Monday, February 15, 2010

Colapsul Euro , "inevitable"


Euro aflat deja sub presiune maxima a fost victima unui nou atac , de aceasta data sagetile otravite vin dinspre Banca Franceza care speculeaza printre alte entemperii economice la nivelul UE si colapsul monedei europene. Coroborat cu semnalul bancii franceze, Otmar Issig fost chief economist la European Central Bank avertizeaza in Financial Times ca o eventuala interventie tip " bailout" in criza din Grecia ar putea produce daune incalculabile monedei Euro. Strategistul financiar Albert Edwards (Société Générale) avertizeaza investitorii ca orice interventie masiva in cazul Greciei nu va reusi decat sa intarzie scurtcircuitul din zona Euro. Termenii acordului din zona euro prevad ca tarile membre sa mentina un deficit nu mai mare de 3% si o datorie nationala de pina la 60% din PIB. Aceste conditii impuse de EMU au fost incalcate de cateva tari din candrul UE , cu precadere Grecia , Lituania si Portugalia. Aceste dereglari si violari ale acordului monetar din cadrul sistemului financiar european pot atrage o prabusire dramatica a raportului de schimb(euro/dolar) si o decredibilizare majora a intregului proiect . Astfel analistii economici prevad in perioada urmatoare o cadere a ratei de schimb de la $1.5114 in noiembrie 2009 la $1.3483 . Grecia va inregistra o cadere in deficit pina la 12.5 % si o crestere a datoriei externe de pina la 72% pina in 2011. Detaliile planului de ajutor financiar pentru grecia au fost criticate aspru zilele trecute in cadrul unui miting special al ECOFIN (European Central Bank's Economic and Financial Affairs Council).
Stimulati de criticile revarsate asupra planului de ajutor financiar (bailout) pentru Grecia, expertii economici au repus pe agenda de lucru tari cu probleme similare: Spania, Italia, Irlanda, Portugalia , Romania si Lituania.
Conform Reuters , marii speculatori internationali, au inceput sa parieze pe dolarul american inca din toamna lui 2008. Ei si-au intetit actiunile investitionale in bancnota verde pe parcursul lui 2009 si 2010. Semnale destul de clare privind viitorul si stabilitatea monedei unice europene.
Un plan esuat sau nu indeajuns de bine aplicat care poate subrezi pina la implozie programul mamut de largire artificiala al pietei de consum la nivelul UE.
Fostul consilier economic al Presedintelui Ronald Reagan, Martin Feldstein, a preconizat inca de la nasterea monedei unice europene ca acest proiect va sucomba inainte sa functioneze ," Prea multe stimulente si infuzie artificiala de capital in tarile care nu demonstreaza ca pot supravietui pe picioarele lor va conduce automat la un deficit record care va produce prin simpatie o criza majora la nivelul intregii Uniuni Europene"
Euroescepticii contrataca de pe val, bucurandu-se de simpatia maselor. David Cameron, liderul opozitiei conservatoare din Marea Britanie , va pune capat in doar cateva luni, unei guvernari stangist-laburiste dupa 13 ani de incertitudine si electrosocuri economice . El candideaza cu sanse mari de a fi ales in functia de Prim Ministru al Regatului Unit, cu mesajul: "Anglia nu va intra niciodata in capcana Euro". Si bine face.

Majoritatea francezilor - 69%, in crestere notabila in raport cu anii trecuti - afirma ca regreta francul, dupa opt ani de la inlocuirea lui cu euro, potrivit unui sondaj efectuat de Ifop pentru saptamanalul Paris Match. Dintre aceste 69% persoane intervievate, 47% regreta 'mult', iar 22% 'putin' renuntarea la moneda nationala. Ele erau 61% in iunie 2005 si 48% in iunie 2002.


7 comments :

Anonymous said...

Să nu credeți că Grecia poate provoca colapsul monedei euro. Suntem în criză, e drept, pot apărea fisuri, toată lumea vorbește. Euroscepticii au dat din gură în ultimii 20 de ani, dar este clar spre ce cale se îndreaptă lucrurile. Sigur că mulți americani cu nume și funcții sonore critică euro. Mă întreb ce părere au despre datoria lor față de China sau de cum s-a schimbat paritatea euro/dolar în ultimii 5 ani. Europa trebuie să se îndrepte către uniune, altfel nu va mai fi un jucător important pe politica și economia globală. Din fericire, majoritatea minților mai luminate știu lucrul ăsta. Însă, datorită sacrificiilor care au fost făcute mai ales de țările din Vest, cetățenii lor au devenit tot mai nemulțumiți, dând posibilitatea nașterii unor politici și politicieni eurosceptici. A fi eurosceptic e o afacere. E un fel de populism European.

mihai2009 said...

Mie imi place analiza asta superficiala. Relatia Cauza-Efect poate fi denaturata foparte usor. Nimic nu este intamplator. Cauzalitatea poate fi indusa prin mecanisme pe care unii le cosnidera invechite, iar altii incearca inca sa le descopere. Cert este ca o doza de adevar exista in ceea ce apare in editorial, insa superficialitatea ne macina inca abordarea sistematica a cauzei.

Anonymous said...

Cea mai mare masă monetară în dolari e în China. Inclusiv rezerva de aur din Fort Knox.
Dezbinată, Europa nu are nici o şansă. Uniunea Europeană şi moneda unică vor salva economiile bătrânului continent de la colaps.
Singura contrapondere la combinaţia letală USA-China, după eşecul combinaţiei USA-Japan, este Europa Unită!
După arhetipul elveţian, excelent prefigurat de Denis de Rougemont în "Elveţia, sau istoria unui popor fericit", încă din 1965, Europa are toate premizele reuşitei.
Un nou imperiu se naşte, pe ruinele leagănelor de civilizaţie ai ultimilor 2500 de ani.
În ciuda propagandei anti-UE, dezlănţuită de cercuri yankee care nu-şi văd bârna din proprii ochi, dar arată cu voinicie spre paiul care va intra, într-o bună zi, în ochiul european, bătrâna văcuţa Io îşi vede de păscut, liniştită.
În pofida mega proiectului
"Amero", a pactului economic dintre Canada, SUA şi Mexic, forţa dominată pe continentul Nord American nu pare a fi cea centripetă, ci, dimpotrivă, cea centrifugă.
Cercurile finaciare, şi nu numai, care au reuşit să împiedice atât formarea Statelor Unite ale Americii de Sud (în secolul al XIX-lea), cât şi a Statelor Unite ale Africii (în secolul al XX-lea), în Europa au dat un mare rateu.
Prăbuşirea setului de valori bazat pe decalog (moştenirea europeană a colonilor europeni), plus disoluţia valorilor franc-masoneriei (tot o moştenire europeană cu rol determinant în cucerirea independenţei coloniilor), a creat un vid absolut în însăşi inima Americii, lipsa unui set de valori spirituale comun, împărtăşit de majoritatea populaţiei, ducând societatea la un pas de colaps. Interesant cum inima de azi a USA rămâne centura neo-creştină a Middle-est-ului...
Nici măcar infuzia de latino nu compensează invazia asiatico-musulmană.
Dacă America va continua cu amestecul de culturi, de credinţe şi de populaţii, sub unicul semn, satanic, al dolarului, ("In Dollar We Trust", banul fiind ochiul dracului, nu-i aşa?!) e condamnată definitiv.
Singura ei şansă este să se re-integreze în noua mega structură Nord-Atlantică, prelungită până la frontiera vestică a Rusiei, cu afilierile anglo-saxone din Pacificul de Sud, Noua Zeelandă şi Australia.
O moneda comună, un teritoriul vast cu o legislaţie unică, bazată pe libera circulţie a oamenilor, a bunurilor şi a ideilor, un set comun de valori spirituale, de credinţe, de fapt de o singură credinţă, în speţă creştinismul, asta a făcut din America motorul civilizaţiei de azi şi asta va face Europa să renască din propria-i cenuşă.
Un nou imperiu, al atlanţilor moderni, în care ranchiunile istorice îşi pierd înţelesul şi naţiunile se contopesc într-un nouă uriaşă conglomerare.
Fiecare străveche gintă, de la celţi, traci, daco-geţi, iliri, alte popoare antice sau migratoare, până la ceea ce cunoaştem azi ca naţiuni, de fapt un rezultat al îndelungatului proces de contopire etnică european, se regăseşte în imensul creuzet dintre Atlantic şi Urali, pe baza unor, repet, valori fundamentale comune. De natură spirituală. Ceea ce este primordial.
Şi anume următoarele trei, în ordine cronologică:
1. Forma de guvernământ, şi anume DEMOCRAŢIA, fundamentată în Atena, prin Parlament.
2. Forma de arbitraj social, adică JUSTIŢIA, fundamentată la Roma, prin Dreptul Roman.
3. Forma de recunoaştere a lui Dumnezeu, şi anume creştinismul, fundamentat la Ierusalim, prin Noul şi Vechiul Testament, mai cunoscute sub numele comun de Biblie (Biblyos = carte), dar consolidat tot la Atena şi la Roma. Antice.
Aşadar, scepticismul interesat al yankei-lor foarte interesaţi, deşi complet aiurea(!) de disoluţia UE, nu are acoperire în realitate.
Doar dacă, nu cumva, uriaşa migrare de capital spre Asia nu va trage după ea şi prăbuşirea întregii civilizaţii mediteraneano-atlantice, ceea ce ar fi chiar catastrofic...
Dar mai e până atunci...

Anonymous said...

Pe mine ma depaseste subiectul. Intotdeauna finantele mi s-au parut de neinteles...

Si nici in cazul asta nu imi dau seama ce ar inseamna un astfel de eveniment pentru romanasul de rand...

dan said...

@anonymous - full of ...
a fi proeuropean e o afacere, a fi eurosceptic e o datorie! Uite le site-ul asta mai cu atentie - se stie cine sunt mintile luminate. Du-te vorbeste d-astea la cine mai pune botul!

Anonymous said...

Dan, sa inteleg ca nu esti de acord cu Uniunea Europeana si cu conceptul de Europa Unita?

Anonymus

Anonymous said...

Nu imi permit sa fac anlize atat de complicate,Traiesc de multi ani in Germania (mult dinainte de introducerea euro).
Am ramas la aceeasi firma normala (nu banca sau ceva cu venituri grase).
Oricum dupa introducerea euro nivelul de trai al germanului de rand(cu venit normal)a coborit simtzitor..Sa-u scumpit produsele si azi multi nemtzi oamenii simplii spun" da ce tre sai ii ajtam pe toti sintem idiotzi etc)Nu ma refer la politicieni ei usutzin totzi susu si tare UE-ul dar daca atzi stii poitzia nematzlui de rand....