Thursday, January 21, 2010

Autostrada Comarnic - Brasov gata sa fie preluata de un fost ofiter KGB

Guvernul Romaniei a dat un ultimatum lui Vinci Aktor sa grabeasca localizarea surselor de finantare pentru tronsonul de autostrada Comarnic- Brasov . Secretul presiunilor guvernului este lista de asteptare pe care figureaza cu prioritate compania Strabag, o tentacula din caracatita sugatoare de bani publici a PDL care este deja pe punctul de a fi preluata de fostul ofiter KGB , Oleg Deripaska , omul care a preluat ALRO prin interventia lui Stolojan .Autostrada era mai ieftina cu un miliard de euro pe vremea lui Nastase, dar contractul a fost anulat pe motiv de spagi. Deripaska face parte din echipa de "lupi tineri" lansati de Vladimir Putin, in fapt o interfata a afacerilor fostului KGB. Interesant este faptul ca imediat dupa atribuirea contractului firmei STRABAG, finantarea lucrarilor se va face exclusiv din bugetul statului roman. In ciuda declaratiilor antirusesti pe care Traian Basescu nu ezita sa le arunce in public de cate ori Moscova ii permite, contractele cu ofiteri ai fostului KGB afiliati intereselor clanului pedelist , complicele realesului la instrainarea Flotei Romaniei, "Sogunul", Calin Marinescu, are conform declaratiilor lui Basescu, avantaje similare in Rusia, din ce se stie deocamdata, doar un timid contract de 250 de milioane de dolari pentru constructia unui pipeline destinat transportului de gaze naturale. La cat se cifreaza insa comisionul lui Traian basescu in aceasta combinatie ramane sa aflam. Sa nu uitam ins aun detaliu care demonstreaza interesul clanului la putere fata de investitorii rusi de la ALRO. In urma cu doar cateva luni, Traian Basescu cerea cu indarjire guvernului Romaniei sa acorde un ajutor nerambursabil catre ALRO , de cca 350 de milioane de euro.De mentionat ca in suveica ALRO , interventiile Elenei Udrea, in perioada cand indeplinea functia de sef al cancelariei prezidentiale, sustinuta strategic de "consilierul" rusilor , Bogdan Chireac beneficiarul unor contracte grase cu serviciile secrete romane , au jucat un rol deosebit de important.

Despre ALRO Slatina, presa a comentat la momentul respectiv suveica pe care Theodor Stolojan o instrumenta in defavoarea economiei romanesti

Memorandumul ALRO pe care Traian Basescu a incercat sa-i dea mai multe indicatii fostului ministru al Economiei Codrut Seres este doar fata vazuta a unui iceberg. De destinele societatii ALRO Slatina sunt legate personaje extrem de influente in Romania. Printre acestea il regasim si pe prietenul si fostul consilier pe probleme economice al sefului statului, Theodor Stolojan.
Unul dintre "baietii destepti" care iau energie ieftina pentru a o revinde scump, asa cum i-a denumit presedintele in urma cu mai mult timp. Numai ca Stolojan este "cel mai destept baiat". Fostul consilier de la Cotroceni a intervenit de mai multe ori in favoarea ALRO, proprietatea concernului rus MARCO Group. Inca din vara anului 2005, "draga Stolo" lupta aprig si facea tot felul de presiuni asupra ministrului Seres dar si asupra altor functionari din sistem, pentru ca societatea din Slatina sa primeasca energie electrica ieftina, de la companiile energetice nationale SN Nuclearelectrica si SC Hidroelectrica. Dovezile aflate in posesia ZIUA atesta, fara nici un dubiu, presiunile uriase pe care Stolojan le-a facut pentru rusii de la ALRO. Societate care a fuzionat cu Alprom, acolo unde si prietenul lui Basescu detine un pachet foarte profitabil de actiuni. Presiunile pe care le-a exercitat Stolojan asupra lui Codrut Seres au condus la favorizarea unei firme private in detrimentul statului si al contribuabilului.

In timp ce Basescu vorbea despre asa-zise grupuri de interese care ar influenta diverse decizii guvernamentale, de la Cotroceni Teodor Stolojan tragea sforile in favoarea ALRO Slatina. Actiuni pe care seful statului probabil ca le cunostea foarte bine. Mai mult, chiar rezolutia pusa de Basescu pe memoriul ALRO, prin care il atentiona pe ministrul Seres, este o dovada in plus, daca mai era nevoie, ca Stolojan avea acordul lui Basescu pentru a face trafic de influenta in favoarea rusilor de la Slatina.
La o prima vedere, s-ar fi putut crede ca noii proprietari intentioneaza sa se lanseze pe piata internationala. Nimic mai gresit. Pentru ca Vitali Matsitski nu are de gand sa investeasca miliarde de dolari pentru modernizarea ALRO cu tehnologia occidentala, nici sa astepte ani buni pentru amortizarea investitiei. Intentia magnatului rus Matsitski este sa vanda, la pachet, intreaga industrie de aluminiu romanesc, grupului rusesc RUSKI ALUMINIUM (infiintat in anul 2000), condus de Oleg Deripaska, impreuna cu multi-miliardarul Roman Abramovici.

Grupul lui Deripaska si Abramovici a mai vrut sa cumpere ALRO, in 2000, dupa ce achizitionase ALOR Oradea, care la acea vreme era partener principal al companiei din Slatina. Stratagema lui Deripaska a fost una neizbutita. Deripaska a declarat, atunci, ca a pierdut o batalie, dar nu si razboiul. Legaturile dintre Matsitski si Deripaska sunt cunoscute inca dinaintea privatizarii ALRO. Deripaska, ce este ruda prin alianta cu Boris Eltan, este cel mai tanar miliardar in dolari din Rusia. Are numai 35 de ani. In anumite cercuri de afaceri se vorbeste ca Matsitski este doar "cartita" lui RUSKI ALUMINIUM, prin care acesta din urma vrea sa puna mana pe aluminiul romanesc.
ALRO este cel mai mare producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est, dupa Rusia. Productia aluminiului primar determina cheltuieli cu energia care ajung la aproape 60 la suta din totalul costurilor unei tone de aluminiu. Asadar, interesul rusilor care au preluat profitabila uzina de la Slatina era si este de a cumpara energie electrica la un pret cat mai mic pentru a obtine un pret de cost final cat mai bun al tonei de aluminiu. Iar curentul electric cu pretul cel mai mic este cel produs de centralele atomice sau de centralele pe apa - hidrocentralele. Aici a si actionat Stolojan. Mai precis, fostul consilier a exercitat presiuni constante asupra ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, precum si asupra directorului SN Nuclearelectrica, Teodor Chirica, si directorului Hidroelectrica, Traian Oprea.

La inceputul verii 2005, consilierul prezidential de atunci Theodor Stolojan si actionarul de la Alprom, societate care asa cum spuneam a fuzionat cu ALRO, i-a chemat "la raport" pe cei doi directori, impreuna cu ministrul Seres. Scopul era ca cei trei sa fie convinsi sa livreze energie electrica ieftina, sub pretul normal, catre amicii lui Stolojan de la ALRO Slatina. Discutiile cu fostul consilier prezidential au avut loc in doua randuri: in mai si in iunie 2005. La toate acestea s-au adaugat mai multe telefoane date celor trei.

Stolojan, profitabil 370% pentru rusi

Pana la urma, asa cum era de asteptat, protejatii lui Basescu si ai lui Stolojan de la ALRO au fost favorizati, la 11 iulie 2005 fiind incheiat un memorandum - cu caracter confidential - pentru livrarea de curent ieftin. Decizie prin care statul roman a fost cel ce a iesit in pierdere. Iar pierzand statul, a pierdut si contribuabilul roman. Care, in plus, a platit mai scump curentul electric, datorita acestei "manevre" din culisele Cotrocenilor, care a lasat pe piata, in marea majoritate, curentul scump de la Termoelectrica. Trebuie mentionat aici ca Hidroelectrica produce cel mai ieftin curent, dupa care, la un pret oarecum comparabil, urmeaza cel produs de Nuclearelectrica. Pretul pentru consumatorul casnic se calculeaza ca o medie ponderata intre aceste trei preturi de la cei trei furnizori.
Unele date comparative ale bilanturilor de la ALRO Slatina arata clar beneficiile obtinute de rusi in urma "favorurilor energetice" acordate la presiunile lui Stolojan. Astfel, pe primele sase luni ale anului 2005, cifra de afaceri a ALRO Slatina a fost de 7241 de miliarde de lei vechi. In aceeasi perioada, costurile cu energie si apa au ajuns la 1736 miliarde de lei vechi, adica 24% din cifra de afaceri. Profitul brut realizat pe primele sase luni ale lui 2005 a fost de 662 miliarde de lei vechi.
Situatia s-a schimbat dupa semnarea memorandumului secret. Astfel, in primul semestru al anului 2006 cifra de afaceri a urcat vertiginos, ajungand la 11.275 de miliarde de lei vechi. Costurile cu energia si apa pentru aceeasi perioada au fost de 1991 de miliarde de lei vechi, comparabile cu cele din primul semestru al anului 2005. Diferenta este ca in 2006 acestea au reprezentat doar 17,7% din cifra de afaceri. In sfarsit, profitul brut pe primele sase luni ale anului 2006 a urcat la 2453 de miliarde de lei vechi. Ceea ce reprezinta o crestere de 3,7 ori fata de aceeasi perioada a anului 2005.
Aceste date arata, cum spuneam, cat de profitabil a fost consilierul prezidential Theodor Stolojan pentru partenerii sai rusi de la ALRO Slatina. Astfel, prin favorizarea ALRO Slatina, consilierul de taina al lui Basescu a pagubit atat statul roman cat si contribuabilul de rand. In primul rand prin acordarea preferentiala a curentului electric ieftin catre o firma particulara, ceea ce este o enorma aberatie. In al doilea rand, cetatenii romani au de platit energie electrica scumpa, produsa de termocentrale, deoarece cea ieftina, cum spuneam, a fost alocata prietenilor lui Stolojan si Basescu de la MARCO Group, cei care detin ALRO Slatina.

Printre "baietii destepti" protejati de la Cotroceni

Prin semnarea de catre ministrul Codrut Seres, in urma presiunilor exercitate de catre Stolojan, a Memorandumului pentru livrarea energiei electrice ieftine catre ALRO Slatina, rusii de la MARCO Group au intrat practic in grupul "baietilor destepti" despre care vorbea Basescu.
Singura diferenta este ca acestia aveau un alt statut, fiind protejati de consilierul Stolojan. Si astfel de seful statului. Memorandumul, incadrat in categoria documentelor confidentiale, a fost aprobat de ministrul Seres si a avut si acordul secretarului de stat de la aceea vreme, conservatorul Dan Victor Alesandru. El insusi legat prin diverse interese de MARCO Group. Practic, documentul intocmit de Teodor Chirica, directorul SN Nuclearelectrica, in iunie 2005, si aprobat de Seres si Alesandru sub nr. 103578 din 11 iulie 2005, este special creat pentru ALRO Slatina. Sub masca rezolvarii unor probleme financiare pe care le-ar avea SN Nuclearelectrica, documentul prevede de fapt livrarea de curent ieftin catre firma rusilor de la Slatina. Societatea ALRO protejata de actionarul de la Alprom, Theodor Stolojan. In acelasi timp consilier pe probleme economice al presedintelui Traian Basescu. Interesant este ca in vreme ce Traian Basescu sustine peste tot ca toate contractele trebuie desecretizate, sa fie transparente, acest contract a avut un caracter confidential.

Firma lui Stolo devine partener strategic

Memorandumul confidential incheiat stabileste ca ALRO Slatina sa fie favorizata pentru o perioada de 10-15 ani, in baza unui parteneriat strategic. Prezentam in continuare paragraful din memorandum care se refera la acest aspect.
"Modalitatile de rezolvare, cel putin partiala, a dificultatilor financiare mai sus mentionate, precum si emiterea la data de 23 iunie 2005 de catre ANRE a Deciziei nr. 762/22.06.2005, prin care s-au aprobat preturile si cantitatile (reglementate) practicate in sectorul energiei electrice de catre SNN SA, din care rezulta disponibilul real pentru piata libera de cca. 100 MW, au condus la solicitarea de catre SNN SA de oferte din partea principalilor consumatori eligibili si titularilor de licente de furnizare a energiei electrice, activi pe piata, avandu-se in vedere urmatoarele principii:
- potentialul partener sa nu fi inregistrat incidente la plata fata de furnizorii de servicii;
- preluarea de catre acesta a unei cantitati cat mai mari din energia electrica disponibila pentru piata concurentiala;
- plata in avans pe un interval de 6 la 12 luni;
- contract pe durata de 12 luni cu posibilitatea de extindere, mergand pana la 10-15 ani (parteneriat strategic), daca parteneriatul si sistemul se dovedesc avantajoase pentru SNN SA;
- incheierea de catre SNN SA a unui parteneriat pentru reducerea riscului de livrare energie electrica in calitate de Vanzator si/sau Furnizor, avand in vedere totodata si asigurarea energiei electrice in situatii de oprire planificata sau neplanificata a Unitatii 1 de la CNE Cernavoda, cu un alt mare producator de energie electrica;
- mentinerea ca limita inferioara a pretului de vanzare a pretului din contractele de pe piata reglementata, asa cum a fost aprobat prin Decizia ANRE nr. 762/22.06.2005".

ALRO suge si de la Hidroelectrica

Prin Memorandumul secret, in grupul furnizorilor de energie electrica aserviti de Stolojan firmei ALRO Slatina este inclusa si societatea Hidroelectrica.
"Se mentioneaza ca posibilii parteneri din categoria principalilor consumatori eligibili si titularilor de licente de furnizare a energiei elctrice, activi pe piata, cu exceptia SC ALRO SA, fie nu au raspuns cererii SNN SA, fie au prezentat oferte necorespunzatoare fata de cerintele din scrisoarea de invitatie. Astfel, s-a trecut la solutia negocierilor cu SC ALRO SA, mare consumator de energie electrica si care nu a inregistrat incidente la plata fata de furnizorii de servicii, precum si cu SC Electrica SA, avand in vedere deficitul de contractare al acestei societati. Solutia comerciala care a reiesit in urma discutiilor si analizelor efectuate, avand in vedere oferta de cumparare energie electrica a firmei SC ALRO SA Slatina, are in vedere urmatoarele:
- constituirea SNN SA in calitate de Furnizor de energie electrica si incheierea unui contract de furnizare energie electrica cu SC ALRO SA, in calitate de Cumparator;
- alaturarea SC Hidroelectrica SA, in calitate de Garant, la contractul de furnizare energie electrica incheiat de SNN SA cu SC ALRO SA.

Totodata, pentru reducerea riscului SNN SA in calitate de Furnizor, acesta va combina in mod corespunzator cantitatile de energie electrica disponibile din productie proprie cu cantitati de energie electrica livrate de SC Hidroelectrica, pe baza unui contract de vanzare-cumparare energie electrica, cu posibilitati de modulare, incheiat intre SC Hidroelectrica si SNN SA", se arata in Memorandumul secret. Cu alte cuvinte, Teodor Chirica, directorul SN Nuclearelectrica, cel care a intocmit Memorandumul confidential la indicatiile lui Stolojan, ii asigura pe cei de la ALRO ca, in cazul in care SNN nu ar mai putea livra curent electric, din diverse motive, atunci Hidroelectrica ar intra in combinatie si ar suplini avaria. In urma aprobarii documentului secret, SNN SA a inceput furnizarea de energie electrica catre firma rusilor de la Slatina, protejata de Stolojan si Basescu, in limita a circa 100 MW pe 24 ore, cu participarea, cum spuneam, a Hidroelectrica

13 comments :

Mordechai said...

Hehehehe, Cătăline!
Te paşte un atac energetic cu stele pe umeri!

Marius Mina said...

Moshule , am sa-i transmit pe unde scurte ;-)))

Mordechai said...

Da-da-da. Eu îţi dădeam de veste.

Brad said...

Probabil va fi - nu stim ce a negociat/vandut berceanu cu Putin ...cert este ca ne apropiem cumva de ideea SouthStream ...de unde si reactia americana (care este in crestere , cred ).

Anonymous said...

Felicitari pentru articol, se vede ca e muncit.

Ei bine, asa se fac banii grei in zona... de asta unii nici nu se dau jos din pat pentru 100.000 EURO, iar altii sunt in stare sa faca puscarie si pentru 10 EURO...

Marius Mina said...

Atitudini, merci, cei care sunt gata sa faca puscarie pentru 10 euro ori ajung in pragul disperarii(cazul majoritatii) ori sunt bolnaviori .

Anonymous said...

Eu am mai zis că nu prea înţeleg pe ce lume sunt...
Spune-mi şi mie, dacă nu e secret, tu eşti Marius sau Cătălin?!
Altfel, dacă mie mi-a luat juma' de noapte să citesc şi jumatea ailaltă să pricep, cât ţi-a luat ţie s-o scrii?!
Nu că ar conta...
Rezultatul contează, al dracului ce contează!
Perfect coverage, perfect file, perfect conclusions!
Let's see some reactions!
Eu, recunosc, sunt perplex. Ca să nu zic că sunt în cur!
Fantastic job, who ever you are and no matter what your name is!
Ştiam eu că nu degeaba am băgat blogul tău ca mean blogger spreader în my PC!
Keep shooting! And, of course, be careful!
God bless you, too!

Marius Mina said...

Toni in privinta identitatii mele fi sigur ca e cea reala.
N-am motive sa ma ascund de cineva , eu lucrez pe fatza .Pe mine ma inhiba umbra si ma excita lumina zilei.
Materialul este munca mai multor persoane bine intentionate.

Anonymous said...

Thanks! Deci Cătălin e un nickname...
Oricum, ai toată admiraţia mea.
Cum am spus, îmi deschid ferastra spre blogăreală cu tine.
Asta spune tot.
Thanks again!

Marius Mina said...

Merci Toni-fiantule

Radu Humor said...

Da !
Ramane ca si Codrut Seressi toti cei care mai au tangenta/stiinta cu/de aceste contracte oneroase si odioa se ( mi se pare ca si Victor ciutacu) sa
"scuipe tot" ce stiu.
Americanii, cred ca s-au prins si ei de mascarada antiruseasca a lui Basescu si-l vor trata ca atare.

Marius Mina said...

r.H -Cine sa scuipe ce? Tocmai acum cand au trecut pe monden si cancanuri.

Anonymous said...

Zicea unul de niste mitraliere si stadioane pentru tradare. Bland, mult prea bland... Atunci nu l-am inteles...:)))
R.L.