Monday, December 28, 2009

România va rămâne o ţară subdezvoltată, fără putere externă

Antropologul Claude Karnoouh este specialist în ştiinţe umane (filozofie, antropologie socială, sociologie şi lingvistică), deţinând însă şi o licenţă în fizică şi chimie. A predat la universităţi de prestigiu din Franţa, dar şi din SUA şi Italia şi este membru al Centrului Naţional Francez de Cercetare Ştiinţifică.
"Nu există nici o salvare, nici un adăpost nicăieri... România va rămâne o ţară subdezvoltată, fără putere externă, bună pentru manopera sa de calitate şi extrem de ieftină.... Asta a vrut Vestul. Bineînţeles, veţi avea câţiva papagali care se pretind intelectuali care cântă în slujba capitalismului şi a liberalismului de baltă la comanda stăpânilor lor... E adevărat că intelighenţia română are de demult un sens al slugărniciei excepţional de bine dezvoltat."

Până la urmă, rămâne în picioare o chestiune importantă: libertatea. Nu? Cu riscurile şi deliciile ei, rămâne un ideal valabil pentru orice epocă. Cum îl putem apăra mai bine?

Puterea în România a devenit, datorită stilului Băsescu (şi consilierilor lui), o putere de tip peronist... Experienţa mea din lumea a treia m-a învăţat că libertatea este un cuvânt abstract şi gol dacă n-ai nimic în burtă. Toată istoria modernă, şi nu numai, arată că omul se luptă în primul rând pentru o supravieţuire fizică, şi că această luptă poate să aibă mai multe referinţe: religioase, instituţionale, ideologice. Credeţi că o parte din ţărănimea rusească s-a ridicat împotriva regimului autocratic ţarist fiindcă îl citise pe Lenin sau pe Plehanov? Nu, s-a ridicat fiindcă nu mai puteau de sărăcie şi din cauza pierderii războiului... Adevărul esenţei umane a fost dezvăluit, de demult, de un autor latin - Plautus şi reluat de Machiavelli, mai târziu de Hobbes, cu bună dreptate: „Homo homini lupus“. Asta e esenţa cea mai pură a speciei umane... Dar, cu toate acestea, se pot face din când în când lucruri excepţionale în domeniul artei...


Fragment interviu recent preluat din Cotidianul

5 comments :

Brad said...

"România va rămâne o ţară subdezvoltată, fără putere externă..."
OK, stim asta ... intrebarea este: va ramane Romania o tara asa cum este in prezent?
Altfel spus, care sunt conditiile negociate de pdl pentru ramanerea udmr la guvernare ?

Ada Rus said...

Într-o astfel de ţară, cum mai defineşti libertatea? Printre astfel de intelectuali, cum te numeşti tu, dacă nu pupi condurul? Într-un astfel de prezent, ce îi mai poţi cere istoriei să facă pentru tine?

Marius Mina said...

Brad , Ada Rus,
Evident ca romania nu va ramane nici macar asa cum este acum, misiunea lui Basescu si caracatita este sa o puna la vanzare. Au deja peste 80 de miliarde imprumutate , urmeaza inca pe atat. rechinii FMI dau tarcoale asteptand momentul propice.Basescu a semnat deja in secret achizitionarea a 16 bucati F16 second hand in vizita D-lui Biden la Bucuresti. N-avem bani de pensii si salarii , nu avem pentru sanatate , ne mor oamenii in spirale din lipsa de seringi si dam cateva miliarde de euroi pe niste junk uri .
Ce-i pot cere istoriei ? Nimic, noi facem istoria nu ea pe noi. In concluzie, ea ar trebui sa ne ceara noua sa ne trezim mai devreme( din somnul cel de...)

Brad said...

... din somnul cel de ... ne mai sculam - din somnul ratiunii insa...

holingher said...

Da.Se pare ca pamantul arabil al tarii e ravnit de straini.Ucraina ,dorita in primul rand de acestia,datorita cernozemului,pare mai inaccesibila azi.Dar si Romania are pamanturi bune!Pentru a-l "elibera" de vechii proprietari,pedelacii pregatesc o lege " a parloagelor",care prevede o taxa-amenda consistenta pentru proprietarii pamanturilor nelucrate!Cam 22-23% din suprafata agricola a tarii! Oamenii vor renunta la acele pamanturi,ei de-abia avand bani de paine...Iau oamenilor si ultimul lucru ramas:pamantul!