Monday, November 9, 2009

Sondaj Gallup: Geoana cade sub Crin Antonescu


Ultimul sondaj Gallup, intrat în posesia Inpolitics, arată o schimbare la nivelul principalilor urmăritori ai lui Traian Băsescu, în sensul că liderul PNL, Crin Antonescu, trece în faţa lui Geoană (probabil profitînd de concediul acestuia), cu 23%, faţă de 22% ale liderului PSD. În plus, Geoană a ajuns la nu mai puţin de 10 procente sub propriul partid, situaţie mai mult decît stînjenitoare.
Cel mai recent sondaj de opinie realizat de Gallup, în perioada 5-8 noiembrie, arată că Traian Băsescu este în continuare lider în optiunile de vot ale românilor. Şeful statului conduce cu 32%, fiind urmat de Crin Antonescu cu 23%, de Mircea Geoană cu 22% şi de Sorin Oprescu – 11%. Faţă de studiul realizat în urmă cu o săptămână, Traian Băsescu se menţine la acelaşi nivel (scăzând doar 0,5%), în vreme ce scorul lui Antonescu a crescut cu 1,5%, al lui Geoană cu doar 0,5%, Oprescu fiind staţionar. Clasamentul este completat de Corneliu Vadim Tudor cu 5,5%, Gigi Becali cu 4% şi Kelemen Hunor cu 2,5%.
Şi în ceea ce priveşte situaţia din turul II, situaţia rămâne stabilă comparativ cu cea înregistrată cu o săptămână în urmă. Traian Băsescu ar fi învins în turul II de Sorin Oprescu cu 55% la 45%, şi de Crin Antonescu cu 54% la 46%. În cazul în care în turul II ar intra Mircea Geoană situaţia ar fi echilibrată 50%-50%. Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, pe primul loc s-ar plasa Alianţa PSD-PC cu 32% (în scădere cu 2%, dar cu 10% mai mult decât propriul candidat la preşedinţie), urmată de PD-L cu 29% (în creştere cu 2%). PNL se menţine la 22%, UDMR este cotat la aproximativ 7%, PRM la 6%, iar PNG la 3%.Faţă de studiul anterior se constată o schimbare a ierarhiei în topul opiniilor favorabile despre candidaţi. Astfel, Traian Băsescu este detronat de pe prima poziţie de Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei conducând cu 40% opinii favorabile. Acesta este secondat de Crin Antonescu şi Mircea Geoană cu 39% opinii pozitive, cu menţiunea că preşedintele PNL înregistrează mai puţine opinii defavorabile. Topul primilor patru este completat de Traian Băsescu, care a pierdut 5% opinii favorabile faţă de acum o săptămână, proporţia celor care au opinii negative la adresa actualului şef al statului crescând cu 7%.
Opiniile defavorabile la adresa şefului statului s-au înmulţit în ultima săptămână (+6%), în condiţiile în care acum 53% dezaprobă modul în care preşedintele Traian Băsescu îşi exercită atribuţiile, faţă de doar 35% care aprobă compoeramentul şefului statului (în scădere cu 4%, faţă de studiul anterior).

90% dintre respondenţi sunt nemulţumiţi de modul în care merg lucrurile în România (cu 3% mai mulţi comparativ cu studiul de săptămâna trecută), faţă de doar 8% cae sunt mulţumiţi. De asemenea, 66% dintre respondenţi consideră că nivelul lor de trai se înrăutăţeşte în prezent, faţă de 25% care consideră că rămâne la fel, iar 6% că li se îmbunătăţeşte nivelul de trai.

Datele sondajului au fost culese de Gallup în perioada 5 – 8 noiembrie, pe un eşantion de 1253 persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă a României. (
inpolitics)

2 comments :

Matilda said...

Era de aşteptat. Am unele rezerve în ceea ce-l priveşte pe Băsescu, cifra mi se pare "umflată"

Anonymous said...

Sa ii dorim succes lui Antonescu si
sa se fereasca de gunoaie ca
SRS si Chirieac

http://www.curentul.ro/2009/index.php/2009111036663/Actualitate/Rosca-Stanescu-si-Bogdan-Chirieac-santaj-la-seful-ANI.html