Monday, August 17, 2009

Cum a furat Sulfina Barbu banii de la inundatii?


Dupa ce inundatiile devastatoare din 2005 si 2006 au ras casele romanilor, banii care au fost alocati pentru reconstructii au mers la diverse firme fara licitatie.
Romania s-a imprumutat 100 de milioane de euro pentru lucrarile impotriva inundatiilor si a deblocat de la bugetul de stat o suma de aproape zece ori mai mare. S-au facut licitatii doar pentru banii imprumutati, restul fondurilor urmand calea firmelor apropiate partidelor, titreaza Jurnalul National.
Banii au mers la firme sub pretextul situatiei de urgenta, in baza unei Hotarari de Guvern promovate de ministrul Mediului in acel moment, Sulfina Barbu, prin metoda "negocierii cu o singura sursa".
Mai mult, banii au ajuns sa fie bagati, fara documentatii si fara studii de impact, in carpirea digurilor construite pe vremea lui Ceausescu, in loc sa fie calculate nevoile sistemului de aparare impotriva inundatiilor.
Notele de fundamentare pentru Hotararea de Guvern nu ofera date concrete nici despre lucrarile care urmeaza sa fie finantate si nici despre argumentarea tehnico-stiintifica a investitiilor.
Banii au fost cheltuiti pe baza unor modificari din 2002 la legea achizitiilor, Ordonanta 60 din 2001. Ordonanta prevede ca in anumite situatii "de forta majora" se poate evita organizarea unor licitatii pentru lucrari publice, insa "numai pentru achizitionarea produselor, serviciilor, lucrarilor necesare pentru a face fata situatiei de extrema urgenta, intr-o perioada imediata, perioada care nu poate depasi durata normala de aplicare a procedurilor de licitatie deschisa sau de licitatie restransa".
ANAR a publicat intr-un final anunturile de atribuire a lucrarilor: firmele care au avut cel mai mult de castigat din aceasta afacere au fost Vega 93, Tehnodomus, Apasco, Socot, Sibarex, Hidroconstructia, Tehnologia Radion, Conprif, Lescaci si Bella Consult.

PE ACEEASI TEMA
Udrea se dezlantuie: O acuza pe Saftoiu ca da informatii presei si-l da in judecata pe RacoviceanuSaftoiu: Si inregistrarea din Comisie e facuta cu o metoda din anii '50 Cazul Udrea ii da curaj lui Ridzi: Si la mine a fost lucratura politica Orban: Udrea si angajatii Ministerului sunt obligati sa vina la audieri Udrea: Se incearca lichidarea unui ministru prin mijloace specifice SecuritatiiMascarada comisiei Udrea Inregistrarea neautorizata din Comisia Udrea nu va fi anchetata PD-L cere desfiintarea comisiei Udrea (Video) Saftoiu: Inregistrarile vizeaza victimizarea Elenei UdreaAura Vasile: Inregistrarile din comisia Udrea sunt autentice O inregistrare audio ar putea arunca in aer Comisia Udrea (Audio) Berceanu: Executia politica a lui Udrea nu poate decat sa-mi faca greata Vanghelie despre "loser-ul" Oprescu si discursul de "cata" al Elenei Udrea Elena Udrea: Sunt pregatita sa-mi infrunt adversarii politici

2 comments :

Anonymous said...

Marius ar fi mai multe povesti de spus despre d.na in cauza.
Am auzit tot felul de zvonuri privind afaceri necurate prin Delta altele despre o casa pe Valea Prahovei oprita din constructie deodata cu stoparea unor investitii publice din apropiere etc.

Marius Mina said...

Vlad, asa este, ea cu Silvian , tovarasi de pachet...combinativ