Monday, October 26, 2009

Basescu - Hayssam, a love story


Traian Basescu ar fi intervenit pentru ca un apropiat al Palatului Cotroceni sa nu vorbeasca despre traficul de arme in care ar fi implicate mai multe personalitati politice. Acest lucru a fost dezvaluit de jurnalistul Ovidiu Ohanesian, la Antena 3 si pe blogul personal. Ohanesian sustine ca stenogramele publicate recent in 'Gardianul', care se refera la convorbirile dintre fostul consilier prezidential Gabriel Degeratu si Omar Hayssam au legatura directa cu dosarul traficului de armament. Potrivit lui Ohanesian convorbirile dintre fostul consilier prezidential Gabriel Degeratu si Omar Hayssam sunt reale si provin din doua dosare strict secrete. Intr-unul din ele, legat de trafic de armament, sunt mentionate, in afara numelui lui Omar Hayssam, si numele unor politicieni romani.

Suntem de abia la începutul campaniei prezidenţiale şi după cum ne aşteptam, lupta de clasă a demarat cu cele mai sofisticate arme. Muniţie este din belşug : de la acuze fără formă şi fără fond, la dosare clasificate sustrase din arhivele serviciilor secrete, orice poate fi folosit pentru atragerea electoratului. Păstrat la ciorap pentru zile negre, dosarul “Răpirea din Irak” a revenit în forţă săptămâna trecută. Câteva “stenograme” scăpate pe sub mână de nişte binevoitori în presa centrală, au fost de ajuns să inflameze mediul politic şi mass-media. Scoase de naftalină, dialogurile de taină dintre dintre teroristul Omar Hayssam şi consilierul prezidenţial Gabriel Degeratu pun pe tapet nişte adevăruri ştiute de oricine. Şi anume că afacerea răpirii jurnaliştilor este muşamalizată la cel mai înalt nivel sau că teroristul numărul 1 al Romăniei a fugit cu voie de la Cotroceni. Dezvăluirile au provocat un şir de discuţii interminabile între analiştii puterii şi cei ai opoziţiei. Acestea să fie faimoasele stenograme DGIPI la care se referea ameninţător Vanghelie “care este” ? Nu ne-am lămurit.

Un lucru este cert : „stenogramele” sunt cât se poate de reale. Atacat din toate direcţiile, generalul Degeratu a confirmat întâlnirile cu Omar Hayssam, ba chiar şi fragmente din discuţiile purtate. Lăsând la o parte faptul că sfătuitorul preşedintelui pe probleme de securitate are niscai bube la dosarul Revoluţiei, trebuie să înţelegem că în funcţiile pe care le-a deţinut, Degeratu a primit certificat ORNISS la cel mai înalt nivel. Ceea ce înseamnă că poate fi încarcerat pentru divulgare de informaţii clasificate. Cât despre “stenograme”, vă putem spune că cele 28 de pagini de “tras cu urechea” au transpirat de la Parchetul General, mai precis din birourile DIICOT. Nu este clar cine a făcut înregistrările, dar putem spune cu siguranţă că nu sunt opera Serviciului Român de Informaţii. Aşa cum era normal şi legal. Dar asta nu explică de ce nici măcar generalul Degeratu, omul de casă al lui Traian Băsescu, nu ştia că este înregistrat în birourile Ministerului Public.

Noi am aflat că dosarele violate sunt din categoria Strict Secret de Importanţă Deosebită şi se referă la Omar Hayssam, Victor Bout şi la alte persoane cercetate pentru trafic internaţional cu armament. Vă mai putem spune că agenţii DEA SUA s-au chinuit mai bine de o lună (în birourile DIICOT) să ne convingă să-l dăm în gât pe Viktor Bout. Partener de “afaceri” cu Omar Hayssam, Romavia şi SRI. De aceea, în dosarele Armamentul (628/D/P/2005) şi Fuga lui Hayssam (121-D-P-2007) au fost folosite stenogramele Degeratu. Aliaţii americani bănuiau că traficanţii sunt protejaţi la nivel înalt de autorităţile române. Dar cum totul e bine când se termină cu bine, americanii s-au mulţumit că au pus laba pe contrabandistul rus în Thailanda. Să nu credeţi că a dat inteligenţa peste ei. Nici vorbă. Viktor Bout a fost arestat în urma interceptărilor aprobate de Curtea de Apel Bucureşti. Departamentul de Stat SUA s-a văzut cu sacii în căruţă, ne-a mulţumit frumos şi ne-a lăsat să ne spălăm pe cap cu partenerii autohtoni ai cuplului Bout-Hayssam. (Ovidiu Ohanesian)

No comments :