Wednesday, March 17, 2010

Romania si Bulgaria nu vor putea fi incluse in zona Euro


Pentru a face fata crizei, cancelarul Germaniei propune ca UE sa ridice dreptul de a emite moneda europeana tarilor care persista in incalcarea regulilor fiscale * Ceea ce echivaleaza cu falimentul statului respectiv * In criteriile de fiscalitate, aplicabile si tarilor care incearca sa adere la euro, nu sunt uitate coruptia si afacerile cu statul. Scopul: restabilizarea euro

Daca in ceea ce priveste prima masura, tarile puternice din UE se pronunta pentru - mai ales ca fondul comunitar se poate realiza destul de simplu - in privinta celei de a doua propuneri partile nu se exprimasera pana acum oficial, mai ales ca procedura excluderii de la masa euro ar presupune revenirea tarii respective la o alta moneda, una nationala, care ar ramane "agatata" de fondul european. Procedura ar fi practic similara cu falimentul tarii respective, iar pasul urmator ar putea fi excluderea din UE. Tara respectiva nu va mai avea dreptul sa emita moneda europeana, chiar daca o va folosi in continuare, diminuandu-se astfel masa monetara in euro, ceea ce va duce la restabilizarea euro. Daca pana acum nimeni n-o spusese oficial, miercuri a propus-o Angela Merkel, din partea puternicei Germanii.

Actualele reguli nu sunt suficient de dure

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat că ţările din zona euro ar trebui să aibă posibilitatea de excludere a unui stat din grupul ţărilor cu monedă unică, dacă persistă în abaterea de la regulile fiscale ale celor 16 state cu monedă euro. Într-un discurs în faţa Parlamentului, Merkel a explicat că excluderea ar urma să fie folosită ca ultima opţiune. Totodată, cancelarul a mai afirmat că actualele reguli nu sunt suficient de dure pentru a face faţă actualei crize, pe care a descris-o ca pe cea mai mare provocare cu care s-a confruntat vreodată euro. De asemenea, a clarificat că va fi nevoie de schimbarea regulilor, astfel încât să existe posibilitatea excluderii unui stat din zona euro, dacă "iar şi iar va eşua în îndeplinirea condiţiilor necesare", relatează BBC. Este însă cert că Germania, motorul economic al zonei euro, în acelaşi timp şi pe locul doi, imediat după China, în materie de exporturi pe plan mondial, este gata să facă orice pentru salvgardarea stabilităţii monedei euro. Merkel a mai spus ca si in privinta statelor care urmeaza sa adere la euro - cum ar fi si Romania - sa se ia in considerare aceleasi criterii de fiscalitate si coruptie si de afaceri cu statul. Ceea ce inseamna ca, o lunga perioada de timp, Romania e exclusa de la euro inainte de a adera.

Bulgarii s-au speriat deja

Ca o prima reactie dupa declaratia lui Merkel, guvernul bulgar a anunţat, tot miercuri, măsuri drastice pentru a menţine stabilitatea financiară a ţării. Este vorba între altele, de introducerea unei taxe de 10% pentru pensiile care depăşesc echivalentul a 50 sau 70 de euro, reducerea cu 12% a salariilor din sectorul public, şi concediu obligatoriu fără plată pentru două săptămâni. Nemulţumiţi de măsurile anunţate, sindicaliştii ameninţă cu proteste. Potrivit RRA, de la începutul anului au scăzut investiţiile în economia bulgară şi au apărut primele semne ale unui deficit bugetar.

Guvernul Boc in fata inevitabilului

Si in Romania, Guvernul Boc a anuntat masuri executorii pentru diminuarea fiscalitatii, conform noilor cerinte ale UE. Chestiunea e daca acelasi guvern va cauta sa opreasca afacerile cu statul pe care le prefera clientela politica de la noi, indiferent de regim. Reamintim ca initial, inaintea crizei financiare, Romania ar fi urmat sa adere la moneda euro in 2012, iar la zona Schengen in 2011. Dupa declansarea crizei, cele doua termene au fost "impinse" pe un termen determinat. In chestiunea Schengen, mai ales, din cauza coruptiei si a incurajarii contrabandei pe la frontierele tarii noastre, Romania fiind pe primul loc din Europa in privinta traficului ilicit de la frontiere. In ceea ce priveste euro, Guvernul Boc spera ca Romania sa adere in 2014. (Agentia de Investigatii Media)

4 comments :

Anonymous said...

Exista mari sanse ca Romania sa nu se califice prea repede la zona euro.

In ciuda eforturilor lui Mugur Isarescu.

Marius Mina said...

Nu se va califica , Isarescu face eforturi pentru el si nababii care-l sforaresc .Doar nu-ti inchipui ca-l doare-n popou de Romania sau de romani.

Anonymous said...

SOBOLANUL ROSU VLADIMIR TISMANEANU VREA SA MAI RONTAE SI INGHITA DOUA INSTITUTE !
SEMNAL S.O.S CATRE BLOGUL ROMANESC!
Vladimir Tismaneanu isi continua planul de monopolizare a anticomunismului, sub aparenta interesului stiintific. El marturiseste azi in Evz ca vrea unificarea tuturor institutelor care se ocupa de comunism si revolutie. Evident, sub controlul sau si ai oamenilor sai. Dar isi fixeaza tinta pe Institutul Revolutiei, fondat de Ion Iliescu si condus de oamenii lui. Asa trece in plan secund principalul scop al miscarii: acela de a inghiti si Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, condus de Radu Ciuceanu. Nu putea sa sara direct la gitul unui fost detinut politic.
Daca planul lui Tismaneanu izbuteste, acesta isi va impune propria viziune asupra comunismului, fara sa mai poata fi contestat, cel putin la nivel institutional, de nimeni.
TINAD SEAMA DE FAPTUL CA AUTORITATILE ROMANESTI NU SUNT INTERESATE DE "BIOGRAFIA" AGENTULUI VOLODYA, AM CERUT DESCHIDEREA UNEI ANCHETE DE CATRE INSTITUTILE INVESTIGATIVE AMERICANE. DEASEMENEA AM CERUT SERVICIULUI DE EMIGRATIE DEPORTAREA LUI V.TISMANEANU PENTRU INTRAREA PRIN FRAUDA IN SUA.
Cititi pe blogul meu serialul de 12 articole intitulat " DESCONSPIRAREA AGENTULUI VLADYMIR TISMANETKY "

Robert Horvath DEVA cineast SUA.

http://devanewyork.blogspot.com/
http://www.devagallery.com/

Anonymous said...

http://www.ftr.ro/agentii-secreti-incarcati-cu-plingeri-de-dezertare-36938.php