Saturday, June 8, 2013

Poliția Română va monitoriza telefoanele cu o firmă implicată în interceptări ilegale

Poliția Română riscă implicarea într-un scandal uriaș, deoarece a achiziționat un sistem de monitorizare a comunicațiilor mobile de la o companie germană controversată. Mai exact, o firmă care a rămas fără contracte, anul trecut, după ce a livrat Poliției din Berlin un software similar. Autoritățile germane au ajuns la concluzia că, prin utilizarea acestuia, s-ar fi putut comite abuzuri și s-ar fi creat premisele unei grave încălcări a Constituției.

Ceea ce nu se întâmplă la noi, deși oficialii Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) susțin, cu seninătate, că ar putea face și interceptări, dar se vor limita doar la localizarea telefoanelor mobile. De altfel, pe site-ul oficial, reprezentanții companiei  susțin că aceasta este specializată „în sectorul interceptării telecomunicațiilor”.

Astfel, pe 25 aprilie anul acesta, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a încheiat un contract, în valoare de 2,8 milioane de lei (peste 600.000 de euro) cu firma germană Syborg Informationssyteme. Potrivit contractului, la începutul lunii septembrie a acestui an, compania va livra Poliției Române „un sistem portabil pentru monitorizarea telefoanelor mobile”.

Potrivit anunțului de intenție postat de oficialii IGPR pe e-licitatie.ro pe 5 decembrie 2012, „persoanele cu functii de decizie în cadrul autorității contractante în legatură cu prezenta procedura de achiziție publică sunt : inspector general al Politiei Române – chestor principal de poliție TOBĂ PETRE; director Direcția de Logistică-comisar șef de poliție.ing. POPA CEZAR, șef serviciu Achiziții Publice -subcomisar de poliție DRAGNEA MARIUS, șef Oficiul Juridic-comisar șef de poliție ROSAN CĂLIN“.

Pe 25 aprilie, contractul a fost atribuit singurului ofertant: compania germană Syborg Informationssysteme, singura care a corespuns, de altfel, criteriilor de atribuire stabilite în caietul de sarcini. Banii sunt asigurați dintr-un grant acordat de OLAF, ca urmare a accesării programului Hercule II,  susțin oficialii Poliției. Programul se referă la specializarea în lupta anti-fraudă.

Syborg Informationssyteme – „specialiști în interceptarea telecomunicațiilor”

Compania Syborg Informationssysteme  – care, pe site-ul oficial http://www.syborg.de susține că este specializată „în sectorul interceptării telecomunicațiilor” – este extrem de controversată.

Experţii firmei asigură inclusiv consultanţă tehnologică şi legală pentru activitatea de interceptare. De asemenea, odată ce sistemele de interceptare sunt instalate, Syborg asigură clienţilor şi instruirea angajaţilor, suportul operaţional şi întreţinerea echipamentelor IT, precum şi o linie permanentă pentru intervenţiile de urgenţă. Promotorii Syborg susțin că, spre deosebire de alte companii, firma germană are capacitatea de a crea soluţii de design şi adaptabilitate pentru cele mai sofisticate proceduri de interceptare şi securitate a sistemelor. Partenerii tehnologici principali ai Syborg sunt Oracle, Hewlett Packard, Citrix, GID.

La începutul anului trecut, însă, Syborg Informationssysteme a fost implicată într-un scandal legat de posibile interceptări ilegale în Germania, după ce a livrat Poliției din Berlin un software de tip „troian” care le permitea polițiștilor să „spioneze” nu doar telefoanele mobile, ci și computerele suspecților. În urma unor anchete publicate de jurnaliștii de la săptămânalul „Der Spiegel” – care au descoperit o serie de oferte suspecte făcute de reprezentanții Syborg și fostului regim Gaddafi, din Libia – folosirea softului de către poliția berlineză a fost sistată. Motivul: atât parlamentarii, cât și membrii guvernului german au considerat că, prin utilizarea softului s-ar fi creat premisele unei grave încălcări a Constituției. #  ( SursaZilei.Ro)

1 comment :

sunny beach said...

curiozitatea mea maxima a fost daca se interceteaza toate telefoanele sau doar a celor "mari" ?