Saturday, February 27, 2010

Comunistoidul Boc i-a demis pe Marius Oprea si Dinu Zamfirescu din fruntea IICCR

Marius Oprea si Dinu Zamfirescu au fost demisi de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si au fost inlocuiti cu doua figuri proeminente ale regimului comunist, Ioan Stanomir si Vladimir Tismaneanu. Decizia a fost publicata astazi in Monitorul Oficial.Ioan Stanomir va fi numit in functia de presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, iar in umrba sa va sta falsul disidentVladimir Tismaneanu care va ocupa functia de presedinte al "Consiliului stiintific". Inlaturarea abuziva a istoricului Marius Oprea de la conducerea Institutului a stranit reactii de nemultumire, o serie de intelectuali pronuntandu-se impotriva acestei masuri.

Marius Oprea a declarat, intr-un interviu acordat Catavencu, ca nu se doresc dovezi privind crimele comunismului. "Comunismul e criminal si imoral. Si eu chiar am crezut ca pot sa functionez in aceasta ecuatie. M-am inselat. Nu se doresc dovezile. Ca sa gasesc dovezi, pornesc de la victime. In campania electorala se vorbeste de reconciliere. Cum sa te reconciliezi tu cu un ucis in padure? Trebuie gasit faptuitorul, trebuie sa raspunda cineva in fata legii", a declarat Oprea, care pornise o actiune de dezhumare a unora dintre victimele de la Revolutie, pentru a stabili adevarul.

8 comments :

Anonymous said...

S-au şters exact la cur cu listele şi cu semnăturile noastre.
Nu că m-aş fi aşteptat la altceva, nu, dar, dacă tot ne-am agitat, să mai facem, dracului, ceva!
Un protest în stradă, un marş, un ceva...
Sau aşteptăm marea mişculaţie sindicală de primăvară?!
Care se tot anunţă, dar atât!
Aux armes citoyennes!

Paul-Sorin Tiţa said...

Cum adică să îşi permită Marius Oprea să se apropie de Revoluţie? Că doar securiştii care au tras l-au pus pe Băsescu preşedinte... Dacă-şi vedea de anii 46-70 şi tot era periculos de insistent...

Marius Mina said...

Toni, cred ca asta e ultima solutie

Marius Mina said...

Paul, ajunsese prea departe cu investigatiile si trebuiau trasi la raspundere oameni care fac parte si din actualul sistem basescian.Sau in cel mai rau caz rudele acestora inca in viata.

Radu Portocala said...

In ciuda faptului ca si Dinu Zamfirescu si Marius Oprea imi sint buni si vechi prieteni, cred ca pot spune, cu toata obiectivitatea ca aceasta indelung pritocita decizie este, in acelasi timp, o porcarie (nu gasesc alt cuvint, imi pare rau) si o imbecilitate.
INMER a fost infiintat de Adrian Nastase, care a avut inteligenta sa puna in fruntea lui pe Dinu Zamfirescu, vechi liberal, exilat ani de zile in Franta si excelent cunoscator al istoriri exilului si opozant declarat al regimului PDSR. Ce-a reusit sa faca, in ciuda mijloacelor modeste de care a dispus, este remarcabil
IICCR a fost infiintat de guvernul Tariceanu, care a avut inteligenta sa puna in fruntea lui pe Marius Oprea, cel mai tenace istoric al Securitatii din Romania. Si el, in ciuda opacitatii arhivelor, a reusit sa faca mult mai mult decit s-au asteptat unii si altii.
Contopirea celor doua institute - act absurd, la care a contribuit, fie si numai prin pasivitate, tinarul Paleologu - a fost preludiul masurii anuntate azi. Multi dintre vechii exilati au gindit, cum era si firesc: "Nastase considera ca istoria noastra e demna de a fi cercetata de un institut, Boc crede ca nu."
Putem sa ne asteptam acum la schimbari in structura celor doua entitati, la eliminarea unor cercetatori capabili cu diverse "emanatii" pedeliste.
Sintem in fata unei decizii grave, care nu va intirzia sa aiba consecinte la fel de grave.
Inca de la infiintarea INMER, Dinu Zamfirescu mi-a cerut sa fac parte din comitetul de garantie morala a institutului. Am acceptat, in primul rind, din incredere fata de el - ceea ce, evident, mi-a atras o serie de insulte, din partea celor care considerau ca eram cu totii "vinduti lui Nastase". Nu eram, fireste, dar intre Nastase care a infiintat INMER si Boc care il distruge, imi pare rau, alegerea mi se pare simpla.Imi voi da, bine inteles, demisia din acest comitet, chiar daca gestul meu va fi doar simbolic si nu va impresiona pe nimeni.

nicole said...

Marius si Toni, aveti dreptate. Este evident ca pedeleprele basescianiste nu mai au nici o urma de bun-simt. Si nu vor pleca de la putere ("ciolan") decat aruncati.

SimP said...

Aceste demisii in mod paradoxal il scot afara pe basescu din ecuatia plosnitelor care dirijeaza falimentul Romaniei. Basescu este doar un idiot imbatat de bani si putere care joaca cum i se canta.
Revin cu explicatii. ( got to do some "vikend" stuff..lol)

Brad said...

Ne enervam, ne suparam, semnam petitii: realitatea este dura, se pare ca base a pus mana pe tara intr-un fel in care iliescu nu si-a permis ...
Sansele pentru o suspendare au disparut ...
Miscarile de strada nu pot decat sa-l dea jos pe bicisnicul boc, ceea ce era programat ...