Monday, April 6, 2009

Un vaccin pentru sanatatea publica


Ne mai despart cateva luni de incheierea cincinalului prezidential proiectat de Adrian Nastase cand soarta il avantaja mai mult. Realitatea in teren, a fost cu totul alta, pricopsindu-ne cu un jucator de talie relativ mica, al carui dribbling popular printre neuronii romanilor a generat un rating cu trend pozitiv pina de curand. Spectatorii au inceput sa inlocuiasca aplauzele cu huiduielile la scena deschisa, omul lor care in urma cu aproape 5 ani alimenta sperantele unei natiuni in deriva cu promisiuni fanteziste, va lasa in urma sa o natiune naufragiata .

Capitanul de cursa lunga instalat in cabina de comanda a Cotrocenilor in decembrie 2004 a inlocuit busola cu sticla de Chivas si tricolorul de pe catarg cu “capul de mort”. Am mai spus-o si ma vad obligat sa repet , Traian Basescu a fost un rau necesar pentru Romania, un fel de virus care odata patruns in organismul national , ne-a intarit sistemul imunitar dar nu indeajuns incat sa ne putem insanatosi complet natural. Societatea romaneasca mai are nevoie de un vaccin suplimentar pentru a scapa defintitiv de sechelele unei boli lungi si grele.Pina de curand, “formatorii de opinie” au incercat sa induca in subconstientul national o psihoza periculoasa si anume faptul ca in arena politica romaneasca Traian Basescu nu are adversar si oricat ne-am chinui noi , majoritatea plictisita de cota zilnica de circ , nu vom reusi sa identificam un candidat pe masura asteptarilor noastre. N-au trecut neobservate insa tentativele stangace ale unor politicieni cu ambitii necontrolate, care si-au exprimat voalat intentiile.Plutonul aspirantilor s-a rupt undeva spre sfarsitul lui martie , lasand culoar liber unui candidat cu potential care a reusit sa resusciteze sperantele ofilite ale unei majoritati "divortate" de mult de clasa politica, de candidatul Traian Basescu care a configurat institutiile statului de drept, dupa chipul si diagrama caracterului sau. O varianta originala a incestului politic, generata de accidente genetice re-produse in incubatoarele serviciilor publice.

Mircea Geoana , un candidat cu pretentii mari dar lipsit de substanta, perceput ca un jucator la doua capete a intrat cu capul inainte in "Jocul ielelor". Actioneaza precoce , aidoma unui adolescent inchis in dormitor cu Playboiul sub patura, penetrand perceptia publica cu imaginea sa profunda de "menajera de palat". L-au impins duhurile rele sa marseze declansarea ostilitatilor impotriva "Klaanului Basescu" prin sesizarea DNA. De-acum el va fi una dintre tintele atacurilor furibunde butonate de pacientul de la Cotroceanca. Urmeaza un nou serial cu zombies si scheleti care vor cutremura trecutul infractional al celor doua tentative de gladiatori politici. Dar nu uitati, scenariile sunt scrise pentru un public select caruia ii va fi imposibil sa anticipeze "happy endingul" , prestat de compania "Prostanak", beneficiarului.


Crin Antonescu, un candidat de forta, s-a impus mai intai in fata colegilor de partid, reusind sa-l surclaseze net pe fostul lider PNL, incertitudinea si frica de confruntare directa cu Traian Basescu lasandu-l in offside pe Calin Popescu Tariceanu .Liberalii n-au vrut nimic in plus de ceea ce vrea majoritatea confuza a romanilor. Nevoia de schimbare si o alternativa reala la dezastrul socio-politic oferit de “garnitura” lui Traian Basescu.Portretul robot al personajului capabil sa-l extirpeze pe Basescu de la Cotroceni , se incadreaza partial in radiografia tridimensionala a candidatului Crin Antonescu, spun partial pentru ca suntem de-abia la inceputul unui drum dificil pe care nu-l vom putea strabate la pas , in niciun caz relaxati, asteptand succesul .Un candidat dinamic, controleaza perfect situatia numai printr-un contact permanent cu electoratul, media si strada.Mesaje concentrate pe target, conectate perfect cu senzorii majoritatii , raportate in cel mai strict detaliu la fiecare segment electoral.

Imbraca-te lejer si iesi in strada, du-te acolo unde ei te asteapta,in orase, sate , comune si construieste contactul real cu omul normal. Spune-i ce vrea sa auda, asculta-i si traieste alaturi de el durerea, si privindu-l in ochi, da-i solutii concrete pe termen scurt, mediu si lung. Convinge-l ca esti unul de-al lor . Ca esti satul , la fel ca si ei de minciuna si demagogia ieftina ,solutii electorale produse in laboratoarele de strategie, pe banii contribuabilului, folosite impotriva lui, imediat dupa inchiderea urnelor. Solutii artificiale care n-au oferit si nu vor oferi decat false sperante ca si pina acum.

Campania a inceput , fiecare zi folosita din plin inseamna un pas spre victorie, agresivitatea cu care adversarul a iesit la joc nu poate fi anihilata fara efort .Romanii vor “sange” si il vor alege pe cel care loveste mai bine, mai tehnic si mai spectaculos. Nu le poti impune ritmul si stilul tau de joc , trebuie sa te adaptezi la ritmul lor cand e nevoie, sa nu incerci sa le oferi biftec tartar cand majoritatea prefera carnatul cu fasole. Nu-I obliga sa asculte Mozart cand ei mai respira inca manele, combina-le si convinge-i sa danseze dupa muzica ta. Sunt destule voci care acuza viteza de reactie , altii spun ca se pierd nejustificat momente care fructificate la timp ar fi punctat magistral ,tot ei sunt cei care asteapta semnalul de lupta ca sa-si poata urma speranta si liderul. Urmeaza testul de foc al europarlamentarelor in urma caruia PNL trebuie sa demonstreze ca Congresul din 22 martie a fost necesar si benefic. Totul se poate rezolva printr-o campanie in forta si ceva mai convingatoare decat cea din noiembrie anul trecut, inlocuind in menu “Varza de Bruxelles” cu “Probleme Cotidiene”.

PS: Intre timp s-au prelucrat actele care vor ajuta DNA ul sa transforme infractiunile famigliei Basescu in NUP, un motiv in plus de relaxare pentru Traian care-si va lua cateva zile de concediu in Orientul Mijlociu .Destinatii exotice , Beirut /Liban unde va semna noi acorduri de colaborare in domeniul turismului, asigurandu-se totodata ca amicul Hayssam nu-i va tulbura campania cu cine stie ce "inventii" propagandistice inflamatorii. O resuscitare a povestii "Jurnalistilor rapiti", detalii si amanunte interesante, s-ar putea sa-i scurtcircuiteze buna dispozitie D-lui Presedinte ...

4 comments :

Ion de la Chiuiesti said...

Excelenta observatia ta cu inducerea in constiinta maselor a falsei probleme cu adversarul lui Basescu.

Marius Mina said...

@Ioane, se chinuie deontologii dar nu vor avea succesuri.

Anonymous said...

Vazusi coane Mina care este catindatul ala tanar si carismatic prezis de madama Carmen?Uite acum vazui ca l-a distribuit Secu in alt rol: principele preshedinte!Bravos natiune,halal sa-ti fie!

Marius Mina said...

@Anonymus, e doar apa de ploaie....