Tuesday, March 30, 2010

Rodica Culcer, de la DIE la conducerea TVR


Inainte de 1989, toti cetatenii romani care lucrau in ambasadele de la Bucuresti erau ofiteri activi ai Serviciilor Secrete , respectiv ai Directiei a 3 a a Securitatii(DIE) .Rodica Culcer jura cu mana pe Biblia lui Basescu, ca nu a colaborat sub nicio forma cu organele represive ale statului comunist, nu a semnat niciun angajament si nici gura nu-i pute . Culcer isi motiveaza declaratia de "neutralitate" fata de sistem, invocand lipsa probelor care pot produce dovada ca a fost si este in continuare agent acoperit al serviciilor de informatii externe. Pretendenta tronului TVR, protejata de Legea Sigurantei Nationale care tine sub cifru identitatea agentilor acoperiti ,incoltita de acuzatiile presei privind activitatea sa in DIE, Rodica Culcer se considera o victima a celor care " arunca cu noroi in cei care inainte de 1989 au lucrat in ambasade". Un fost ofiter care a activat in DIE, afirma ca daca Rodica Culcer nu a avut de-a face cu Securitatea pe vremea cand lucra la Ambasada SUA, " inseamna ca dumneaei a fost un caz unic in Romania socialista. Asta pentru ca, dupa cum spune fostul agent, inainte de 1989, toti cetatenii romani care lucrau in ambasadele de la Bucuresti erau ofiteri activi ai Securitatii".

Rodica Culcer – ofițer acoperit al unui serviciu secret

Proaspăt autor al unei cărți despre televiziunea din România, intitulată ”TVR-mărire și decădere”, dramaturgul Valentin Nicolau, fost președinte al TVR pînă în 2005, relatează, într-o declarație pentru Inpolitics, despre modul grosolan în care Băsescu s-a amestecat, din chiar debutul mandatului său, în treburile presei.
„La începutul lunii ianuarie 2005, am primit vizita dnei. Adriana Săftoiu, consilierul cel mai influent al preşedintelui proaspăt instalat la Cotroceni. Doamna consilier prezidenţial venea cu un mesaj din parte Preşedintelui: Traian Băsescu dorea să mă vadă curând, dar îmi solicita ca până atunci, ca un semn de bunăvoinţă din partea mea şi ca dovadă a unei viitoarei bunei colaborări (!), să-l dau afară pe directorul de la Ştiri – Lucian Sârb”. Am întrebat-o nedumerit pe dna. Săftoiu dacă în spatele rugămintei este solicitarea Preşedintelui de a numi pe altcineva în postul de director al Departamentului Ştiri al TVR. Mi-a răspuns: „evident, pe Rodica Culcer”. Am continuat întrebarea: „dar domnul Băsescu ştie că despre Rodica Culcer se spune că ar fi agent sub acoperire şi că, mai mult, ar lucra şi pentru...” Mi-a retezat fraza răspunzându-mi sec că „domnul Preşedinte când îţi face o propunere ţi-o face în cunoştinţă de cauză”. N-am putut să mă abţin şi am pus nepoliticos capăt discuţiei spunând: „transmite-i preşedintelui tău că nu pun cu bună ştiinţă un ofiţer şef la Ştiri”. La o zi sau două Băsescu făcea prima conferinţă de presă în noua sa calitate de preşedinte al României, conferinţă a cărei primă parte mi-a dedicat-o, atacându-mă în felul său inconfundabil, suburban. Iar la acel moment nimeri nu-i sufla în faţă preşedintelui jucător, toţi executau” povestește Nicolau. Mai trebuie spus doar că Lucian Sîrb, a cărui schimbare a forțat-o Băsescu, este acum directorul prestigiosului canal Euronews. Comentariile sunt de prisos.

2 comments :

Brad said...

Rodica Culcer - DIE Hard ...

Marius Mina said...

Baga Bradule , baga ;-))))
Un poster, o reclama , un bust calare..?