Thursday, August 13, 2009

Le Monde: Romania nu poate iesi din criza din cauza politicii incoerente a Guvernului

Constrangerile impuse de FMI privind finantele publice au fost gestionate defectuos de Guvern, care a improvizat solutii cu consecinte catastrofale.
Le Monde scrie despre incapacitatea Romaniei de a depasi criza economica cu care se confrunta, indicand drept cauza politica incoerenta a unui Guvern de coalitie intre democrat-liberalii lui Basescu si socialisti, noteaza, joi, Ziarul Financiar. Jurnalistii francezi au observat tensiunile dintre cele doua partide politice, partenerii la guvernare petrec mai mult timp certandu-se decat conducand tara. Drept urmare a incoerentei Guvernului, Romania a ajuns intr-un impas care o obliga sa se imprumute pentru a putea plati salariile si pensiile. Astfel, oficialii de la Bucuresti au obtinut acordul FMI pentru a aloca o parte a imprumutului de 20 de miliarde de euro contractat in luna martie achitarii salariilor din sectorul public. In plus, scrie cotidianul francez, constrangerile impuse de FMI privind finantele publice au fost gestionate defectuos de Guvern, care a improvizat solutii cu consecinte catastrofale. Medicii denunta o lipsa medicamentelor, iar majoritatea spitalelor nu mai este in masura sa asigure serviciile medicale curente. Fondurile alocate luptei impotriva cancerului, hepatitei, diabetului si SIDA s-au epuizat de la sfarsitul lunii iulie.In acest context, romanii sunt cu atat mai socati de excesele unor oameni politici, intr-o tara unde coruptia institutionalizata face regula.

Articolul original din "Le Monde"

3 comments :

Matilda said...

În traducere, ne ducem dracului şi guvernul se ceartă pe viitorul cadavru al unei ţări muribunde. Ăştia n-ar trebui trimişi la Tîrgovişte, sau nu mai avem nici plutoane de execuţie ?

Marius Mina said...

@matilda, ma scarific eu

nicole said...

Marius, nu merita coruptii aia "sa-ti faci pacate"! Poate se simt si se "executa" singuri! Important este sa plece cat mai repede.