Thursday, July 30, 2009

Arpad Paszkany preluat de DIICOT

Shmenul Zilei:
Preşedintele Traian Băsescu a declarat într-un interviu la Radio România Actualităţi că analizează “în mod deosebit” posibilitatea de a nu mai candida pentru un nou mandat de şef al statului.

Arpad Paszkany, finantatorul clubului CFR Cluj, a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT. Omul de afaceri, apropiat al presedintelui Traian Basescu, este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi şantaj.conform declaratiilor procurorilor, Paszkany a susţinut financiar un grup infracţional condus de Liviu Man, presedintele trustului Gazeta. Grup de a carui activitate, nici fostul primar al Clujului, Dl.Emil Boc , nu este total strain. Paszkani mai este acuzat si pentru faptul ca a sustinut santajul pentru a determina diversi oameni politici sa-l sprijine in infractiunile sale economice sau firme concurente sa renunte la licitatii si contracte .

Paszkany, între afaceri şi politică
Gandul

Inaugurat în septembrie 2008, cu mare fast, în prezenţa premierului (pe atunci primar) Emil Boc, Polus Center din Cluj-Napoca, construit de firmele lui Paszkany, deţinut de acesta (în parteneriat) şi vândut recent, printr-o tranzacţie record, este subiectul unei afaceri asemănătoare cu cea prin care Gabriel (Puiu) Popoviciu a obţinut imensul teren pe care a construit Băneasa Rezidenţial. Terenul de 35 de hectare pe care s-a construit Polus Center a aparţinut Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca. Având o valoare de piaţă de 70 de milioane de euro, terenul a fost înstrăinat pentru doar 8 milioane de euro. Afacerea a fost alambicată: Polus (Paszkany) a luat terenul în urma unei serii de operaţiuni cercetate îndelung de procurori, care au culminat cu o asociere în participaţiune urmată de o vânzare pe mai nimic.

Acuzaţia de spălare de bani

La începutul anului 2007, procurorii DIICOT au vrut să redeschidă dosarul în care Zoltan Arpad Paszkany şi tatăl sau, Arpad Paszkany au fost acuzaţi de spălare de bani, în perioada 1999-2000, de Oficiul de Prevenire a Spălării Banilor. Zoltan Arpad Paszkany a adresat un memoriu preşedintelui României, Traian Băsescu, acesta l-a remis procurorului general Laura Codruţa Kovesi. Dosarul nu a mai fost redeschis.

Afacerea Riverfront – Cluj-Napoca

Ansamblul de birouri-apartamente-spaţii comerciale-parking Riverfront, investiţie estimată la 70 de milioane de euro, este într-o fază avansată a procesului de avizare în Consiliul Municipal Cluj-Napoca (controlat de PD-L), după ce proiectul părea mort, din cauza impactului negativ asupra traficului auto din zonă. Propus iniţial direct de Paszkany, prin Polus Real Estate, Riverfront este dezvoltat prin firme satelit ale grupului Polus: firma-donator PDL Baucom (acţionar Szekernyes Karoly, cumnatul şi asociatul lui Paszkany) şi firma-donator PDL DNP Invest. Administratorul acesteia din urmă este Ciorcă Vasile Florin, manager de dezvoltare al grupului Trigranit, companie în a cărei subsidiară din România a fost administrator Paszkany. Trigranit şi Paszkany au deţinut Polus Transilvania, proprietarul centrelor comerciale Polus din Cluj-Napoca şi Constanţa, preluate anul trecut de Fondul de investiţii austriac Immoeast. Din vânzarea Polus Transilvania, Trigranit şi Paszkany au câştigat aproape 400 milioane de euro. Revenind la complexul Riverfront, precizăm că proiectantul acestuia este firma-donator PDL Assix, aceeaşi care a proiectat Polus Center Cluj-Napoca, realizat de Paszkany.

No comments :