Tuesday, July 28, 2009

Secretul desfiintarii unitatii speciale ACVILA


Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie ACVILA a fost înfiinţat în anul 2003, ca urmare a escaladării şi globalizării fenomenelor infracţionale. Urmare a atentatelor de la 11 sept 2001 şi a celui de la teatrul Dubrovka din Moscova din 2002, UE a iniţiat un proiect privind unificarea şi compatibilizarea tuturor forţelor de intervenţie speciale din statele membre într-o organizaţie internaţională denumita ATLAS.Dupa o campanie masiva de presa in care unitatea speciala era practic "desfiintata" s-a dispus trecerea acesteia in subordinea jandarmeriei. Odată cu numirea lui Dan Nica in fruntea MAI, ofiterul SPP GheorgheRizea a fost numit în funcţia de consilier pentru siguranţă şi ordine publică. Rizea a fost acuzat de implicare în acţiuni de recuperare, pe numele lui figurând şi o plângere penală, precum şi de folosirea resurselor SPP pentru filmarea unor reclame pentru o firma de pază. În anturajul pe care îl frecventa a afirmat de foarte multe ori că se va răzbuna pe cei care i-au determinat mutarea din cadrul SPP, aşteptând doar o conjunctură politică favorabilă (naşul său de cununie este senatorul Cătălin Voicu, fost ofiţer SPP, omul de taina al lui Marean Vanghelie).
În anul 2008 G.R. a figurat ca director al unei firme de pază numită Black Wolf Security, firmă în prezentarea căreia a folosit din nou imagini din timpul serviciului în SPP. La doar 2 săptămâni de la numirea în această poziţie, a apărut ordonanţa de urgenţă 20, care a dus practic la desfiinţarea GSPI.
La 3 zile de la “mutarea” GSPI în cadrul BSIJ, dl. Col. Balint Z. este demis din funcţia de comandant al BSIJ (motivele sunt încă neclare) şi dl. Col. Paraschiv G. mutat din funcţia de cdt. al batalionului special de intervenţii (motivele la fel de neclare). În ziua următoare este numit la comanda BSIJ dl. Col. G.R., realizându-şi practic obiectivul – desfiinţarea GSPI şi conducerea BSIJ.
Cine a avut intersul sa desfiinteze unitatea de elita Acvila?
Ovidiu Ohanesian are cateva explicatii documentate din care reiese ca serviciile secrete aflate in subordinea si la discretia Presedintelui Romaniei au contribuit din umbra la "decapitarea " Acvilei.

Un document senzţional scos din măruntaiele putrede ale Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism, dovedeşte că la nivelul Ministerului Public se poartă un război de gherilă cel puţin din 2008. Protagonişti : procurorii, conducerea Parchetului General, Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul de Interne. Victimă – unitatea specială ACVILA.
Disperaţi de presiunile şi imixtiunea Palatului Cotroceni (prin intermediul SRI, în special al generalului Florian Coldea) în activitatea de zi cu zi, un grup de procurori au întocmit referatul din data de 03.07.2008, prin care cer pur şi simplu protecţie contrainformativă. Şi nu oriunde, ci tocmai de la Ministerul de Interne.

“Având în vedere protocolul încheiat între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, solicităm unităţii specializate ACVILA desfăşurarea unor activităţi de protecţie informativă care să includă monitorizarea terminalelor telefonice pe care le utilizăm precum şi identificarea unor eventuali vectori de ameninţare şi presiune”, se arată în document.
Numele procurorilor de pe acest referat, în afară de Angela Ciurea, procuror şef ajunct DIICOT la acea dată au fost obliterate. Dar nu este greu să ne gândim că alături de ea au semnat încă cel puţin 2 şefi : Ciprian Nastasiu şi Doru Ioan Cristescu. Nu întâmplător, cei trei aveau în instrumentare la acea dată aproape toate dosarele Strict Secret de Importanţă Deosebită. Vorbim despre
cazurile de spionaj Stamen Stancev-Codruţ Şereş, ALRO Slatina, Nuclearelectrica, Privatizările Strategice, Afacerea Skoda, Rompetrol, Armamentul, Fuga lui Omar Hayssam etc.
Surse din Ministerul Public spun că în urma refuzului procurorilor DIICOT de a răspunde la ordinele generalului SRI Florian Coldea în dosarele sensibile, aceştia s-au ales cu abţibilde pe uşile birourilor – Zonă de Securitate Clasa I. Apoi, pe rând, au fost scoşi din cazurile cu pricina şi din DIICOT. Iată ce a declarat recent Angela Ciurea :
“Ulterior desemnării, la scurt timp, în urma evoluţiei anchetelor, mi s-a cerut insistent de către şefii mei ierarhici de la acea dată să mă retrag din aceste dosare, ori să efectuez sau nu acte de urmărire penală asupra unor persoane din mediul politic sau economic, împotriva convingerii mele, şi nu am dat curs acestor presiuni, lucru care a dus la represalii împotriva mea”.
Ar fi interesant să aflăm peste cine a dat ACVILA în cursul filajului, pentru că am o bănuială. Serviciile secrete au ajuns să se calce pe picioare.
Poate tocmai de aceea, la începutul lunii mai, în urma unui scandal mediatic de toată jena, unitatea specială ACVILA a fost desfiinţată.
ref3

3 comments :

Procuroru said...

respect pentru articol

Marius Mina said...

@Procuror, n-am facut decat sa preiau niste informatii interesante si sa le redistribui.

Anonymous said...

...baliverne ... documentul in sine, postat este nul ... Este facut de Ghe. Rizea ca multe altele. Daca te uiti mai atent pe el si cunosti modul de redactare a documentelor intra si inter institutionale ... vei vedea ca lipseste esenta .. nr. de inregistrare... cu care se emite si care se primeste... modalitate de control si urmarire a unui document.. asa ca .... praf in ochi ... Rau este faptul ca putini cunosc si multi cred ceea ce li-se arunca in ochi ... cat despre Acvila ... a fost ... candva o unitate de elita... iar sistemul putred l-a infectat si a fost inlaturata cu succes ...Scuze de modalitatea scriierii mesajului ... dar nu am timp de facut caligrafie.