Friday, May 15, 2009

CTP : Crin Antonescu e mai mult om decât politician


Între şulfă şi marionetă

Cristian Tudor Popescu-Gandul

Mă întreb câte culmi va mai atinge presa românească înainte să mă despart definitiv de ea. Am trăit să aud acum gazetari, analişti îndemnându-l pe candidatul la preşedinţie d. Crin Antonescu să fie „şulfă”, să răspundă adică mitocăneşte la întrebarea absolut civilizată a unui jurnalist sau să escamoteze prin trucuri ieftine răspunsul. Sau, cel mai bine, să accepte întâlniri în direct doar cu jurnalişti „fani” ai domniei-sale. Deci, deşi respectivii domni gazetari sunt antibăsescieni declaraţi, ei îl sfătuiesc pe d. Antonescu să fie ca Băsescu în relaţia cu presa şi, până la urmă, cu publicul. Pentru că aşa vor şi cred dânşii că poate fi învins d. Băsescu, prin minciună şi diversiune.

În acest moment, d. Crin Antonescu e mai mult om decât politician. De aceea a răspuns cât se poate de cinstit la solicitarea subsemnatului de a-şi prezenta pe scurt, în limba engleză, motivele pentru care vrea să fie preşedintele României. Domnia-sa nu stăpâneşte engleza, iar franceza o vorbeşte acceptabil. Engleza însă este, cred eu, indispensabilă pentru convorbirile neoficiale, fără translator, cu alţi şefi de state, care pot fi, uneori, mai importante decât cele oficiale. Prin urmare, d. Antonescu a admis că trebuie să înveţe intensiv engleza. Aşa s-a încheiat un dialog normal, omenesc, între politician şi gazetar.

Întrebat în legătură cu prestaţia Executivului Tăriceanu, care a adus României un deficit bugetar excesiv, sancţionabil de către UE, d. Antonescu a avut onestitatea şi tăria să recunoască faptul că guvernul liberal a recurs la pomeni electorale masive în 2008. Observând, iarăşi corect, că ele ar fi fost şi mai mari dacă era după PSD şi PD-L. Din nou, domnii analişti antiBăsescu îi pretind d-lui Antonescu s-o ţină gaia-maţu, să dea în adversarii politici şi să-şi menajeze colegii, ignorând cu tupeu realitatea. Păi, iarăşi, asta face constant Traian Băsescu. Pe domnii aceştia îi interesează foarte puţin victoria lui Crin Antonescu pentru Crin Antonescu, au nevoie de această victorie pentru ei înşişi, ca să poată ţipa apoi că ei l-au învins pe Băsescu.

Mi se pare că a acoperi urmele de umanitate din d-sa ar fi cea mai mare greşeală a d-lui Antonescu. Mesajul său nu este deocamdată suficient de clar, de puternic, de simplu pentru a putea ajunge la masele largi şi a-i trezi pe votanţii aflaţi în adormire de ani de zile. În plus, este un mesaj preponderent negativ, plin de epitete devastatoare la adresa guvernării PSD – PD-L şi a lui Traian Băsescu. Dar cu toţi aceştia PNL a coabitat în ultimii ani într-un fel sau altul şi atunci efectul pamfletelor parlamentare ale d-lui Crin Antonescu este mai degrabă consolidarea dezgustului populaţiei faţă de politică în general şi a hotărârii de a nu merge la vot, decât impulsul de a-l vota pe Crin Antonescu. Cred că d. Antonescu are mult de muncă, în fiecare zi, împreună cu nişte consilieri competenţi, dacă îi are, pentru a schimba toate acestea până la toamnă. Însă, repet, nu şi personalitatea sa. Ea trebuie luată ca atare de stafful său de campanie, d. Antonescu nu trebuie prefăcut prin sângeroase chirurgii de imagine în ceea ce nu este, adică într-un animal politic artificial, cu reflexe condiţionate, gândind şi simţind doar în strategii aducătoare de voturi. Avem deja un astfel de exemplu în d. Mircea Geoană, care s-a transformat mult în anii din urmă. A înghiţit multe şi crunte lovituri, e plin de cicatrici, a făcut toate compromisurile pentru a rămâne în fruntea PSD, privirea i s-a răcit şi s-a metalizat, a învăţat să anunţe execuţii cu glas scăzut şi apoi să ridice tonul într-o retorică a „emoţiei” şi entuziasmului de partid care i-a mecanizat faţa ca unei marionete. După ce că regimul aplauzelor de la Romexpo a fost asigurat de oamenii lui Vanghelie, cel care afirmă în Gândul că vrea să fie în 10 ani cel mai puternic din România, d. Geoană a mai şi declarat că, odată ajuns la Cotroceni, va apela la sfaturile d-lui Ion Iliescu, umplându-şi de fiori posibilul său electorat tânăr. Între Vanghelie şi Ion Iliescu, mai poate rămâne ceva uman într-un politician?

Deşi în spatele, sau poate chiar în faţa, d-lui Crin Antonescu se află Dinu Patriciu şi banii lui mulţi, preşedintele liberal nu îmi face impresia unui executant orb al ordinelor magnatului petrolului. Crin Antonescu nu e nici obedient ca Emil Boc, nici atât de însetat de putere ca Mircea Geoană. Cred că mai importantă decât câştigarea Cotroceniului este capacitatea d-lui Crin Antonescu de a demonstra că în România se poate face politică la vârf fără să încetezi să fii om.

Cristian Tudor Popescu - Gandul

17 comments :

Daniel Mălăelea said...

Eu cred ca de un astfel de om avem nevoie.Si ce daca nu este un politician desavarsit? Poate sa invete asta. Ar trebui sa fim fericiti ca avem alternativa.

Ionut said...

Si-a cautat-o Crin ... se vede ca nu stie ce sa faca de capu` lui ... probabil se obisnuise, ca si Basescu, sa fie doar in emisiuni aranjate gen Nasu, unde toti il aplauda si stie intrebarile de acasa! Se vede ce stie si cat stie Antonescu. O fi un bun orator, dar atat. E moale ca o plastilina si `umil` ca un caine ud ce prima data il bagin casa!

Garcia Muerte said...

De bun simt comentariul d-lui Popescu. Si eu spuneam ieri ca, indiferent de interpretarile date prestatiei lui CTP din emisiunea de pe Realitatea TV, acesta nu este un anti-Antonescu visceral. Nu. Cineva a manipulat foarte bine lucrurile in asa fel incat Antonescu sa para un scolar in fata crucisatorului presei romanesti.

Crin ar trebui sa isi schimbe complet garnitura de consilieri si sa fie mult mai agresiv in dezbaterile publice. Daca nu va face acest lucru foarte curand inseamna ca, amandoi Marius, am pariat pe un cal schiop. Sper sa ii deschida cineva ochii cat mai repede.

Claudia Muresan said...

articolul seamana cu acel gest de bunavointa pe care-l face masculul alfa fata de catelul pe care tocmai l-a intors cu partile moi in sus. Il linge in treacat, il priveste condescendent, il mai miroase o data, si trece mai departe.

Marius Mina said...

@Daniel Malaelea, Antonescu este un politician mai natural si mai normal decat restul .Nicidecum faptul ca este on om normal fara "intentii criminale " ca majoritatea politicienilor, nu s-ar califica.Dimpotriva.Este singurul pe care-l vad in varf supervizand zoologia vietii politice si sociale din Romania.

Marius Mina said...

@Ionut, te arunci cam repede , mai ai nevoie de ceva timp si experienta ca sa vezi lucrurile din spatele reflectoarelor.

Marius Mina said...

@Garcia Muerte, a meritat riscul si efortul.Cred ca stii ce inseamna un OK dat de CTP? Electoratul de stanga care nu prea il simpatizeaza pe Geoana.....si nu numai cel de stanga.

Marius Mina said...

@All:replica aceasta este esenta- CTP:
"Cred că mai importantă decât câştigarea Cotroceniului este capacitatea d-lui Crin Antonescu de a demonstra că în România se poate face politică la vârf fără să încetezi să fii om.”"

Marius Mina said...

@Claudia Muresan, intr-o campanie lucrezi pe profit, din toata povestea asta, singurul care va lua puncte va fi Antonescu.
Poate iti mai trebuiesc cateva zile sa te luminezi .

Anonymous said...

Dl CTP isi doreste, cu disperare, un candidat - un om politic roman - un roman - un om - care sa se poata opune plauzibil si credibil "modelului" Basescu sau Geoana (fiecare cu individualitatile sale, desigur) asa dupa cum ne dorim cu totii - si vede in Crin Antonescu pe acest "Mesia" -

din pacate, si Crin Antonescu este in politica de foarte mult timp si nu reprezinta, nici macar in mica masura, un reper "moral" de urmat -nu vreau sa fiu cassandra, dar cred ca vor apare, in curand, multe "dezvaluiri" - presupun ca sunt pastrate pentru perioada estivala sau toamna - pentru a fi 'fierbinti" atunci cand trebuie! din pacate, repet! dar asta e politica.asta e Romania.
"nasoala treaba, misto tara" dupa cum spunea cineva...
vom trai si vom vedea!

Ionut said...

Domnul meu, mustrarea verbala ce mi-a fost aplicata cat si privirea mea de sus ... sa stiti ca m-a intristat, nu indeajuns incat sa spun ceva vulgar si memorabil ... dar ce vroiam sa zic ... asa, oi fi mic (ca si varsta), dar eu am citit undeva, cred ca in playboy, ca intelepciunea nu este un atribut al varstei inaintate. Poate mai am nevoie de timp si experienta sa vad lucrurile din spatele cortinei, dar eu dispun de mai mult timp decat dvs, asta daca nu cumva Dumnezeu o gandi altfel, iar daca dvs nu vedeti evidentul asta nu inseamna ca nu poate fi asa!

Marius Mina said...

@Anca Chiser, dezvaluiri vor aparea despre toti , in mod special despre Basescu .
In turul doi se vor bate Antonescu si Geoana !
Politica e peste tot la fel, Romania nu face exceptie.

Ion de la Chiuiesti said...

Mesajele lui Crin sunt fara forta si neconvingatoare. Eu cred ca va avea din toamna probleme mari si in partid.

Marius Mina said...

@Ionut, ai destul timp la dispozitie, din pacate nu ne ajunge o viata sa invatam tot ce s-ar putea invata.

Ruxandra-Georgeta Lungu said...

Crin Antonescu trebuia sa fie mai agresiv.
Pentru ca nici presa nu mai este demult "cainele de paza al democratiei" ci dimpotriva.
Stiind ce interese sunt in spatele trusturilor dialogul cu presa trebuie nuantat. Cand te duci in gura lupului, te duci pregatit. Cu mult tupeu!

Marius Mina said...

@Ruxandra, de acord , numai ca el vrea sa prezinte tarii o alta oferta prezidentiala.Am trecut de zona gri a talibanismului, Basescu este ultimul presedinte securo-comunist al Romaniei.Avem nevoie de ceva nou si de mai putine manele si boci in politica Romaneasca.

Anonymous said...

Nai draga!!

Cum se despart unii de presa pt ca un jurnalist a indraznit s-arate public goliciunea crinului.
Na daca nici asta nu-i un motiv!!!! :)

Shulfelor :)