Monday, January 25, 2010

Statul roman a cedat pe sest aurul "Rosia Montana"


O inginerie marca Adriean Videanu

Oficial, motivul invocat e ca nu a avut 28 de milioane de euro pentru recapitalizarea facuta in avans de Gold Corporation * Adriean Videanu s-a zbatut, chipurile, pentru includerea proiectului in Programul de Guvernare * Un fost sef al GC, John Ashton, este acum mastermind la Marmosim.
Proiectul Rosia Montana este pe cale sa se transforme intr-o afacere strict privata, dupa ce statul roman a operat in aceste zile vanzarea mascata a pachetului de actiuni pe care il detinea. Operatiunea a fost extrem de bine pusa la cale, iar, din cate se pare, itele afacerii duc spre ministrul Economiei Adriean Videanu. Cel care a inclus proiectul Rosia Montana in programul de guvernare. Varianta oficiala prezentata de autoritati este una hilara: statul roman nu a avut 28 de milioane de euro pentru a-si pastra actiunile pe care le detine in proiect.

Rosia Montana Gold Corporation, dezvoltatoarea proiectului privind exploatarea pe baza de cianura a zacamantului aurifer din Muntii Apuseni, este detinuta de societatea canadiana Gabriel Resources (80,7% din procente) si statul roman prin Compania Nationala Minvest Deva, subordonata Ministerului Economiei, cu 19,3% din actiuni. Participatia statului la acest proiect este insa pe cale sa devina istorie, iar afacerea sa se transforme intr-una total privata. Mecanismul, foarte bine pus la cale, a fost dezvaluit de curand de ziarul Bursa. Totul a inceput in octombrie 2008, atunci cand administratorii Rosia Montana Gold Corporation au constatat deteriorarea activului net sub limita legala. Adunarea Generala a Actionarilor, intrunita in decembrie 2008, a decis continuarea activitatii, administratorii avand sarcina de a gasi solutii pentru imbunatatirea activului net. Peste un alt an, in septembrie 2009, a avut loc lovitura de gratie. Administratorii au propus o majorare de capital, prin emisiunea de noi actiuni, operatiune ce a fost aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor in octombrie 2009. Valoarea totala a fost stabilita la 597 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 150 de milioane de euro. Desi atunci Minvest nu a votat pentru majorarea de capital, in decembrie 2009 compania nationala a subscris la aceasta operatiune. Suma pe care Minvest trebuia sa o achite era de 115 milioane de lei, adica aproximativ 28 de milioane de euro. Interesant insa, compania nu a avut cum sa plateasca aceasta suma, intrucat nu a dispus de fonduri. Ce s-a intamplat?

Pasivul Adriean Videanu
Desi in mod normal Guvernul Romaniei, prin Ministerul Economiei, trebuia sa intervina, acest lucru nu s-a intamplat. A fost gasita insa o „solutie”. Banii au fost achitati chiar de catre partenerul statului roman, Gabriel Resources, care a imprumutat Minvest cu 115 milioane de lei. Prin intermediul lui Adriean Videanu, s-au dat asigurari ca cele 19% din procente care apartin statului nu vor fi pierdute. Totusi, situatia nu este tocmai una clara. Oricand Gabriel Resources poate renunta la cele 115 milioane, pentru a se alege in schimb cu actiunile detinute de statul roman.

Veriga John Asthon
Cea mai importanta intrebare care se pune in acest moment se refera la atitudinea Ministerului Economiei. De ce nu a platit cele 28 de milioane pentru majorarea de capital, in conditiile in care Minvest nu detinea aceasta suma? Poate ca nu trebuia sa se faca acest lucru. Spunem asta gandindu-ne la zvonurile privind anumite interese ale lui Adriean Videanu in aceasta afacere. Astfel, ministrul a inclus proiectul Rosia Montana in programul de guvernare, tot el fiind cel care a declarat ca intentioneaza sa reevalueze aceasta afacere. Apoi, Videanu nu a facut nimic pentru a ajuta ca Minvest sa-si plateasca partea ei in urma deciziei privind majorarea de capital. Poate ca nici nu trebuia, astfel incat afacerea sa ajunga sa fie controlata in totalitate de Gabriel Resources. O companie cu care Adriean Videanu are, indirect, legaturi. Asa cum Agentia de Investigatii Media a dezvaluit recent, ministrul se afla in stranse relatii cu fostul vicepresedinte al Rosia Montana Gold Corporation, John Ashton. In prezent, conform zvonurilor care circula in mediul politic si in cel de afaceri, acesta s-ar ocupa de imaginea si de departamentul de comunicare al societatii Marmosim, detinuta de Adriean Videanu. Conform acelorasi zvonuri, nu ar fi rupt insa legaturile cu canadienii de la Gabriel Resources.
(Agentia de Investigatii Media)

10 comments :

nicole said...

Culmea tupeului: videanu!!!!

Maria-Ana said...

Nu-mi vine sa cred, ma incearca un sentiment,ca si cand, un doctor imi spune ca mi-a amputat un picior fiindca asa sunt mai frumoasa. Frustrare, neputinta, furie, lacrimi. O sa-mi taie o bucata de Romanie, va fi bucata bolnava de cancer.
Am fost la Rosia-Montana anul trecut, am discutat cu localnicii, am vorbit cu ingineri, fosti salariati ai minei, am putrat tricourile " Noi nu plecam!" Am plans cu cei cativa care au mai ramas si lupta acolo, intre timp vanind la Bucuresti m-am rugat pentru oamenii dezradacinati. Faceti ceva, nu lasati sa-mi taie "piciorul", nu vreau sa fiu frumoasa, eu vreau sa fiu sanatoasa.
Iertati-ma!

Brad said...

...dar a salvat sarea...

Convingerea mea este ca din diversele comisioane se infrupta dupa un algoritm convenit amical inreaga gasca, in frunte cu base...este uluitor ce "afaceri" se pot face in romania ...
...imi amintesc ca vedeanu a inceput cu afacerea Parcul Bordei ...

Exploatarea RM (cianuri) va ramane peste generatii, ca o aducere aminte ...

Off topic
In seara aceasta, iliescu a marait ceva de o noua posibila initiativa pentru suspendarea baselului ... are idei bune mosul,,,

Anonymous said...

Iniţial, porcăria asta m-a amuţit complet. La oricât de multă ticăloşie te-ai aştepta din partea unor nenorociţi, tot mai găsesc resurse să te surprindă...
Acum, singura noastră necunoscută este cam cât timp o să le ia să intrăm în "Top ten poluare", că tot mi l-a emailat un prieten ieri.
Are şi poze, dar nu ştiu eu să le postez.

Anonymous said...

Iată-l, în toată splendoarea lui:
10. Raul Citarum - Indonezia
A fost numit cel mai murdar rau al lumii. In jur de 5 milioane de oameni traiesc in bazinul raului Citarum, si multi dintre ei il folosesc ca sursa de apa. La sfarsitul anului trecut, o mare banca Asian Development Bank - a acordat un imprumut de 500 de milioane USD pentru curatarea infectului curs de apa.
9. Raul Yamuna, India
Cel mai mare afluent al Gangelui, trece prin orasul Delhi. 58% din gunoiul produs de oras ajunge direct in Yamuna, ale carui ape sunt folosite de milioane de indieni atat pentru aruncarea gunoiului, cat si pentru spalat, gatit si baut.
8. Linfen, China
Orasul cu cel mai poluat aer din intrega lume, fiind desemnat astfel in anul 2007, intr-un raport realizat de Blacksmith Institute. Inconjurat de mine de carbune si termocentrale care folosesc ca sursa de energie tot carbunele, Linfen - oras cu peste 4 milioane de locuitori - e asfixiat cronic de un fum negru care intuneca vazduhul. Daca usuci rufele afara, n-ai nici o sansa sa le iei curate de pe franghie.
7. Girul nord-pacific
Groapa de gunoi a Pacificului. Datorita unor curenti care converg in aceasta zona si cara cu ei gunoaiele ce plutesc in apele oceanice, aici s-a format o insula plutitoare de mizerii. Suprafata ei e aproximativ dubla fata de cea a statutului american Texas cca. 1.400.000 km patrati. Pe acesta intindere imensa - si coborand pana la 10 metri sub suprafata apei - pluteste o ingramadeala hidoasa de gunoaie, cele mai multe fiind deseuri din plastic, de genul PET-urilor.
6. Lacul Karaciai, Rusia
Un raport asupra desurilor nucleare, eleborat de Worldwatch Institute, desemna acest lac drept cel mai poluat loc de pe planeta. Timp de ani in sir, a fost folosit de Uniunea Sovietica drept groapa de gunoi pentru depozitarea deseurilor radioactive, iar acum nivelul de radiatii e atat de ridicat, incat un om neprotejat ar incasa o doza letala dupa numai o ora de expunere.
5. Kabwe, Zambia
Dupa decenii de extragere si prelucrare a minereurilor, Kabwe s-a transformat intr-un loc atat de toxic, incat nici nu intelegi cum de pot trai oamenii aici. Siroaie de apa incarcate cu plumb si cadmiu se scurg de pe dealurile golase, otravind totul. In sangele copiilor, nivelul de plumb este de 10 ori mai mare decat prevad normele occidentale, iar solul este atat de rau contaminat, incat oamenii nu pot cultiva nimic.
4. Appalachia, West Virginia, SUA
Exploatarile miniere în Muntii Appalachi din statul americam West Virginia, unde munti intregi sunt rasi, strat cu strat, in cautarea carbunelui. Lantul consecintelor este dezastruos: cresterea eroziunii, antrenarea de catre apa a poluantilor, care otravesc astfel raurile si paraiele din intreaga regiune.
3. Dzerzhinsk, Russia
"Orasul cu cea mai puternica poluare chimica" Guiness Book. In 2003, rata mortalitatii a fost aici de doua ori si jumatate mai mare decat rata natalitatii. Intre 1930 si 1998, peste 300.000 tone de reziduuri chimice au fost depozitate aici fara respectarea normelor de siguranta.
2. Bazinul raului Riachuelo, Argentina
De-a lungul acestui curs de apa, care trece si de-a lungul marginii sudice a capitalei argentiniene, Buenos Aires, se insiruie peste 3500 de fabrici de toate felurile, nenumarate conducte de canalizare, ilegal amplasate, care-si deverseaza continutul de-a dreptul in rau, 13 asezari tip bidonville si peste 40 de gropi de gunoi deschise, fara nici un fel de protectie.
1. Orbita Pamantului
Da, orbita terestra e plina de mizerii. Se estimeaza ca aproximativ 2 milioane de kg de gunoi cosmic - suruburi, nituri, piulite, tot felul de alte bucati de metal si de ce-o mai fi, chiar si vehicule spatiale intregi - se invart prin spatiu, in jurul planetei, amenintand sa izbeasca si sa deterioreze satelitii, sa deranjeze comunicatiile si chiar sa puna in pericol vietile astronautilor.

Marius Mina said...

Mai fratilor , astia fac afaceri si cu fecale , fara niciun fel d egluma. Si-atunci ma gandesc , cum sa scape goldeanul din maini ? Astia or sa va fure si terenul de sub picioare , daca nu l-au lasat deja ameanet la FMI .

Anonymous said...

Dacă ăsta ar fi obiectul lor de activitate, n-ar fi nimic, măcar să le ia şi să le proceseze. În îngrăşăminte organice, în ce-or vrea, să depolueze sub-solul, în fine.
Grav e că nu deşeurile umane sunt preocuparea lor, ci fiinţele umane!
Ele sunt "fecalele" pe care le au în vedere nenorociţii!
Off topic, Marius, citesc pe un blog friendly că ai lucrat la "Concurs"!
Me too!
Erai în echipă, dacă nu sunt prea indiscret?! Eu, da. Oarecum..
Dar, spre deosebire de tine, eu îmi port crucea în continuare...
În fine, devine prea personal...
Şi public...
Totuşi, ar fi interesant dacă ne-am cunoscut, pe vremuri...
1983, parcă...

Matilda said...

Sunt ticăloşi, lacomi, nemernici,etc., şi, mai nou, CRIMINALI. Iar presa nu scrie, societatea civilă nu vorbeşte, în timp ce hămesiţii ăştia vînd şi aerul de deasupra Romaniei ca să se îmbogăţească...

Marius Mina said...

Matilda, care presa? Cancanul?

Anonymous said...

Gabriel Resources e full de evrei. Politicienii nostri sunt vanduti, indiferent de culoare politica. Toti sunt o apa si un pamant, santajabili pana in maduva oaselor. Le convine de minune evreilor canadieni. Se va alege praful de aceasta tara. Intrati aici sa vedeti si de ce se intampla toate astea: http://www.youtube.com/watch?v=jWLf-SNyQIs