Wednesday, March 4, 2009

Pariul lui Tariceanu


Prestatia lui Calin Popescu Tariceanu in emisiunea "Stirea Zilei" (click ptr vizionare)de 4 martie mi-a intarit convingerile ca o schimbare de garnitura la varful PNL este mai mult decat binevenita. Am remarcat totusi o pozitie incerta cand se discuta despre capacitatea unui candidat liberal care ar putea sa-l invinga pe Basescu in toamna."Prezenta lui Basescu la conducerea Romaniei este extrem de daunatoare. Miza este sa gasim o formula care sa-l scoata pe Basescu din joc. Insa, daca suntem realisti si nu ne mintim singuri, trebuie sa recunoastem ca nici eu, nici Crin Antonescu nu avem sanse de a-l invinge pe Traian Basescu la viitoarele alegeri prezidentiale", a accentuat Tariceanu. Pe langa toate aceste piruete, replica finala care a pus punctul pe zona sensibila a competitiei din interiorul PNL , a fost : "PNL trebuie sa devina alternativa reala la Partidul Social Democrat" . Woops !!
Confuz si derutat intreb : Cum ramane cu PDL ul ? Inamicul Nr. 1 al PNL .Renuntam la lupta pentru a favoriza o blasfemie politica condusa de anticomunistul Basescu?. Fair Play-ul gentlemanului cu papion care s-a servit de suportul PSD fara de care n-ar fi rezistat nici macar o zi la guvernare, a disparut odata cu expirarea mandatului de Prim Ministru?. Imprejurarile momentului m-au convins ca nu doar politica e curva , e concurenta uriasa in zona crepusculara pentru un loc in primul rand de la fereastra.
In discutia cu Ion Cristoiu ,Tariceanu vizibil stresat , a marcat negativ de cateva ori, in propria poarta , devoaland faptul ca planul sau de actiune este diametral opus strategiei lui Crin Antonescu.
El sustine ca este inutila lansarea in cursa pentru Cotroceni a unui candidat liberal din lipsa de sanse , motivand ca acesta nu va putea coagula voturile PSD-ului intr-o eventuala batalie finala cu Traian Basescu. O greseala strategica care il va costa probabil sefia PNL .Un singur exemplu recent care-i demonteaza analiza lui Tariceanu este alegerea lui Andrei Chiliman in Sectorul 1 cu o majoritate confortabila(64%) care fara voturile PSD nu ar fi fost posibila. Din acest motiv ii recomand D-lui Tariceanu , inainte de a mai face vreo declaratie publica, sa citeasca cu mare atentie "Arta Razboiului"- O carte plina de invatatura pentru cei care ii inteleg substratul : "Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic".

Imi amintesc cu placere episodul intoarcerii lui Corneliu Coposu de pe patul de spital din Germania, un om ale carui principii au ramas valabile si dupa disparitia sa. Intrebat de reporterul unei televiziuni cu ce ganduri s-a reintors in patrie , Seniorul a declarat :"M-am intors sa schimbam guvernul". In sondaje PNTCD era cotat in acel moment cu doar 10%.
Atitudinea lui Calin Tariceanu penduleaza intre amatorism si duplicitate, lucru nu tocmai confortabil pentru liberalii catre-si doresc altceva. Creeaza mai mult impresia unui joc dublu menit sa-i protejeze pozitia lui Traian Basescu in cursa pentru Cotroceni , lasand loc pentru interpretari si teorii conspirative. Daca in timpul alegerilor locale Bogdan Olteanu isi permitea riscul sa parieze pe victoria lui Razvan Murgeanu iar in urma cu doar doua luni isi declara liber sustinerea pentru Basescu la prezidentiale, fara acordul partidului, acum a pornit la atac impotriva filialelor care si-au declarat sustinerea pentru Crin Antonescu. Unde metodele de convingere nu reusesc prin mituire, Olteanu recurge la santaj si amenintari cu dosare penale si DNA. Trasaturile genetice mostenite pe linie materna si originea sanatoasa fac din Bogdan Olteanu un agent electoral de invidiat, care din pacate joaca pentru adversar. Pariul lui Tariceanu de aceeasi nuanta si incarcatura valorica cu cel al lui Olteanu, ne asigura ca niciun candidat liberal nu va avea sansa sa intre in turul doi cu Basescu.

Intrebat despre relatia cu Dinu Patriciu, Tariceanu a evitat un raspuns categoric ,din care a lasat sa se inteleaga ca suportul magnatului liberal pentru actualul presedinte PNL a incetat sa mai existe. Motivul principal este moliciunea de care Tariceanu da dovada cand se pune pe tapet eventualitatea confruntarii cu Basescu, pe care Patriciu o sustine. Umilintele la care acesta a fost supus la ordinele lui Basescu , arestarea ilegala si mediatizarea excesiva a acestui abuz de putere, l-au transformat pe Dinu Patriciu intr-un adversar redutabil si greu de infruntat. Intr-un nume care-i provoaca insomnii rezidentului temporar de la Cotroceni.
Cand generalul ingenucheaza cuprins de panica , soldatii se predau cu arme si bagaje inamicului fara a opune nici cea mai mica rezistenta. Cand Calin Popescu Tariceanu isi dezvaluie in prime time inferioritatea fata de adversar , care este semnalul transmis combatantilor PNL din teritoriu sau celor 60% care refuza sa mai iasa la vot din lipsa unei alternative?

18 comments :

Anonymous said...

Cum vi se pare urmatoarea fraza ,PNL nu are sansa sa-l bata pe Basecu in turul 2 daca ajunge.Tu presdinte de partid sa cauti un independent sau sa te indoiesti de candidatul tau ca nu-l va invinge pe Basecu in turul 2?
Chiar daca va fi asa ,nu ai voie sa spui pe un post tv.Iar ca partid de opozitie sa ai un candidat in turul 2 e o cinste si un pas mare pentru PNL.Traiasca CRIN Antonescu viitorul prededinte PNL si viitorul predinte al Romaniei.

Marius Mina said...

Este o greseala majora.Este echivalentul cu recunoasterea superioritatii adversarului.
Amatorism sau duplicitate?

Anonymous said...

Chiar nu inteleg ce rost isi are pozitionarea asta contra PSD cand se stie bine ca lupta e cu PDL

Marius Mina said...

@Taifun, aceeasi intrebare mi-o pun si eu....Poate suntem noi mai exigenti sau poate a vrut sa spuna PDL in loc de PSD

Anonymous said...

Constat că trebuie să vă fac schema. Este evident că dreapta, care este PNL, e alternativa la stânga, care este PSD. PD-L nu e de nici unele. A durut?

Să vă desenez în continuare.

Tăriceanu e realist. El ar putea fi ales preşedintele ţării, numai cu condiţia să fie susţinut de o largă coaliţie, încă din primul tur, deci PSD să nu vină cu un candidat propriu, ceea ce e puţin spre deloc probabil. Oricine de la PNL ar candida, NU ar intra în turul al doilea în condiţiile în care PSD va veni cu un candidat propriu. Asta e populaţia.

Un independent, însă, da, are alte şanse de a polariza. Dar un independent cu prestigiu, nu o clonă a lui Băsescu (aşa cum e, de exemplu, simpaticul Oprescu). Totodată, Călin Tăriceanu a precizat că PNL e un partid cu vocaţia guvernării, iar el preferă funcţia de premier. Dar că nu are nici o ezitare să candideze prezidenţial dacă asta îi va cere partidul. Restul sunt floricele pe câmpii.

Tu, Marius, ai recunoscut pe blogul meu că l-ai fi susţinut pe Tăriceanu şi l-ai fi ironizat pe Crin, dacă nu era la mijloc obsesia ta anti-Olteanu. Ai spus aşa: “Roxana , aici m-ai prins, daca nu era Olteanu infipt in ceafa lui Tariceanu ca un paduche , acum l-as fi mancat pe Crin”.

Marius Mina said...

Toti cei care sustin ambiguitatile lui Calin Tariceanu faceti cu sau fara voie partie pentru Basescu.Daca Tariceanu via Olteanu a batut palma cu Basescu n-au decat sa-si duca crucea. Ce e mai grav este faptul ca nu realizeaza blocajul in care au intrat.Nu-i deajuns sa fi baiat destept ca sa-i poti aburi pe ceilalti, iti trebuie si o doza considerabila de inteligenta .Altfel alergi de unul singur si iesi pe locul 3 cu 26%.
Asta e strategie politica in 4 labe, una dimineata, doua la pranz si una seara.

Marius Mina said...

@Roxana, bag seama ca tu mi-ai luat glumitza in serios ...era vorba de Crin Halaicu , in niciun caz de favoritul meu ,Antonescu.
Semnalul lui Tariceanu din seara aceasta este dezarmant si incalificabil.A umplut-o de sange vienez la tava.
Ce am spus atunci este ca l-as sustine si pe Tariceanu fara rezerve daca ar fi avut cojones sa iasa la bataie cu Basescu.Din pacate,Calin e demonstrat"live" ca nu are si ca atare merg pe mana lui Antonescu.
Asta nu inseamna ca nu-l respect si simpatizez pe Tariceanu in continuare.E campanie electorala interna (primary) si merg pe Antonescu, e ok? Sau ma descalific?

Anonymous said...

Evident că te descalifici, Marius. Faci simple afirmaţii penibile şi insinuări greu de calificat. Fără argumente, că nu se poartă. Eu ţi-am adus argumente, tu nu-mi aduci contraargumente. Pentru că n-ai.

1. Oricare candidat al PNL NU intră în turul al doilea dacă PSD participă cu un candidat propriu. Asta e proporţia populaţiei.

2. Un independent de mare prestigiu şi forţă are alte şanse. Fie că e susţinut din primul tur de PSD, fie că nu.

3. PNL trebuie să se poziţioneze clar ca partid de dreapta, singurul autentic, deci alternativa la stânga, adică PSD.

Contrazice-mă, dacă poţi. Dacă nu, ia de putut nişte logică. Sau măcar nu mai vinde iluzii unor naivi.

Anonymous said...

Sunt anumite lucruri despre sinergie pe care, din Pacate, Roxana nu le intelege. Nu putem sa o blamam deoarece studiind numai in Romania nu avea cum sa invete aceste lucruri. "Proportia Populatiei"de 25% (si aceasta cifra fiind nereprezentativa DEOARECE GAFELE LUI TARICEANU AU ADUS MARI PREJUDICII IN SONDAJELE PNL, DAR MAI REAL CIFRA ESTE UNDEVA INTRE 15% SI MAXIMUM,CU INDULGENTA 20%) pe care Roxana vrea sa ne-o azvarle pe gat se potriveste numai cu Tariceanu in equatie.

Dar ia sa schimbam VALOAREA variabilei si in locul lui Tariceanu sa-l substituim pe Crin,o personalitate diferita (fata de Tariceanu), cu un alt stil de abordare al politicii, cu un alt mesaj SI ATUNCI SA VEZI, DUDUIE ROXANA CUM SE VA SCHIMBA SI "PROPORTIA POPULATIEI" CARE VA URCA VERTIGINOS IN SUS! OAMENII VA SESIZA MOMENTUL SI VOR PARTICIPA MASIV LA VOT DIN CAUZA CA VOR AVEA PE CINE SA VOTEZE, ADICA, PE CRIN ANTONESCU, UN OM CARE ADUCE UN SUFLU NOU IN VIATA POLITICA A ROMANIEI PLUS CA VINE DIN AFARA SISTEMULUI TICALOSIT!
All that Crin needs to do is "ride on the wave of the momentum and the force will be with him" (--Engedi, from Star Wars)

Anonymous said...

Nu a gresit deloc. Alternativa de stanga. Quintus la turcescu in emisiune exprima dorinta PNL de colaborare cu gruparea Iliescu din PSD.

Anonymous said...

WHAT TARICEANU (AND QUINTUS FOR THAT MATTER) IS NOW DOING IS SHEER POLITICAL AMATEURISM!! E o prostie enorma sa te bazezi pe voturile celor de stanga (care oricum vor vota MILITARESTE CU PSD) cand nici macar Tariceanu nu incearca sa-si apropie baza traditionala DE DREAPTA A PNL! Acest fapt e la fel peste tot! Bush in USA si-a castigat alegerile bazandu-se INTOTDEAUNA in primul rand pe baza de dreapta din partidul sau, ORI CRIN ANTONESCU TOCMAI ASTA FACE,ISI CONSOLIDEAZA BAZA SA DE DREAPTA, SI NICIDECUM NU O LASA DE IZBELISTE ca sa alerge dupa VRABIILE DE STANGA DE PE GARD! NUMAI DUPA ACEEA TE EXTINZI MAI INSPRE CENTRU! QUINTUS AICI A LUAT-O SI EL RAZNA DUPA TARICEANU! NU POTI CASTIGA CONDUCEREA PARTIDULI TAU DE DREAPTA DACA BAZA PNL DE DREAPTA NU TE VOTEAZA SI MUSAI SA IESI AFARA DIN CURSA, TARICENE, DEOARECE LA PREZIDENTIALE DACA BAZA DIN PARTIDUL TAU NU SE MOBILIZEAZA SA TE VOTEZE, ATUNCI PIERZI CA PROSTUL IN PRIMUL TUR!

Marius Mina said...

@Roxana gresesti flagrant.Chiar nu ma asteptam sa sustii o cauza moarta cu niste argumente pe care numai juniorii de la rasaritul caracal le-ar putea crede.
Incep sa cred ca faci jocul unor indivizi care vor sa ingroape PNL il, in gradina lui Basescu.A afirma ca niciun candidat PNL nu are sansa sa intre in turul doi cu Basescu mi se pare un act de tradare .Un joc dublu care aduce avantaj de casa lui Basescu.Asta sa fie motivul ptr care Tariceanu nu candideaza? Daca au batut palma se va demonstra curand, foarte curand.Und ecredeai ca-l trage Bogdan Olteanu pe Tariceanu? Ti-am mai spus si repet: La sinucidere politica!
Pentru linistea ta interioara te asigur ca daca Geoana e candidatul PSD atunci Crin Antonescu intra in turul doi si-l expulzeaza pe basescu de la Cotroceni.Sansele sa se intample exact asa sunt uriase.Continuati jocul ieleleor si o s aplangeti pe umerii strategulilor Andronic si Olteanu dupa Congres si in toamna.
Apropos, de Andronic, mi-e teama ca i se intampla lui Tariceanu ce i s-a intamplat si lui Vantu, un om mult mai puternic dar fara inspiratie stradala.

Marius Mina said...

@Felicia, Quintus are dreptate,voturile antibasescu vin si de la PSD , Chiliman , primarul sect. 1 acastigat cu suportul PSD anul trecut 64%.There you go!
PNL poate coagula voturi si de la PSD in afara de dreapta traditionala Taranistii si Liberalii.A fost corect rationamentul dar ma intreb , cu declaratia lui Tariceanu de aseara , ca vor sa devina o alternativa reala la PSD cum ii mai convinge sa le dea voturile.Omul asta este sinucigas, nu are ce cauta in politica, e mai lejer dealershipul de Citroen.

Anonymous said...

Imi aduc aminte ca la licenta l-am avut pe Melescanu in comisie. Pe sticla pare un om de treaba,intelegator, placut. Insa jigodia nu s-a putut abtine sa nu-si aprinda un trabuc in fata studentilor care mananca cartofi prajiti si oua

Anonymous said...

@Marius:
Aici consta tragedia lui Tariceanu: CONFUNDA PNLul cu DEALERSHIP-ul CITROEN. Nu intelege ca unele lucruru sunt non-negotiable.
Cat despre statementul lui Quintus cum ca "PNL ia voturi de la PSD," posibil sa fi adevarat, dar poate totusi sa nu fie adevarat (as Americans say, It's DEBATEABLE)
DAR VAD CA NIMENI, IN AFARA DE CRIN ANTONESCU, NU VORBESTE DESPRE INLARGIREA DREPTEI LA NIVLELE CEL PUTIN PESTE CAT A AVUT CDRul
1)PRIN RE-CUCERIREA CELOR CARE S-AU SIMTIT TRADATI DE POLITICILE transsecuriste (CARE AU PROMOVAT AGENDA LUI PSDista a lui ION ILIESCU ET CO) si
2)PRIN ATRAGEREA NOILOR VOTANTI, TINERII (Aici baza votantilor PNL se poate largi TOCMAI DATORITA NOULUI BRAND DE OFERTA POLITICA, CRIN ANTONESCU SI AGENDA SA POLITICA. Aici nu-i dau dreptate lui Quintus ca "oamenii vin din PSD" CI MAI DEGRABA TOTI ACESTI OAMENI NOI PE CARE CRIN II ATRAGE PRIN BRANDUL SAU POLITIC DE MARKETING SI CARORA LE SATISFACE CERINTELE UNUI ANUMIT PORTRET-TIP DE POLITICIAN MODERN DE TIPUL DEMOCRATIILOR EURO-ATLANTICE.(De fapt un astfel de lucru s-a intamplat si cu Chiliman. Oamenii au identificat in el acel tip de leader/primar care le satisface critriile lor de competenta, consecventa, moralitate, democratie.) Deci intr-un asemenea scenariu nu mai poate fi vorba ca PNLul IMPRUMUTA CONJUNCTURAL, pentru scurt timp, ELECTORATUL DE LA PSD (care posibil ca au mai votat acest partid ori din nevoie, ori din lipsa de alternativa politica, ori ca PSDul dadea dovada ca are expertiza, ORI CHIAR DIN FRICA SAU IGNORANTA DATORATA BLOCARII DECONSPIRARII securistilor,lucruri la fel de valabile si la TOTI ceilalti consorti fsn-isti: PDL, PC, PRM)-- UN LUCRU NE-BINEVENIT, MAI ALES DACA NE GANDIM LA STRATEGIA DE LARGIRE PERMANENTA A BAZELOR PNL; CI MAI DEGRABA ESTE VORBA DESPRE OFERTAREA DE CATRE PNL A ACESTUI BRAND DE POLITICIAN MODERN,EURO-ATLANTIC PRIN CARE ACEST PARTID ISI PERMANENTIZEAZA SAU CIMENTEAZA NOUA BAZA ELECTORALA INLARGITA.
Aici se vede clar amatorismul si lacunele politice,precum si lipsa de initiativa si de VIZIUNE A LUI TARICEANU, PE CAND CRIN DA DOVADA NU NUMAI CA LE ARE, DAR LE MAI SI APLICA. DE ACEEA PNL ESTE BINE SERVIT DE SCHIMBAREA IN TOP CU CRIN ANTONESCU.

Anonymous said...

@Marius Mina. Mulţumesc pentru aleasa consideraţie. În mod sigur te bucură în schimb opiniile solid argumentate ale tovarăşei tale de idei, Felicica Mândrea. Succesuri! Şi scuze pentru marele deranj.

P.S. Dacă ai ajuns să pui o obsesie mai presus de o prietenie şi să-mi atribui mizerii pe care poate nici calomniatorii mei nu mi le-au atribuit, eşti chiar în stare de orice ca să-ţi atingi scopul.

Un scop mărunt - respectiv, iluzoria distrugere a lui Bogdan Olteanu, chiar dacă pentru asta trebuie să loveşti în Tăriceanu deşi aşa cum ai recunoscut public de mai multe ori, nu merită, îţi pare rău şi l-ai fi susţinut dacă nu era Bogdan Olteanu, care nici măcar nu candidează. Mai mult, ai recunoscut că făceai mişto de Crin Antonescu.

Oricum, scopul vostru mărunt are consecinţe extrem de proaste nu doar pentru PNL, ci şi pentru nenorocita asta de ţară, de care aş
putea zice că ţi se rupe, de fapt, dacă aş reacţiona, ca tine, la primul impuls şi ţi-aş răspunde cu aceeaşi monedă.

Oricum, din partea mea, te consider în continuare prieten, pentru că vei regreta ceea ce faci acum. Şi chiar dacă nu vei regreta - deşi nu cred - pentru mine o prietenie e necondiţionată. Eu nu ţi-aş atribui niciodată ceea ce îmi atribui tu mie. N-am făcut decât să constat ce faci şi ceea ce ai recunoscut la scenă deschisă.

Scuză-mă, încă o dată, că te-am deranjat. Şi mulţumesc mult pentru complimente. Dacă tu crezi că a meritat, fii fericit!

Marius Mina said...

@Roxana, eu n-am renuntat niciodata la prieteni pentru vreun motiv oarecare.Ca tu ai o anumita optiune si eu alta, nu inseamna ca ti-am devenit dusman.Ceea ce ma surprinde la tine este adversitatea cu care ataci fiecare opinie anti care de fapt este un nadevar mai putin confortabil pentru Tariceanu-Olteanu, vrei sau nu, cei doi sunt legati unul de celalalt in perceptia generala din PNL.Stii foarte bine care sunt motivele ptr care consider ca Olteanu a fost si este un pericol ptr PNL, uiti prea repede sau uiti din motive strategice?
Tu ai ales o aripa , eu alta,care e problema?
Iti multumesc si eu pentru consideratia din mesajele tale anterioare,pe blopgul tau sau al meu.In urmatoarele doua saptamani situatia se va clarifica , sunt curios cum vei juca atunci.Diferenta este ca eu am ramas pe linia mea de la inceput si pina la capat, urasc curbele si giratoriile.Prefer drumul drept pe care-l parcurg pina la capat.Crezi ca reuseste cineva sa-mi schimbe constructia ? E mult prea tarziu.

Marius Mina said...

@Roxana textul de mai jos tot la capitol consideratii se califica?
Roxana Iordache spune:
sâmbătă 7 martie 2009 la 12:59:55 am

@Marius Mina. E clar că mi-am pierdut timpul. Tu nici n-ai citit vreodată ce ţi-am scris. Cel puţin, citeşte ce spune Alexandru Marin, abia a împlinit 18 ani, dar îţi dă clase. :)