Wednesday, March 4, 2009

PNL, decont si succesiune

Update: T. Meleşcanu a acceptat să candideze în tandem cu Tăriceanu la viitorul Congres al PNL.Cum va schimba această mişcare raportul de forţe în partid?
*****


Momentul post-electoral pe care il traversam acum este ideal pentru stabilirea castigatorului potului liberal pentru urmatorii ani. In consecinta, asistam in aceste zile si vom asista in perioada imediat urmatoare la doua proceduri in interiorul partidei liberale. De decont, dupa patru ani de guvernare si de succesiune la conducere. Afirmatia aceasta este corecta chiar si in eventualitatea in care Tariceanu ar reusi sa se mentina la presedintie. Si asta pentru ca in niciun caz conducerea PNL nu va mai fi ce a fost.

Daca ne imaginam apropiatul Congres PNL ca o piesa intr-un mare puzzle care ar constitui geografia politicii romanesti din prezent si din viitorul apropiat, atunci interesul liberalilor este sa profite de atuul pe care il au. Identificarea cu intreaga opozitie politica. In timp ce PDL va obosi in efortul de a devora un partid egal, iar PSD, aratandu-si din cand in cand coltii, se va lasa cu gratie canibalizat, PNL are ragazul necesar de a se adapta starii de opozant. Dupa ce, patru ani, reflexele sale au fost - si asa a si trebuit sa se intample - cele ale unei formatiuni destinate sa manipuleze puterea. O putere cu atat mai scump platita, cu cat a fost exercitata in conditii de ultraminoritate. Si, eventual, de complicitate cu unul dintre partidele aflate in opozitie. Si fiindca am amintit acest detaliu, ma grabesc sa semnalez ca una dintre conditiile calificarii liberalilor ca opozitie autentica este o mai mare detasare de PSD. Daca atunci cand s-au aflat la guvernare, din motive tinand de supravietuire, a fost necesar si chiar indispensabil un raport de ambigua cochetarie cu social-democratii, acum, cand ultimii se afla la putere, iar PNL in opozitie, este, dimpotriva, necesara o luare considerabila de distanta. PNL, pentru a-si maximaliza sansele ca partid de opozitie si perspectiva revenirii la putere, trebuie sa se distanteze relativ egal de partidele, inca doua, aflate la putere. In al doilea si nu in ultimul rand, filozofia politica a guvernarii este fundamental diferita de filozofia politica a luptei in opozitie. Unei detasari vizibile de PSD ar trebui sa i se adauge o cu totul si cu totul alta strategie a raporturilor dintre conducere si filiale. Pentru ca azi si in viitorul urmatorilor patru ani - daca nu cumva viata politica va fi bulversata, oferindu-le liberalilor sansa de a reveni prematur la putere - conducerea de la Bucuresti, neaflandu-se la guvernare, va avea cu totul si cu totul altceva de oferit in schimbul mentinerii disciplinei si raspunsului la comenzi decat avantaje materiale. Oferta, de aceasta data, se reduce in linii mari la speranta. O speranta ce poate fi transformata in certitudinea revenirii la putere. Si asa vor gandi si finantatorii PNL - Dinu Patriciu fiind cel mai important, dar nu singurul.

Ce va stabili Congresul PNL? Daca Tariceanu si echipa lui de sustinatori au reusit intr-un timp atat de scurt sa-si adapteze discursul politic si proiectele de viitor starii de opozitie, atunci ei vor fi validati pentru un nou mandat. Daca nu, toate atuurile se vor afla in mana lui Crin Antonescu. Succesiunea pare, dintr-o perspectiva, mai importanta decat decontul. Dar nu este asa. La Congres, decontul va fi esential. Cu ce a fost bun si cu ce nu a fost bun. Dar, atentie, decontul PNL nu e egal cu decontul guvernarii PNL. Iar daca decontul va fi pozitiv, indiferent cine va prelua succesiunea, Calin Popescu Tariceanu si echipa sa vor avea si in viitor un cuvant greu de spus in PNL.

P.S. Si fiindca am naravul pariurilor politice, mizez ca va castiga Crin Antonescu.

ZIUA - Sorin ROSCA STANESCU

No comments :