Friday, February 28, 2014

Victor Ponta a musamalizat tunuri de zeci de milioane de euro in cazul " KONGSBERG"


Norwegian arms company Kongsberg charged with corruption over Romania deals

*In 1999-2001 the company said it had secured communication equipment contracts worth more than 800 million Norwegian kroner ($132 million) with Romanian authorities, including the interior ministry (Ioan Rus) and ministry for foreign affairs ( Mircea Geoana) . It said it will cooperate closely with authorities to clarify "all facts related to the charges." - Developing .... 

Autoritatea pentru Investigarea si Condamnarea Infractiunilor Economice din Norvegia a instiintat   grupul Kongsberg despre acuzatiile care i se aduc. Ele  au legatura cu livrarea unor echipamente de comunicare catre Romania in perioada 1999-2008, scrie Associated Press potrivit appeal-democrat.comIn 1999-2001, compania a anuntat ca a castigat contracte de livrare a unor echipamene de comunicare in valoare de 800 milioane de coroane norvegiene (132 US$) cu autoritatile romane, printre care Ministerul Internelor si Ministerul Afacerilor Externe. Reprezentantii grupului norvegian au anuntat ca vor coopera cu autoritatile pentru a clarifica situatia.Kongsberg, detinuta in proportie de 50% de Guvernul norvegian, produce rachete cat si sisteme de supraveghere pentru industria de aparare. Acesta nu este singurul  caz in care companii straine din industria apararii sunt acuzate ca ar fi dat mita unor oficiali romani pentru castigarea de contracte.In 2009, BAE Systems, cea mai mare companie europeana din industria apararii, era acuzata de Biroul de Fraude din Marea Britanie ca a dat mita de sute de milioane de lire sterline pentru obtinerea unor contracte in Romania, Cehia, Tanzania si Africa de Sud. Compania a negat informatiile potrivit carora ar fi dat mita. BAE Systems este unul dintre cei mai mari producatori din Marea Britanie, iar in 2006 numara peste 88.000 de angajati.

Procuratura din Norvegia acuză grupul Kongsberg de corupţie, în legătură cu livrările de echipamente de comunicaţii efectuate în România în perioada 1999-2008, a anunţat marţi grupul norvegian.   
PNL se afla în opoziție și se chinuia să afle care e valoarea contractelor dar s-au lovit de zidul tacerii . N-au primit niciun raspuns in urma sesizarii Curtii de Conturi și a Corpulului de Control al Premierului Nastase . Iar la Corpul de Control al premierului era șef actualul premier, adică Victor Ponta. Care-i acoperea pe cei despre care acum autoritățile norvegiene suspectează că ar fi participat la acte de corupție.  
Începând din 1999, grupul Kongsberg a încheiat mai multe contracte cu ministere din România, constând in livrarea de sisteme de comunicaţii pentru poliţie şi autorităţile vamale, precum şi sisteme de comunicaţie codificate destinate Ministerului Afacerilor Externe şi misiunilor diplomatice.
În septembrie 2006, compania Kongsberg Defence Communications, divizie a grupului Kongsberg, a anunţat că a încheiat un contract de 24 milioane de euro pentru livrarea de sisteme de comunicaţii în România, fără a dezvălui numele clientului. Livrarea sistemului era programată pentru anul 2007.
Kongsberg Defence fusese selectată în iulie 2006 să dezvolte reţeaua de informaţii şi comunicaţii a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), valoarea proiectului fiind de 24,59 milioane euro.
Kongsberg Defence Communications anunţa în iulie 2004 că a câştigat un contract de circa 16,6 milioane euro pentru un sistem de comunicaţii în România, dar nu a precizat numele clientului.
Un alt contract pe o perioadă de un an, încheiat în septembrie 2003, viza modernizarea şi extinderea unui sistem de comunicaţii. Valoarea proiectului a fost de 35,6 milioane euro.

*********************************************************************************
Arhiva

Rus si Blaga comunica integrat intre ei de 100 de milioane de euro

 Marţi, 26 septembrie 2006

Pe 28 februarie 2003, mafiotul Severin Tcaciuc a plecat din tara legal. Ca orice turist, cu pasaport. Si geamantan. Se intimpla la ora 13,36. La ora 13,41, deci 5 minute mai tirziu, politistii din Suceava ii informau pe politistii de frontiera de la Vama Bors ca Tcaciuc este dat in consemn la frontiera.

Pe atunci, si politistii de interior, dar si cei de frontiera, erau in subordinea ministrului Ioan Rus, zis si de Interne.

Pe 12 iulie anul curent, un alt mafiot, Omar Hayssam, parasea alene Romania, nici acum nu e foarte clar cum. Abia la vreo saptamina dupa, au aparut si primele zvonuri despre toata tarasenia. Ca si sub mandatul lui Rus, politistii de azi au comunicat intre ei cam tot ca aia de ieri, cu diferenta ca acum sint subordonati ministrului Blaga, zis si al Administratiei si Internelor.

In ambele cazuri, insa, e clar ca intre structurile de la Interne e o lipsa crasa de comunicare. Or fi certati, o fi o casatorie de fatada intre ei, nu stim. Cert e ca la nunta, nasul mare le-a dat tot ce le trebuie, n-a baut, n-a mincat, aparatura de comunicatii de ultima generatie le-a dat. De, ca la orice nunta din interes, o sa vedeti mai la vale al cui.

In ce a constat darul:
instalarea in majoritatea sediilor MAI din Bucuresti si la toate inspectoratele judetene de politie a unor centrale telefonice digitale de institutie; realizarea retelei metropolitane integrate de voce si date a ministerului; modernizarea retelelor radio analogice pe unde ultrascurte ale Politiei; inceperea realizarii retelei radio digitale pe unde scurte a Jandarmeriei Romane; cresterea

gradului de dotare cu tehnica de calcul. Dupa faza asta, sistemul a fost extins si la nivelul tarii, mai intii in 12 judete, apoi in inca 14 si, la final, in restul de 14 ramase.

Daca ati citit toate astea o sa vedeti intr-o alta lumina bancurile cu politisti si, in acelasi timp, veti simti nevoia inventarii unora noi, ultra-tehnologice, pe care noi nu avem timp sa le facem acum pentru ca ne asteapta nasul mare.

Nasul mare este Ioan Rus
In fine, a fost. Ministru de Interne intre 2000 si 2004. In calitatea asta, Rus a venit la nunta ca orice om, cu dar. Dar pentru ca nu era un nas mare oarecare, omul nu a venit cu electrocasnice din bazar sau cu plic cu bani inauntru. Nu. A venit cu ditamai contractul de electronice pentru un sistem de comunicatii al Ministerului de Interne.

Nu de la Sany, Somsung sau alte pirataciuni din Europa, ci de la Kongsberg Defence Communication Norvegia. Contractul a fost semnat pe 21 decembrie 2001, la citeva luni dupa ce intrase in vigoare ordonanta 60/2001 a achizitiilor publice. Cu care, de fapt, Rus nu a comunicat deloc, daca ne uitam in Monitorul Oficial si degeaba ne uitam, ca nu apare acolo nici urma de contract. Darmite de pret.

La vremea aceea, abia l-a aflat deputatul PNL Puiu Hasotti: 31,3 milioane coco, finantare asigurata de statul roman dintr-un credit extern. Nici la cererea deputatului, Rus nu a dezvaluit care a fost modalitatea de adjudecare a contractului. Ba chiar a spus-o in clar ca nici pretul nu e public, ca urmare a introducerii unei clauze de confidentialitate in contract.

Sesizate, Curtea de Conturi si Corpul de Control al prim-ministrului (Victoras, sa ai grija de copiii care se joaca cu aparatura scumpa a lu’ nasu’ de la minister cind nu faci controlu’ ala!), asa au ramas pina in ziua de azi.

Normal, din moment ce chiar Nicolae Berechet, pe atunci secretar de stat la Interne, mintea senin, la ordin, ca nu fusese semnat nici un contract, desi 90% din aparatura se afla deja instalata la Directia de Comunicatii si Informatica a MI.

Se zice ca o data vede nasul licitatia finului
Ei bine, de data asta nu se tine. Nu numai ca nasul Rus nu a vazut nici o licitatie, dar nu a vazut-o chiar de mai multe ori. A doua oara s-a intimplat sa nu o vada in 2003, cind Rus a pus-o de implementarea la nivelul a 12 municipii resedinta de judet a solutiei de retea integrata de comunicatii voce si date. Evident, tot cu echipamente de la Kongsberg Norvegia.

De data aceasta, desi nu s-a facut licitatie, transparenta a fost maxima si guvernamentala.

Astfel, in planul de actiuni pe anul 2004 al programului de guvernare, se precizeaza clar ca e nevoie de „demararea procedurilor de atribuire a contractului de achizitie, negociere cu o singura sursa (firma Kongsberg), pentru extinderea dezvoltarii si modernizarii retelelor de comunicatii si informatica, etapa a II-a“.

In acelasi plan se precizeaza si pretul, si sursa de finantare: „s-a garantat un credit extern in valoare de 20 milioane USD“. Evident, exista si o a treia oara cind nasul nu a vazut licitatia, numai ca de data asta conditiile s-au schimbat. Cele politice.

Si astfel intra direct in toiul parangheliei nasul mare Vasile Blaga,
succesorul lui Rus. La inceputul acestui an, noul ministru a mai dat o felie de contract Kongsbergului, de data aceasta pentru „implementarea la nivelul a 14 judete de frontiera a solutiei de retea integrata de comunicatii voce si date“.

Bineinteles ca nici Blaga nu s-a obosit sa faca vreo licitatie, ca doar nu erau in joc decit o caruta de carute de bani, adica fix 24 de milioane 598 de mii 480 euro si 10 eurocenti. Suma pe care, la data atribuirii contractului catre norvegieni, ministerul lui Blaga nici nu o avea.

S-a pus rapid de o licitatie internationala de finantare (aha, deci se poate, baieti!), dar nu de catre ministerul lui Blaga, ci de cel de Finante. In fine, dupa peripetii, reluarea licitatiei de finantare (aha, poate ma repet, dar se poate si asa, baieti!), banii au fost deblocati saptamina trecuta.

Si, ca sa vedeti ca nu degeaba au fost alesi nordicii de la Kongsberg sa se ocupe de retelele de comunicatii ale MAI, sa va spunem cit de bine comunicau ei cu ministeriabilii de la Interne. Pai, atit de bine, incit intirzierea la finantare de data asta s-a soldat cu vizita project manager-ului Kongsberg direct la Ministerul de Finante, unde nu a folosit deloc un ton amiabil.

Vestea proasta, daca mai rezistati, este ca, dupa darurile unu si doi de la nasul mare Rus si darul trei de la nasul mare Blaga, va urma si al patrulea, traiasca! Bineinteles, ca tot au fost mirii multumiti si nu a miscat nici unul in front, furnizorul va fi tot Kongsberg, iar darul va fi dat intre 2007 si 2009. Cel mai probabil, va costa tot vreo 25 de milioane de euroi.

Cel mai sigur, banii vor veni tot de la o banca de afara. Vestea si mai proasta, insa, este ca si alti pesedisti au facut pe nasii mari. De exemplu, cit timp era ministru la Externe, Geoana nu s-a putut abtine si si-a daruit si el un „sistem integrat de secretizare a informatiilor“, de aproape 10 milioane de euroi. In 2003.

Fara licitatie, daca e sa dam crezare actelor oficiale tiparite de regia statului intitulata Monitorul Oficial. Tot de la Kongsberg. Iar in 2004, s-a infruptat si armata lui Pascu din darurile norvegienilor, de la care au luat un „sistem criptat de videoconferinta intre principalele mari unitati si unitati din teritoriul national sau desfasurate in afara tarii“.

De licitatie nici nu poate fi vorba, iar despre pret nu va putem spune decit ca este mai criptat decit sistemul de videoconferinta al armatei.

De la aceeasi companie norvegiana si prin aceeasi licitatie lipsa,
si Serviciul de Telecomunicatii Speciale si-a luat echipamente de telecomunicatii de peste 37 de milioane de euro. Ce nu mai pricepem, insa, este cum au reusit cei de la STS sa cumpere de la Kongsberg chiar „autospeciale Chevrolet Tahoe“. E vorba de 57 de bucati. Pe fiecare din ele, STS a platit 90.000 de coco, in conditiile in care o astfel de masina nu depaseste 40.000.

La acest pret, s-au adaugat echipamente de comunicatii specifice de inca 30.000 de coco pentru fiecare masina. Achizitia a fost parafata de Tudor Tanase, seful STS cercetat penal in 1997 pentru alte fraude de acest gen, inlocuit, dar readus la Serviciu de Iliescu, in 2001. Purcoiul de bani dat pe masini e trecut in lista de controale a Curtii de Conturi pe 2006.

In total, echipamentele de la norvegieni fac cam 130 de milioane de euroi. Suma a fost platita pe parcursul a cinci ani, de catre ministerele de Interne, Externe si al Apararii. Toate contractele au fost finantate din credite externe, la care o sa platim dobinzi de o sa ni se aplece. Dar aceasta nu a fost singura concesie pe care statul roman a facut-o celor de la Kongsberg.

Niste bani s-au mai pierdut si din TVA-ul pe care guvernul l-a exceptat de la plata si Ministerului de Externe, dar si Serviciului de Telecomunicatii Speciale, in 2003 si 2004, pentru echipamentele Kongsberg din vami. Mai mult decit atit, circa de bani s-a pierdut prin eludarea licitatiei. Prima data de catre Rus, apoi de catre Geoana, Pascu si compania. Sau batalionul.

De ilicitisti refugiati in muntii de bani ai ministerelor. Dintre care singurul inca in functie este ministrul PD Vasile Blaga.

Blaga ne-a raspuns, prin biroul de presa, ca nu a facut licitatie „din motive de compatibilitate tehnica“. Pai, bine, domnu’ Blaga, la cita aparatura v-ati luat, puteati gasi un computer conectat la Internet care sa va ajute sa gasiti legea 212 din 2002.

Unde se spune clar ca puteti evita schimbarea distribuitorului, „din motive de compatibilitate tehnica“, e adevarat. Numai ca, atentie, tot acolo se spune ca „autoritatea contractanta are dreptul de a aplica aceasta procedura intr-un interval, de regula, nu mai mare de 3 ani de la atribuirea contractului de achizitie publica“.

Or, dupa cum ne-ati spus, tot prin biroul de presa, contractul a fost incheiat in 2000. De cind au cam trecut 6 ani. In rest, sanatate, sa comunicati bine prin retelele alea in care nu pica nici un mafiot care fuge din tara si, la urma, sa nu ne puneti sa va platim datoriile alea externe. Ca a mai facut unul asta cu romanii si uitati ce a patit, saracu’.

Roxana JIPA &
Catalin PRISACARIU

1 comment :

Robert Horvath said...

IN ROMANIA N.A.T.O PREGATESTE UNITATI DE GUERILA IMPOTRIVA
INVAZIEI RUSESTI IN CRIMEEA !

Coespondenta speciala dela Bucuresti
NIPON PRESS
Robert Horvath Deva


Media internaționale vorbește zi si noapte despre invazia in Crimeea și posibila anexarea la Rusia….. sau să stabilească o zonă de influență militară pe modelul conflictelor înghețate din Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud.
Scenariul va fi repetat in toate regiunile locuite de populatie majoritara rusa.
Rusia într-o poziție să ocupe Crimeea?
· Da, dar cu un preț foarte mare. Întreaga coastă sudică a pensinsulei este teren muntos. Deși rușii sunt majoritari, 25% din populație este formată din ucraineni, iar 15% din tătari. Aceștia din urmă detestă ideea de a se întoarce sub dominație rusă și ar putea porni un război de gherilă împotriva unei ocupații rusești. Acest razboi va fi sprijinit de NATO cu armament si sprijin logistic.
· Pe lângă forțele necesare unei ocupații, Rusia ar trebui să organizeze și puncte de pază pe coastă împotriva unor posibile atacuri ale armatei ucrainene si a trupelor de guerila care sunt pregatite in Romania si Polonia și să se pregătească și pentru o ofensivă din partea unor rebeli islamiști care ar veni în sprijinul tătarilor musulmani. Transporturi din Turcia ar trebui de asemenea blocate pentru că, să nu uităm, Turcia se consideră garantul bunăstării minorității tătare în regiune. Tactic, Moscova ar trebui să își relocheze și flota din Sevastopol într-un alt port pentru a evita raiduri aeriene și cu rachete din partea Ucrainei care nu duce lipsă de un asemenea arsenal. Romania ocupa un loc important in acest scenariu fiind membra NATO si granita cu Ucraina.

Istoria ocupațiilor rusești nu este una favorabilă acestui scenariu. Federația abia a reușit să controleze Cecenia cu 60.000 de militari. Crimeea are și suprafață și populație dublă.


Robert Horvath Deva blog