Trei ani de criză euro şi tot mai aveţi întrebări? Eseistul Hans Magnus Enzensberger e în aceeaşi situaţie. Vehementul critic al birocraţilor de la Bruxelles a ticluit un chestionar – cu întrebări cât se poate de obiective, fireşte. Mult succes!
O femeie inteligentă şi sus-pusă afirmă: “Dacă se prăbuşeşte euro, se prăbuşeşte Europa”? Este vorba:
1. despre o ameninţare? ☐ Da? ☐ Nu ?
2. despre o minciună tactică? ☐ Da? ☐ Nu ?
3. despre o simplă prostie? ☐ Da? ☐ Nu ?
4. Sunteţi de părere că bătrânul nostru continent există în continuare, cu toate că în ultimele două milenii talantul, denarul, guldenul, lira, leptonul şi marca germană au dispărut? ☐ Da? ☐ Nu ?
5. Ştiţi cine a inventat cuvântul prescurtat “euro”, pe care înainte de sfârşitul secolului XX nu-l folosise nimeni? ☐ Da? ☐ Nu ?
6. Sunteţi capabil(ă) să descifraţi acronimele BCE, FESF, MES, ABE şi FMI? ☐ Da? ☐ Nu ?
7. Aveţi bănuiala că de o bună bucată de vreme cele mai multe ţări europene nu mai sunt guvernate de instanţe legitimate democratic, ci chiar de aceste prescurtări? ☐ Da? ☐ Nu ?
8. Aţi votat aceste instituţii? ☐ Da? ☐ Nu ?
9. Sunteţi amintit(ă) în legea fundamentală a Germaniei sau în altă constituţie europeană? ☐ Da? ☐ Nu ?
10.
Vi s-a comunicat în ultimii ani că deciziile luate de aceste instituţii sunt “fără alternativă”? ☐ Da? ☐ Nu ?
11. Persoanele fără adăpost, toxicomanii, salariaţii sau pensionarii nu au dreptul să “declare” că au nevoi financiare, spre deosebire de anumiţi membri ai Eurogrupului sau ai comitetelor de conducere a băncilor? ☐ Da? ☐ Nu ?
12. Această dorinţă le e respectată în mod regulat? ☐ Da? ☐ Nu ?
13. Aţi întâlnit în ultima vreme termenul tehnic “represiune financiară”? ☐ Da? ☐ Nu ?
Dacă da, el se referă la:
14. reduceri de pensii? ☐ Da? ☐ Nu ?
15. majorări de impozite? ☐ Da? ☐ Nu ?
16. scutiri de datorii? ☐ Da? ☐ Nu ?
17. taxe obligatorii? ☐ Da? ☐ Nu ?
18. inflaţie? ☐ Da? ☐ Nu ?
19. reforme monetare? ☐ Da? ☐ Nu ?
20. Cunoaşteţi numele şi adresa exactă a “pieţelor” care le dictează salvatorilor euro ce au de făcut? ☐ Da? ☐ Nu ?
21. Pentru a salva nişte pasageri aflaţi în pericol pe mare, paza de coastă trebuie mai întâi să verifice dacă ei sunt “relevanţi pentru sistem”? ☐ Da? ☐ Nu ?
Sunteţi de acord cu următoarele opinii?
22. “Puterea este privilegiul de a nu avea nevoie să înveţi” (Karl Deutsch, politolog ceh, 1912–1992). ☐ Da? ☐Nu ?
23. “O viaţă fără Curtea Constituţională e posibilă, dar nu are sens” (mopsul lui Loriot [umoristul german declarase cândva: “O viață fără mops ar fi posibilă, dar lipsită de sens”]). ☐ Da? ☐ Nu ?
24. “Luăm o decizie, o supunem discuţiei şi aşteptăm un timp ce se întâmplă. Dacă nu strigă nimeni în gura mare şi dacă nu se revoltă nimeni, pentru că majoritatea nici măcar nu pricepe ce decizie s-a luat, mergem mai departe – pas cu pas, până când nu mai există cale de întoarcere” (Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului, 1999). ☐ Da? ☐ Nu ?
25. “Politicienii seamănă cu nişte călăreţi nepricepuţi, care se chinuie atât de tare să se ţină în şa, încât nu-i mai preocupă în ce direcţie merg” (Joseph A. Schumpeter [economist şi politician austriac], 1944) ☐ Da? ☐ Nu ?
26. Ştia Comisia Europeană ce înseamnă neologismul “subsidiaritate”?
Şi dacă da, a uitat între timp? ☐ Da? ☐ Nu ?
Ce înseamnă expresia “relaxare cantitativă”?
27. un exerciţiu de yoga? ☐ Da? ☐ Nu ?
28. tipărire accelerată de bani? ☐ Da? ☐ Nu ?
29. Are dreptate specialistul în drept constituţional Gusy din Bielefeld când spune: “Unde e o troacă, se adună porci”? ☐ Da? ☐ Nu ?
30. Vă puteţi împrieteni cu înfloritorul limbaj metaforic al salvatorilor euro sau vi se pare marţial, confuz ori de-a dreptul caraghios? Sunteţi capabil(ă) să faceţi o distincţie netă între paraşute, pârghii, bazooka, mortiere “Bertha cea grasă”, ziduri antiincendiu şi pachete de ajutor? ☐ Da? ☐ Nu ?
31. Nutriţi speranţa exprimată de Karl Valentin [celebru cabaretist german din perioada Republicii de la Weimar] în aceste cuvinte: “Să sperăm că nu va fi atât de rău cum e deja acum”? ☐ Da? ☐ Nu ?
32. Dacă se dovedeşte că introducerea unei noi monede a provocat scindarea Europei în loc să contribuie la integrarea europeană şi, în loc să deschidă calea unei mai bune înţelegeri, a dus la ură şi la resentiment reciproc, atunci ar fi potrivit să se renunţe la această poziţie, în loc să se procedeze după mottoul “strânge din dinţi şi mergi mai departe”? ☐ Da? ☐ Nu ?
33. Sau aşa ceva e de neimaginat, întrucât ar însemna o ofensă îngâmfată la adresa politicienilor responsabili? ☐ Da? ☐ Nu ?
34. Există o Europă dincoace de instituţiile Uniunii Europene şi de cei 40 000 de funcţionari de acolo sau aceştia din urmă sunt singurii reprezentanţi ai continentului nostru al căror vot contează? ☐ Da? ☐ Nu ?
35. Ei sunt persoanele care au puterea de a decide cine trebuie considerat “antieuropean”? ☐ Da? ☐ Nu ?
36. Înţelegeţi de ce politicienii Uniunii Europene se raportează la Tratatul de la Roma şi la Tratatul de la Maastricht de parcă n-ar fi semnat niciodată aceste hârtii? ☐ Da? ☐ Nu ?
37. Credeţi că aceşti politicieni sunt incomodaţi de referendumuri şi de scrutine pentru că orice exprimare a opiniei populaţiei i-ar putea tulbura în efortul lor de a calma “pieţele”? ☐ Da? ☐ Nu ?
38. A fost democraţia într-adevăr o idee atât de proastă, încât la nevoie să se poată renunţa la ea? ☐ Da? ☐ Nu ?
39. Nu arată modelul chinez că poţi deveni şi fără ea, sub semnul globalizării, o putere mondială prosperă? ☐ Da? ☐ Nu ?
40. E, aşadar, inevitabilă debilitarea politică a cetăţenilor? Iar exproprierea lor economică este consecinţa logică a acestei debilitări? ☐ Da? ☐ Nu ?
Euro-chestionarul lui Enzensberger va apărea în februarie 2013, pe post de prefaţă la o nouă carte a economistului Joachim Starbatty: Tatort Europa [Europa, Locul faptei].
1 comment :
Permiteţi să-l preiau şi pe blogurile mele?
Post a Comment