Tuesday, October 27, 2009

Raport ONU: România a vândut arme unor grupari teroriste

Raportul UNIDIR releva faptul ca Romarm, firma din Bucureşti care grupeaza toate fabricile de armamanet din ţară, controlată de stat, a vândut armament traficantului internaţional de arme Monzer al Kassar în 2007. Armamentul urma să ajungă în mâinile unei organizaţii teroriste din America de Sud şi avea să fie finanţat din venituri obţinute prin trafic cu droguri. Operaţiunea era însă pusă la cale de autorităţile americane, care l-au condamnat pe Kassar la începutul acestui an la 30 de ani de închisoare.

Monzer al Kassar a cumpărat arme de la Romarm pentru a le vinde Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), considerat drept grup terorist de către Columbia, SUA, Canada şi UE. Grupul este cunoscut drept cel mai mare furnizor de cocaină din lume.

Traficantul a fost găsit vinovat de sistemul de justiţie din SUA, în februarie 2009, după o lungă operaţiune de cumpărare supravegheată, controlată de agenţi sub acoperire ai Administraţiei SUA de control al drogurilor (DEA), derulată inclusiv pe teritoriul României, începând din 2007.
Autorităţile americane au găsit, chiar asupra lui Kassar, o copie după un contract de livrare armament încheiat între Romarm şi o firmă din Anglia - Trawl Services Limited, firmă pe care Kassar o folosea ca intermediar în relaţiile cu românii.

Oficialii companiei Romarm nu au răspuns până acum solicitărilor Capital privind un punct de vedere. Nici Aurel Cazacu, fostul secretar de stat care se ocupă de industria de apărare nu a spus mai multe, pe motiv că, în perioada în care s-ar fi făcut tranzacţiile, Romarm ar fi fost în sobordinea AVAS.
Nici AVAS nu a formulat un punct de vedere, instituţia menţionând că toate societăţile din industria de apărare care au fost în trecut în subordinea ei s-au întors, cu dosare cu tot, la Economie. De asemenea, Agenţia Naţională de Control a Exporturilor (ANCEX), care avizează toate exporturile de armament ale României, nu a formulat încă un răspuns.

1 comment :

Anonymous said...

Şi uite aşa se strânge laţul în jurul lui Trăienel...