Sunday, July 11, 2010

Sfarsitul Zonei Euro


Economistul Christopher Smallwood, de la Capital Economics, crede ca singura solutie de iesire din criza este abandonarea monedei unice europene si revenirea la valuta nationala a fiecarei tari europene. "Pentru sanatatea economica si succesul viitor al Uniunii Europene, zona euro trebuie desfiintata .In conditiile de actuale, cei mai slabi membri ai zonei euro, fie ca este vorba de Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia sau Spania, risca decenii intregi de depresiune economica si deflatie"", a declarat Smallwood intr-un interviu acordat Agentiei France Press.
In Germania, considerata pe buna dreptate motorul economiei europene, o larga majoritate doreste revenirea la marca si abandonarea euro. Preferinte similare se inregistreaza in majoritatea tarilor care compun Uniunea Europeana.

8 comments :

Toni said...

Whishfull thinking! ;)
No way, man!
No way!

cristi said...

Economistul englez se bazeaza probabil pe idei formulate mai clar de nume mai sonore (Krugman, Stiglitz) - problema euro e imposibilitatea tarilor respective de a formula politici monetare care sa le ajute. De exemplu in Grecia s-ar fi putut recurge la o devalorizare controlata, care ar incuraja exporturile si productia autohtona (bine) si in plus ar enerva niste bancheri (si mai bine). Dar grecii nu pot face asta pentru ca sunt in zona euro.
Romania - chiar daca nu e in zona euro - se comporta ca si cum ar fi. Asta pentru ca politicienii, dar mai ales Isarescu, o tin langa cu aderarea in 2015.
Predictia cu desfiintarea zonei euro e cam hazardata, n-ai cum sa stii asa ceva. E posibil mai curand sa se reduca zona prin excluderea unor tari. Ce e absolut imposibil insa este largirea zonei euro in 2015. Nemtii, francezii etc. n-o sa vrea in ruptul capului chiar daca se termina criza. Dar Isarescu viseaza... viseaza... cai verzi pe pereti.

Brad said...

...ar fi impotriva Noii ordini Mondiale.
Se vede ca nu folosesti decat bancnote de 100 in ultima vreme !
:)

Anonymous said...

Pe blogul lui Victor Roncea scrie ca Dan Costache Patriciu avea,in anul 1989,gradul de locotenent major in cadrul DIE.

Marius Mina said...

Vreo reteta pentru placinta cu coacaze nu scrie?
ce legatura are cu zona euro ca nu m-am dumirit ?

Itzicbaseanu said...

Ma Mariuse, are legatura!...Ca astazi Patriciu este si el si fra-su punct de inflexiune pa zona mototolita a euro!...Cum sa-ti spui, n-avea biata Europa aurolacii ei, ii mai trebuia si astia doi?...Adica vezi tu, aurolaci cu pretentii nene, la Monte Carlo, la...numai la Muntele Gaina ioc, sau cum s-ar zice, au la muntele da Gorgota...Pai la ei, toate asa usor?...Ca d-aici sa naste intrebarea cu Agentu' da influentza!...

Anonymous said...

Marius,nu-ti dai seama ca freci p..a cu calcaiul si ai facut bataturi?

Anonymous said...

Vrabia mihai viteazu !
Asta viseaza perfidul Albion inca de la infiintarea zonei euro !
Curvele britanice ,cu curul in doua luntre, dar fidei 100% yankeilor fac totul pentru a pune bete-n roate Europei unite si monedei unice ! Afara cu englezii din UE ! Traiasca Europa Unita !