Monday, July 27, 2009

4.200 euro, costurile ascunse ale programului „Prima Casă“

Desi programul "Prima Casa" este suspectat de analisti ca fiind unul dintre efectele perverse ale exercitiilor de imagine promovate indecent de guvernul trilateral, Basescu- Boc + Geoana, odata cu dispersarea aburelilor care acopera afacerea de de partid , ies la iveala noi capcane care ar putea ingreuna soarta financiara a potentialelor victime.

Nu mai puţin de şapte comisioane şi trei taxe trebuie achitate de către un cumpărător al “Primei Case”. La acestea se adaugă comisionul care trebuie achitat agenţiei imobiliare, în cazul în care apartamentul nu este cumpărat direct de la proprietar. Valoarea totală a acestora ajunge la peste 4.200 euro, luând în calcul un apartament de 60.000 euro. De departe, cea mai mare cheltuială va fi cea cu taxele notariale. Astfel, potrivit informaţiilor furnizate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici (UNNPR), pentru ziarul Gândul, pentru un apartament cu un preţ de vânzare de 60.000 euro, taxele notariale se ridică la 4.437 lei, adică circa 1056 euro. “În această sumă sunt incluse costurile cu autentificarea contractului de vânzare-cumpărare şi cele pentru autentificarea unui contract de ipotecă pentru creditul de 57.000 euro”.



În afara garanţiei oferite de stat, băncile cer, la rândul lor, o garanţie suplimentară, sub forma unui depozit colateral, constituit din primele trei rate de dobândă şi valabil pe toată perioada creditului. Pentru acest depozit bancile nu vor acorda nici un fel de dobândă, pe toată perioada creditului, de 10-30 de ani.

„Pentru un credit de 57.000 euro, pe 10 ani, dobânda pe lună este de maximum 300 de euro, aşa că depozitul colateral va fi în sumă de 900 euro. Aceşti bani se vor da înapoi clientului la achitarea ultimelor trei rate ale creditului”, ne-au explicat reprezentanţii de la relaţii cu clienţii ai unei banci. Evaluarea imobilului mai scoate din buzunarele celor interesaţi de cumpărarea unei locuinţe până la 500 lei, plus TVA, adică circa 142 de euro. Unele bănci suportă acest cost, altele doar pun la dispoziţia clienţilor lor o listă cu evaluatorii agreaţi. În cazul în care “Prima casă” este achiziţionată printr-o agenţie imobiliară, trebuie luat în calcul şi comisionul datorat acesteia, care ajunge, în medie, la 3 % plus TVA, dar poate fi şi negociat, după cum ne-a declarat Carmen Mihăiţă, secretar general ARAI. Astfel, pentru un apartament de 60.000 euro, comisionul poate ajunge la 2.000-2.500 euro. Cu toate că la demararea programului “Prima casă” multe bănci au anunţat că nu vor mai percepe comisioane de rambursare anticipată şi nici pentru acordarea creditului, băncile au avut grijă să perceapă alte comisioane. Comisioanele pentru administrarea contului curent, cel de depunere/retragere numerar, de transfer al banilor din credit în contul curent al vânzătorului/constructorului, precum şi comisionul de confirmare a soldului creditului mai văduvesc clienţii de încă circa 400 euro.Şi Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri va încasa de la cei ce cumpără “Prima casă” un comision de gestiune, de 0,37% pe an, care este, în primii 3-4 ani, de aproximativ 200 de euro. La acestea se adaugă taxa de înregistrare la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, care este de 67 lei. ( Informatii via Mediafax)

No comments :