Sunday, August 9, 2009

Bomba "TransChem" de sub scaunul lui Mircea Geoana


Basescu a ordonat PDL ului sa infiinteze o comisie pentru anchetarea faptelor care au dus la vaduvirea agriculturii romanesti .Lipsa sistemelor de irigatii are radacini adanci in "afacerea TransChem", al carui actor principal se banuieste a fi Dl.Mircea Geoana, intermediarul afacerii care il are ca protagonist pe Dl.Ionut Costea cumnatul candidatului social democrat la presedentia Romaniei. Am incercat sa aflu cateva detalii despre "Transchem " de la fostul sef al Corpului de Control a Primului Ministru, Dl.Valerian Stan care a fost "executat" la presiunile PD-ului (Basescu) pentru ca incepuse razboiul impotriva coruptiei institutionalizate cu cei mai inalti demnitari ai statului roman. Dl.Valerian Stan mi-a confirmat existenta suspiciunilor legate de "TransChem": "Imi aduc aminte foarte vag de poveste. Eram plecat de la Guvern de vreo trei luni cand a fost adoptata HG 686/1997, insa imi amintesc ca un semn de intrebare avusesem legat de derogarea inscrisa in art 4 al HG ".
Aceasta lovitura a fost pregatita de strategii cotrocenisti in contra replica la "afacerea Udrea", pentru a incerca sa loveasca doua tinte. Prima fiind vizata, este temelia candidaturii lui Mircea Geoana , deja intrat in marja de eroare pentru turul doi, a doua, se doreste o lovitura cu manta indreptata de peste ocean , catre americanii care nu concep inca cinci ani cu Traian Basescu("noul Milosevici al Europei") pe tronul Romaniei.

Inpolitics dezvaluie detalii ale afacerii Transchem

A căzut bomba: comisia a scos la lumină celebra afacere Transchem, de acum 12 ani, peste care se așternuse, demult, praful uitării. La comisie a fost audiat fostul ministru al Finanțelor din 1997, Daniel Dăianu, care a spus că, la vremea respectivă, s-a opus din răsputeri încheierii afacerii Transchem, mai ales după ce primise semnale de avertisment din partea serviciilor secrete în legătură cu un grup de afaceriști care aveau interese oculte legate de afacerea în cauză. El și-a exprimat, totuși, nedumerirea legată de faptul că povestea e scoasă de sub obroc după atâta timp, când România ar trebui să fie interesată mai mult de present și de viitor.

Cum a ajuns Transchem în România

Ce este afacerea Transchem, însă? În 1997, a apărut, ideea semnării unui contract între corporația americană "TransChem Finance & Trade Corporation", profilată pe activități legate de agricultură, și Societatea Națională de Îmbunătățiri Funciare (SNIF) pentru modernizarea agriculturii. Cu doi ani înainte, în 1995, TransChem derulase un contract similar în Ucraina, soldat cu un eșec major, care a generat un puternic scandal de presă. În România, după cum presa vremii a relatat pe larg, promotorii cei mai fervenți ai afacerii ar fi fost Ionuț Costea, fost secretar de stat la Finanțe și director al BERD pe zona România, Ucraina, Georgia, cumnatul său, Mircea Geoană, ambasador al României în SUA și Alfred Moses, ambasadorul SUA la București. Ministerul Finanțelor, al cărui demnitar era și Costea, nu a ținut cont de situația produsă la ucraineni, ci a acceptat să fie garantul unui credit de 80 milioane de dolari pentru contractul încheiat între unitatea din subordinea Ministerului Agriculturii și TransChem. Declarativ, obiectivele contractului erau: "modernizarea sistemului de irigații, asigurarea parcului agricol cu utilaje de mare capacitate, reducerea costurilor la lucrările agricole, implicarea furnizorilor de utilaje, într-o etapă ulterioară, la producerea acestora în România".

Profit american a la Caritas: 800%
Numai că, după semnarea contractului nu s-a mai întâmplat nimic notabil. TransChem a demarat o mega-afacere cu un număr de unități agricole private, iar pe suprafețele de teren astfel obținute au luat ființă asa zisele ferme de tip american. Asociațiile agricole mixte trebuiau să ramburseze creditul din surplusurile de recoltă obținute. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, iar cel care a plătit americanilor a fost garantul afacerii, adică statul, un profit de tip Caritas pentru americani, adică de 800%, la o investiție de numai 11 milioane de dolari, plus niște utilaje second-hand. Prin HG nr. 686/1997, Ministerul Finanțelor, pe atunci condus de Mircea Ciumara, a fost autorizat "să garanteze, în numele statului, dobânzile, comisioanele, spezele bancare, primele de asigurare, precum și alte cheltuieli aferente creditului garantat". Împrumutul extern, în valoare de 160 de milioane de dolari, a fost acordat de Citybank N.A. - SUA. Jumatate din sumă a fost topită prin programul ROMAG '98, destinat modernizării agriculturii cu sprijinul Transchem. Pentru că SNIF nu a avut de unde să plătească, a fost executată silit de către AVAB, în anii care au urmat.

Cine sunt membrii misteriosului "grup de afaceristi"?

Atunci când a fost chestionat de presă pe marginea afacerii Transchem, Costea a susținut că nu el a făcut lobby pentru americani, ci chiar guvernul României însuși, dar a continuat să susțină că acordarea garanției de stat pentru afacerea în cauză, în 1997, nu a fost o greșeală. Însă, Daniel Dăianu a spus, azi, în fața comisiei parlamentare de anchetă, textual: "Eu am avut informaţii privind antecedentele acestui grup de afacerişti. Ştiam ce s-a întâmplat în Ucraina. Am fost informat şi de cei abilitaţi să informeze miniştrii, premierul şi preşedintele, dar am fost ajutat şi de dincolo de Ocean, pentru că erau notorii eşecurile de prin alte părţi. Ca atare, n-am dorit să implic financiar statul român într-o afacere care, din punctul meu de vedere, era foarte discutabilă, având în vedere acele antecedente". Întrebat de Inpolitics, după ședință, cine erau membrii "grupului de afaceriști" menționat, Dăianu a refuzat să comenteze. (Inpolitics.ro)

Nu cred ca un "mort" de acum 12 ani va avea un succes de casa mai mare decat serialul anchetarii Elenei Udrea. Romanilor le place sange si bikini roz, in niciun caz profanari de morminte. In concluzie, devoratorii de adversari ai lui Basescu recidiveaza din motive de impotenta , atat la propriu cat si la figurat.
Basescu probleme la Casa Alba? Dar in Comunitatea Europeana ?
Ahmadinejad te asteapta....nu-ti uita blonda acasa .

3 comments :

Matilda said...

Disperare, ăata e cuvîntul. Apărătorul din oficiu al Elenei Udrea e pe tobogan şi nu mai ştie de ce să se agaţe...

nicole said...

Atacul lui base ii mai toaca din voturi lui geoana. Si el cade impreuna cu blonda. Salt cu parasuta... ?!

Marian said...

Parerea mea este ca degeaba isi pierde PD-L vremea cu povesti din astea vechi de cand lumea. Nu o sa le aduca mai multe voturi si nici nu o sa il mentina pe Basescu in postul de presedinte. Asta pentru ca romanii s-au saturat de binele pedelist.