Wednesday, April 2, 2014

Procurorul DNA numit de Ponta prefect al Capitalei a fost anchetat in dosarul coruptiei din vami

Guvernul a decis în ședința de miercuri schimbarea Georgetei Gavrilă din funcția de prefect al Bucureștiului. 
Noul prefect numit de Guvern se numeşte Paul Nicolae Petrovan şi este procuror.Informaţia a fost confirmată de Victor Ponta. 
Ponta a declarat că Petrovan este procuror DNA, pentru care s-a cerut şi a obţinut aprobarea de la CSM pentru această numire.
Procurorul DNA numit de Ponta prefect al capitalei a fost anchetat in dosarul coruptiei din vami .Rechizitoriul de trimitere in judecata a lotului 2 „Moravița” arata ca in dosar au fost cercetați și procurorii DNA, Marioara Sandu și Petrovan Paul Nicolae, dar și fostul ofițer DNA, pensionat in 2009, Postolache Ginel. 
Timis: Doi procurori DNA și un fost ofițer DNA, cercetați in dosarul corupției din vami. Vezi cum au scapat basma curata!
Rechizitoriul de trimitere in judecata a lotului 2 „Moravița” arata ca in dosar au fost cercetați și procurorii DNA, Marioara Sandu și Petrovan Paul Nicolae, dar și fostul ofițer DNA, pensionat in 2009, Postolache Ginel. Toți cei trei au primit rezoluții de neincepere a urmaririi penale. In cazul Marioarei Sandu, exista chiar stenograme ale convorbirilor dintre ea și un  traficant de țigari pe care il invața cum sa se apere.
In timpul anchetei DNA de la vamile din Vestul țarii, procurorii au constatat ca exista date potrivit carora, colegi de-ai lor ar fi mana in mana cu traficanții de țigari. Marioara Sandu, procuror in cadrul DNA, structura centrala, a fost cercetata pentru favorizarea infractorului, dupa ce colegii sai au adunat mai multe date, potrivit careia Marioara Sandu il invața cum sa se apere pe Gheorghe Verdeț, un traficant de țigari cercetat intr-un dosar instrumentat de DNA Timișoara. „Pe parcursul cercetarilor efectuate in prezenta cauza, au rezultat date in legatura cu savarsirea de catre SANDU MĂRIOARA, procuror in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, a infractiunii de favorizare a infractorului, constand in ajutorul acordat numitului VERDEŢ GHEORGHE, pus sub invinuire in dosarul nr. 15/P/2009 al Serviciului Teritorial Timisoara din cadrul aceleiasi directii. Sub acest aspect, s-a retinut ca  ajutorul dat a constat in oferirea de sfaturi privind atitudinea procesuala pe care susnumitul trebuia sa o adopte, precum si modalitatea de exercitare de catre acesta a dreptului la aparare”, au aratat procurorii.
Procuror, avocat al infractorilor
La dosar exista patru inregistrari ale convorbirilor dintre procurorul Marioara Sandu și Gheorghe Verdeț, in care procurorul il invața pe Verdeț ce sa faca și ce sa nu faca atunci cand este audiat de colegii de la Timișoara. „...nu ziceti nimic, nu scrieti, nu...nimic!”, adaugand „... dupa ce va... documentati... nici nu stiu cum sa procedam”. De asemenea, procurorul i-a explicat susnumitului „ca nu pot sa zic mai multe...[…]...ca sa nu vorbim la... la telefon...”. Totodata, SANDU MĂRIOARA si-a exprimat surprinderea fata de faptul ca erau inca in curs de desfasurare cercetarile din dosarul in cauza, mentionand, intre altele, ca „... mi se pare...aa...ca ceva... ceva cam dubios si sa nu fi... sa nu fi umblat altii pe undeva”. Pe parcursul aceluiasi dialog, procurorul SANDU MĂRIOARA i-a reiterat interlocutorului ca „...in orice caz, mergeti, vedeti despre ce este, nu scrieti, nu ziceti nimic...”.
„Sa nu va faceți probleme”
O alta discuție dintre Sandu Marioara și Gheorghe Verdeț arata ca procurorul l-a asigurat pe traficant de tot sprijinul:„...daca e o chestie grava cum ziceti dumneavoastra, sa dau o fuga (n.n. la Timisoara)...[…]...sa vad, in functie de discutia cu dumneavoastra, atunci stabilesc daca se impune sa dau sau nu o fuga...[…]...sa nu va faceti probleme, ca daca este sa fie vreo chestie urgenta sau graba, ma fac ca ploua sau ca nu-mi tin promisiunea ... stabilim daca e vreo chestie grava, grava, imi fac o zi si vin...”.
In ciuda acestor inregistrari, procurorii DNA au dispus neinceperea urmaririi penale fața de Marioara Sandu, pe motiv ca aceasta nu a mai apucat sa intervina in dosar, totul ramanand la stadiul de promisiune. „Se constata ca ajutorul dat de procurorul SANDU MĂRIOARA numitului VERDEŢ GHEORGHE a constat in oferirea unor sfaturi privitoare la exercitarea dreptului de a nu da declaratie si la solicitarea unor probe in aparare. Disponibilitatea exprimata de acelasi magistrat, in contextul convorbirilor telefonice pe care le-am analizat in cele care preced, a ramas doar la nivelul unor afirmatii, in conditiile in care cercetarile efectuate nu au evidentiat niciun fel de elemente probatorii care sa sustina punerea in executare a respectivei promisiuni”, au mai aratat procurorii.
In chirie la „prietenul” procuror
Procurorii DNA au mai facut cercetari și fața de Paul Nicolae Petrovan, procuror militar la Direcția Naționala Anticorupție. Cercetarile fața de Petrovan au inceput dupa ce inculpatul Petru Borcheș, a fost inregistrat intr-o convorbire telefonica, spunand ca „un prieten” de-al sau din București l-a informat despre ancheta și despre efectuarea unor percheziții. In urma probelor administrate, procurorii au reușit sa arate ca Borcheș și Petrovan sunt „prieteni”, inculpatul stand in chirie la procuror.
Anchetatorii nu au putut insa sa demonstreze ca Petrovan a deconspirat ancheta. „Din materialul probator administrat a reiesit ca intre inculpatul BORCHEŞ PETRU si procurorul PETROVAN PAUL NICOLAE exista o relatie de prietenie, in temeiul careia magistratul i-a si inchiriat celui dintai apartamentul sau din Timisoara, insa nu au rezultat temeiuri rezonabile in sensul ca procurorul a avut cunostinta de activitatile judiciare desfasurate in aceasta cauza si nici indicii temeinice privind furnizarea unor asemenea date inculpatului, au aratat procurorii motivele deciziei de neincepere a urmaririi penale fața de procurorul Petrovan.
Aceeași sursa arata ca procurorii au facut cercetari și fața de Ginel Postolache, un fost ofițer de poliție judiciara din cadrul DNA, dupa ce inculpatul Aurel Ioan Selegean a declarat ca fusese  informat cu privire la ancheta din vami inca din decembrie 2010. „Intrucat din cercetarile efectuate nu au rezultat elemente probatorii care sa confirme ca afirmatiile inculpatului SELEGEAN AUREL IOAN se fundamentau pe furnizarea unor asemenea date de catre numitul POSTOLACHE GINEL, se va dispune neinceperea urmaririi penale fata de acesta din urma, sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizare a infractorului, deoarece fapta nu exista”, arata rechizitoriul.  


Sursa: Avocatura.com

No comments :