Wednesday, December 30, 2009

Lovitura de gratie data companiilor de telefonie mobila

Un grup de hackeri glumeti au spart si facut publice pe internet codurile secrete care protejeaza 80% din numarul total al telefoanelor mobile din lume, avand drept consecinta interceptarea convorbirilor a peste trei miliarde de persoane, relateaza Financial Times in editia electronica.

Un expert german in criptare, Karsten Nohl, a declarat ca a organizat aceasta operatiune de hacking pentru a evidentia lacunele sistemului de securitate ce protejeaza sistemul global de comunicatii mobile (GSM) si pentru a-i determina pe operatori sa-l imbunateasca. "Acest lucru demonstreaza ca sistemul existent de securitate al retelelor GSM este inadecvat ", le-a spus Nohl celor 600 de participanti la Congresul pentru comunicare Chaos de la Berlin, o conferinta de patru zile a hackerilor.

"Am renuntat sa speram ca operatorii retelelor vor lua masuri pentru a-si imbunati nivelul de securitate, dar speram ca odata cu aceasta atentionare, va exista o cerere sporita din partea clientilor in acest sens", a afirmat el pentru Financial Times. "Aceasta problema ar fi trebuit rezolvata in urma cu 15 ani (...)", a adaugat el.
Potrivit Financial Times, Nohl urma sa faca miercuri in cadrul conferintei o demonstratie folosindu-se de seria de coduri, dar a amanat-o pentru a primi consultanta juridica din partea unor avocati privind legalitatea practicii. Nohl, un specialist in criptografie de renume, ce detine un doctorat in inginerie informatica la Universitatea din Virginia, a organizat anul acesta o campanie similara ceea ce a determinat forumul DECT sa-si imbunatateasca algoritmul de securitate al retelelor de telefonie fixa. Spargerea codului GSM ar putea cauza prejudicii pentru peste trei miliarde de persoane in 212 de tari. Totusi, acest lucru nu va afecta convorbirile telefonice efectuate prin serviciile 3G care sunt protejate de un cod de securitate diferit.(Codurile de securitate aici si aici)
Agentia de Investigatii Media

6 comments :

Matilda said...

Avem şi noi pe-aici nişte Nohli mai mici...

Marius Mina said...

Da Matilda, la voi se numesc STS isti

nicole said...

http://www.youtube.com/watch?v=5iZAscahGlA

flavius said...

seara buna...

dincolo de toate,
La multi ani cu inspiratie si impliniri!
Numai bine!

dramoleta said...

Un An Nou excelent! La multi ani!

anamaria said...

sper Va regasesc cu bine in in noul an :)