Sunday, November 8, 2009

Politica economica a serviciilor

Presa straina si partial cea romaneasca, a comentat pe larg implicarea masiva a serviciilor secrete comuniste in sfera de afaceri , care controleaza practic economia romnaneasca. Fie ca sunt afaceri private sau in relatie directa cu institutiile statului roman , fostii si actualii ofiteri de informatii sunt angajati direct sau prin interfata umana in jocurile politico- economice din campionatul national de business. Clanuri financiar-parazitare transpartinice trec usor de la o sefar de putere la alta , de la un guvern la altul fara probleme . Pina de curand ei l-au sustinut pe Traian Basescu , unii continua sa-l sustina pentru ca in timpul mandatului sau, Basescu le-a oferit posibilitati multiple din care evident cel caruia "nu i-a placut dar mai vrea odata" si-a taiat intotdeauna partea leului. Numai in 2009, au disparut nejustificat si aproape fara urme cca 80 de miliarde de euro. Acum cand Romania se zbate intre viata si moarte , apropiatii clanului Basescu prospera la superlativ. Sa incercam o miniradiografie in trecut pentru a incerca sa intelegem de ce totul merge atat de uns pentru fostii si actualii spioni ai natiunii, timp in care majoritatea tacuta zace.
Ofiterii de la gradul de colonel in jos, dupa trecerea in rezerva, au lucrat la firmele unor oameni de afaceri. Spre exemplu, numai in firmele lui Sorin Ovidiu Vantu – creatorul imperiului Gelsor-FNI si apoi al trustului de presa Realitatea TV – au lucrat peste 200 de ofiteri de informatii. Pentru imperiul financiar al controversatului afacerist Ovidiu Tender (fost ofiter MApN) au lucrat, intre altii, colonelul Traian Sima, fost sef al Securitatii Timis, si Ion Deheleanu, fost sef al Militiei Timis, ambii implicati in reprimarea demonstrantilor din Timisoara din decembrie 1989. Trustul de presa "Intact" al controversatului om de afaceri si politician Dan Voiculescu a fost condus o perioada de generalul (r) SIE Constantin Rotaru.
Cei mai longevivi sefi ai serviciilor secrete autohtone au fost implicati in afaceri de coruptie neelucidate deplin. Dupa trecerea lor in rezerva, generalii informatiilor au ajuns fie puternici oameni de afaceri, fie politicieni. si-au construit puternice afaceri proprii generalii de Securitate Tiberiu Urdareanu, Teodor Iles, Stelian Pintilie, Tudor Tanase, Constantin Rotaru, Dumitru Diaconescu, Dumitru Ciobanu, Mihai Bichir, Victor Marcu, precum si coloneii Radu Tinu, Gigi Netoiu, Alexandru Iordache, Gheorghe Huidu, Costel Ciuca, Victor Achim, Constantin Valceanu, Ion Agarbiceanu etc.Astfel, primul raport al SIE, din care rezulta coruptia de la nivelul conducerii acestui serviciu secret, a fost intocmit in 1997 de catre generalul Dumitru Ciobanu, pe atunci seful Directiei de Contraspionaj Extern. (Sinteza din Romania Libera)
Ieri, dupa mitingul electoral de la Craiova, seful statului a plecat la brat cu nimeni altul decat ofiterul acoperit Gigi Netoiu, securistul care l-a urmarit informativ pe scriitorul Stelian Tanase.
Generalul Ciobanu ii acuza pe Ioan Talpes, sef al spionajului autohton intre 1992 si 1998, precum si pe adjunctii acestuia, generalii Constantin Silinescu si Alexandru Tanasescu, ca s-ar fi ocupat de incasarea unor taxe de protectie (in special de la contrabandistii arabi) sau de sprijinirea afacerilor apropiatilor acestora – membri de familie sau fosti ofiteri de informatii. Potrivit generalului Ciobanu, in anul 1995, Talpes ar fi primit 6.000.000 de dolari chiar in sediul SIE de la celebrul contrabandist sirian Zaher Iskandarani ca sa-l salveze de la arestare si sa-i protejeze afacerile ilegale. O parte din bani ar fi fost destinati pentru campania electorala a lui Ion Iliescu. Afirmatia a fost intarita si de o inregistrare a unei convorbiri telefonice dintre un fost general de politie si Iskandarani. Atunci, Talpes a confirmat faptul ca s-a intalnit cu Iskandarani la sediul SIE, dar a sustinut ca nu a primit banii acestuia. Potrivit aceluiasi general Ciobanu, pentru a nu fi contestat de Occident (asa cum a patit "precursorul" sau, Mihai Caraman), seful SIE, Ioan Talpes, le-ar fi dat americanilor informatii despre retelele romanesti de spionaj, iar generalul Tanasescu ar fi dat informatii similare francezilor.

Primul sef al Serviciului Roman de Informatii, Virgil Magureanu (1990-1997), a fost, la randul sau, amestecat in evenimente controversate. De notorietate publica a fost implicarea lui Magureanu in contrabanda cu petrol spre spatiul fostei Iugoslavii – "Contrabanda Jimbolia", in perioada embargoului impus de ONU. Operatiunea a fost coordonata de catre SRI, cu stiinta fostului premier Nicolae Vacaroiu si a ministrului de Interne de atunci Doru Ioan Taracila. Banii au fost impartiti intre coordonatorii contrabandei. Potrivit generalului de politie Ion Pitulescu, cel care a descoperit si a raportat contrabanda, lui Virgil Magureanu i-ar fi revenit circa 500 de milioane de marci germane din afacerea "Jimbolia".
Parchetul General a instrumentat si un dosar penal, care a fost inchis dupa 2001, la scurt timp dupa revenirea lui Ion Iliescu in fotoliul de presedinte al Romaniei. Virgil Magureanu a fost implicat si in alte scandaluri, ca, de exemplu, "Banca Columna" (alimentarea cu bani publici a unei banci private, infiintata de un apropiat al lui Magureanu) sau protejarea unor contrabandisti. De notorietate publica a fost scandalul de contrabanda "Nassar", in care Magureanu a fost acuzat ca a primit 3.000.000 de dolari pentru a-l elibera din arest pe Elie Nassar, cetatean libanez specializat in contrabanda cu arme si tigari. Elie Nassar a fost scos pe furis din Romania, tehnica de extragere folosita cu succes si in cazul Hayssam. Magureanu a negat , cum era si normal pentru un personaj cu atata credibilitate.
Un episod interesant mi-a fost relatat de catre o persoana documentata din zona serviciilor care a parasit de ceva timp Romania , informatii care mi-au fost confirmate ulterior intr-o discutie depsre alegerile prezidentiale din Romania. Subiectul discutiei era desigur sansa fiecarui candidat aflat in cursa pentru Cotroceni. Nu mare mi-a fost mirarea cand unul dintre interlocutorii mei mi-a reamintit ca in perioada in care Mircea Geoana activa ambasador la Washington DC , facea escale dese la New York cu bagajele pline de cash la purtator sub acoperirea "curierismului diplomatic" . Parte din capitalul provenit din operatiuna "rufele curate" se investea direct in real estate, transformandu-se in cladiri si vile de lux , o vaca buna de muls pentru generatii.Intr-un santier de constructii se pot spala 40-60% din valoarea cladirii , astfel poti declara ca ai investit doua sute de mii de dolari intr-o cladire care valoreaza de fapt jumatate de milion. Un simplu exemplu este cladirea cu lumini albastre , situata pe Queens Blvd. , in New York , a carui titular de contract este, sau cel putin era la un moment dat, verisoara D-lui Mircea Geoana. Provenienta sumelor uriase de bani transferate "diplomatic" de Mircea Geoana pe taramul fagaduintei ar fi provenit nu numai din zona PSD. Ele au expeditori diferiti, culori politice diferite dar aceeasi doctrina : Banul public.
( va urma)

No comments :