Wednesday, July 14, 2010

Presa romaneasca, siguranta nationala si riscul dictaturii

Canalul de televiziune France24 a prezentat, marti seara, un material amplu referitor la noua strategie nationala de securitate propusa de presedintele Traian Basescu, strategie care plaseaza presa in randul surselor de pericol la adresa sigurantei nationale. Comentatorii nu au ezitat sa afirme ca daca Parlamentul de la Bucuresti nu intervine, Romania risca sa alunece din nou spre dicatura.

Materialul difuzat de France24, prezinta reactiile jurnalistilor care se tem ca masuta la va afecta libertatea de exprimare.

"Media - o amenintare la adresa securitatii nationale. Asta crede guvernul roman, iar presedintele Traian Basescu tocmai a semnat o noua strategie de securitate, restrangand ceea ce ziarele si alte surse media pot spune", arata France24, in dezbaterea televizata.

"Firesc, jurnalistii au ridicat garda, temandu-se ca libertatea lor de exprimare se intoarce prea mult in anii comunisti, care s-au incheiat in urma cu doua decenii", explica France24.

Materialul filmat cuprinde un reportaj cu informatii despre contextul in care intervine noua strategie de securitate - nelipsind explicatiile despre austeritate si imaginile de la mitingurile sindicatelor - continua apoi cu o relatare telefonica de la corespondentul France24 in Romania, urmata de o dezbatere in studio cu o reprezentanta a Centrului pentru Studii Europene si Stiinte Politice din Paris, cercetatorul-asistent Adina-Crisan Revol.

Observatiile critice se incheie concluzionand ca pericolul realunecarii spre dictatura poate fi indepartat doar de Parlament care trebuie sa demonstreze ca este democratic, dar si de contextul dat de faptul ca Romania este membra UE si NATO. (ziare.com)

4 comments :

nicole said...

Vad strainii ca s-a alunecat catre dictatura si nu simt romanii ca basescu si toata gasca lui de hoti au instaurat dictatura. Prin santaj, intimidare, coruptie, folosirea gradului mare de "deficit de inteligenta si educatie", prin anularea spiritului civic.
Unde este "societatea civila"?!

Doar Libertate said...

Superb reportajul.

Marius Mina said...

x

Rexonia said...

XXX