Wednesday, October 28, 2009

Margaret Thatcher s-a opus reunificarii Germaniei

Dupa deschiderea arhivelor diplomatice de la Londra, din care rezulta ca doamna Margaret Thatcher s-a opus categoric reunificarii Germaniei, a venit randul arhivelor franceze sa reconfirme aceasta atitudine stranie si din partea Parisului. Realitatea concreta i-a luat prin surprindere pe niste politicieni cu o gandire prea osificata. Ministerul francez de externe nota in octombrie 1989 ca “problema germana nu pare in acest moment realista”. Mai rigid s-a dovedit presedintele François Mitterrand, care, pe 24 noiembrie 1989, ii scria lui Egon Krenz despre “perspectivele de dezvoltare a relatiilor dintre Republica Democrata Germana si Comunitatea Europeana. Sa fiti sigur ca Franta le ia in considerare in mod favorabil”. Peste numai patru zile, cancelarul Helmut Kohl prezenta un plan in zece puncte pentru reunificare. Intr-o telegrama din 13 martie 1990, Luc de La Barre de Nanteuil, ambasadorul Frantei la Londra, raporteaza declaratiile facute de Margaret Thatcher la resedinta sa: “Kohl este capabil de orice. A devenit alt om, este de nerecunoscut, el se vede stapan si incepe sa actioneze in consecinta”, i-a spus Doamna de Fier ambasadorului francez. Ea nu a ramas aici. “Reunificarea Germaniei nu este in interesul Marii Britanii si al Europei Occidentale”, i-a spus Thatcher lui Gorbaciov in timpul unei convorbiri la Kremlin in septembrie 1989. Acum, presedintele francez Nicolas Sarkozy o invita pe Angela Merkel sa vorbeasca la comemorarea Primului Razboi Mondial la Paris in noiembrie. Doamna cancelar a acceptat. Unificatorii Germaniei se intalnesc pe 31 octombrie la Berlin, anunta Fundatia Konrad Adenauer. George H.W. Bush tatal are 85 de ani, Mihail Gorbaciov – 78, iar Helmut Kohl - 79. Vor lipsi François Mitterrand, care a murit in 1996, si Margaret Thatcher, care a implinit 84 de ani.

2 comments :

alex.dumitrascu said...

Off topic, a aparut azi ciudatenia asta
http://stiri.juridice.ro/88986/laura-codruta-kovesi-solicita-procurorilor-generali-sa-ia-masuri-ref-solutionare-dosare-ref-infractiuni-comise-in-campanii-electorale-sau-in-timpul-alegerilor.html
Si s-a mai intamplat ceva. Contrar uzantelor, delegatia fmi a avut prima discutie cu bnr, inainte de guvern. Imediat dupa povestea asta, bnr a scazut presiunea pe euro, si cursul a evoluat rapid.
Stiam pe surse ca fmi intentioneaza sa discute cu sefii partidelor in scopul incheierii unui "protoco;" de respectare a acordului.
Berceanu a iesit din senin cu o declaratie conform careia nu se pune problema discutiei cu sefii partidelor.
In primul rand nu avea de unde sa cunoasca intentiile delegatiei, dupa aceea nu-l intrebase nimeni, i daca ma gandesc bine nici nu avea de unde sa stie de chestia asta, nu era nici o informatie oficiala.
Pe de alta parte, constat ca orice discutie cu sefii partidelor despre acord, inseamna practic desecretizarea, ca altfel discutia nu ar avea obiect. Cred ca bantuie oarecare disperare si in zona guvernului si a BNR.

Marius Mina said...

Alex, disperare mare in tabara portocalelor, Traian pe toboganus.