr-o firma romaneasca si de acolo intr-o firma off-shore.
Deci totul se leaga.