Thursday, October 29, 2009

Antonescu peste Geoana in ultimul sondaj


Un sondaj realizat la comanda Inpolitics de institutul Operations Research, din Cluj, prezintă o luptă pe viață și pe moarte între doi posibili finaliști, Crin Antonescu și Mircea Geoană. Distanța între ei este de numai un procent, în favoarea liberalului, ceea ce înseamnă că oricare poate ajunge față în față cu actualul președinte, în turul al doilea. Sondajul relevă susținerea de care se bucură, pe mai departe, Klaus Iohannis, ca premier, în ochii românilor, dar și menținerea la cote foarte înalte(75%) a procentului celor care cred că România merge într-o direcție greșită.


Oprescu, lider la încredere
Sondajul Operations Research îl clasează pe primul loc la capitolul "Încredere" pe candidatul independent Sorin Oprescu - 85%, urmat de Traian Băsescu - 70%, Crin Antonescu - 70%, Mircea Geoană - 70% și Emil Boc- 63%. Doar 49% dintre români anunță că sunt dispuși să se prezinte la vot, în timp ce 38% nu o vor face, 13% fiind plecați.
La alegerile prezidențiale, pe primul loc în opțiunile alegătorilor se află, în continuare, Traian Băsescu - 31,3%, urmat de Crin Antonescu - 22,1%, Mircea Geoană - 21,2%, Sorin Oprescu - 12,2%, Vadim Tudor - 6,2%, Gigi Becali - 6,1% și Kelemen Hunor - 6,1%.
În turul doi, Traian Băsescu ar fi învins de Crin Antonescu cu 55-45%, de Mircea Geoană cu 56-44% și de Sorin Oprescu, 53-47%. De menționat că, potrivit cercetării de piață, doar 36% dintre români consideră că Băsescu ar trebui să mai rămînă președinte un mandat, față de 55% care consideră că nu ar merita asta.
50% dintre repondenți cred că un tandem Antonescu președinte - Iohannis premier ar fi benefic pentru România, în timp ce 40% au altă opinie.
Sursa: Inpolitics

6 comments :

Bibliotecaru said...

:)
Nu ştiu de ce, dar am impresia că preşedintele Băsescu ar fi bătut în turul doi şi de Vadim Tudor, Gigi Becali sau Kelemen Hunor, conform sondajelor. Domnul Traian Băsescu nu este definit în acest moment de cei sub 50% care îl susţin, ci de cei peste 50% care îl transmit ura lor din toţi rărunchii.

Un astfel de sondaj poate fi totuşi dezechilibrat pentru că în timp ce la sondaj răspund toţi cei care declară că votează în primul tur cum ar vota şi în al doilea tur, în realitatea foarte mulţi dintre cei care au votat cu cei care nu se califică pentru al doilea tur... nu vor merge la vot în turul al doilea. În acest caz este evident că Traian Băsescu v-a avea o situaţie reală mai bună decât cea sondată.

Marius Mina said...

Bibliotecarule, eu simpatizez cu dorinta ta sublima de a-l vedea pe infractor inca 5 ani la Cotroceni dar ma tem ca va trebui sa-ti iei gandu' si sa te relaxezi pe o banca in Cismigiu.

Nicole said...

Apropos de Crin Antonescu, vezi ceva simpatic, aici:http://www.politicainromania.blogspot.com/

nicole said...

Invazie de "nicole"! E bine sa fie Antonescu cel putin pe locul IIin sondaje inainte de primul tur de scrutin. Eu nu pot sa accept procentele de la incredere. Adunate, depasesc foarte mult...100%

Bibliotecaru said...

@ Marius Mina
:D Asta aţi înţeles?

Era o poantă pe vremuri...

Pe malul lacului Mona mulge vaca. În lac se oglindeşte invers...

Eu analizam sondajul, atâta tot. Personal cred că toţi candidaţii din această rundă de alegeri sunt de toată jalea şi politica merge din jos în mai jos. Chiar şi personajele politice se degradează cu an ce trece. Nu ştiu cum de tot de întâmplă ca românul să fie nevoit să-şi exercite votul nu pozitiv, pentru cineva, ci mai ales negativ. Iată de ce spuneam că nu prea contează cine este în turul doi cât timp unul dintre candidaţi este Traian Băsescu, pentru că oricum toţi ceilalţi vor exercita un vot negativ.

Priviţi la sondaj. În primul tur, între domnii Antonescu şi Geoană, pe de o parte, şi domnul Oprescu, pe de altă parte, sunt 10% diferenţă. În turul al doilea diferenţa dintre ei scade la 3%.

Este evident că există un puternic votant pro Băsescu, care votează pe Traian Băsescu indiferent de campania electorală, dacă se dovedeşte că preşedintele i-a răpit pe ziarişti sau că a furat 10 miliarde de euro din banii FMI (două lucruri absurde alese la întâmplare). Tot la fel de evident este că există un puternic votant anti Băsescu care votează pe oricine se opune lui Traian Băsescu, chiar dacă acest cineva este domnul Hunor.

nicole said...

Adorabila!!!