Wednesday, February 5, 2014

Serviciul de Telecomunicatii Speciale , spioni, sex si tot tacamul


 Inventat printr-o lege din 1996, STS n-a fost niciodata, in mod autentic, un subiect de dezbatere. Mereu intr-un plan secund al raspunderii si al atentiei publice, Serviciul n-a starnit curiozitatea publica decat sporadic si superficial, in momentele cheie ale implicarii sale in actiuni politice.

Se stie, spre exemplu, ca a fost infiintat concentrand militari alesi pe spranceana din randul ofiterilor ingineri “siguri” rasfirati prin toate unitatile din tara. De fapt, nu intamplator, chiar initiatorul legii 92/1996, legea STS, este un ofiter-inginer specializat in rachete: colonelul Francisc Toba. Trecut in rezerva cu gradul de maior, Francisc Toba a intrat in Parlament ca deputat PDSR, fireste, si, intre 1992-1996 a construit o serie de legi cu bataie lunga in domeniul sigurantei nationale. Cea mai importanta dintre acestea, cea mai vizibila, e legea 92/1996 de infiintare a Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

"francisc_toba97" - Fost ofiter in Sibiu (capitan la UM 01598 Marsa), acolo unde in decembrie 1989 a ordonat sechestrarea a peste 500 de persoane, fiind si anchetat in dosarul inca neclar al crimelor petrecute, colonelul Toba n-a avut una dintre cele mai spectaculoase cariere politice. De fapt, cu exceptia mandatului de parlamentar si a unei scurte perioade in care a fost consilierul prim-ministrului Adrian Nastase pe probleme de securitate nationala, Francisc Toba n-a fost foarte vizibil in politica de stat sau in partid.  De fapt, dupa promulgarea legii al carei initator a fost, maiorul in rezerva Toba pleaca pentru un an la Viena, in calitate de consilier diplomatic in cadrul Misiunii Permanente de pe langa OSCE.

Daca in guvernarea PSD Toba fost director general al Romaero, in era post-Nastase, aparent desprins de sistem, colonelul Toba s-a dedicat “societatii civile”, unde a condus o serie de organizatii non-guvernamentale precum Federatia Romana de Karate Traditional, Federatia Romana de Snooker sau Asociatia Semper Fidelis, un ONG dedicat militarilor in rezerva.

Mai putin de notorietate, pentru o perioada destul de scurta de timp, colonelul Toba lucrat in cadrul Garzii Nationale de Mediu, in calitate de consilier personal al comisarului-sef Silvian Ionescu, fost ofiter DIE. Ce legatura exista intre rachete sau telecomunicatii speciale si copacii infloriti protejati de Garda de Mediu? O prietenie transpartidica sau, si mai probabil, o camaraderie interarme care ilustreaza perfect modul in care sistemul isi potejeaza inclusiv fostii exponenti.

Prin 2010, colonelul Toba isi impartea deja timpul intre societate civila si procesele cu Vadim Tudor, aceasta din urma lansand o serie de acuzatii la adresa doamnei lt. col. Daniela Toba. Devenita intre timp sef al Biroului de presa/relatii publice din STS, doamna Toba a resimtit din plin atacurile liderului PRM, in special atunci cand acesta a declarat-o “spion” si, chiar mai grav!, “amanta lui Marcel Opris”. Reactia cuplului militar Toba a fost la aceeasi intensitate: despagubiri de 2 milioane de euro solicitate in instanta si – aici lucrurile devin amuzante – inchiderea ziarului “Tricolorul”, oficiosul PRM. Constitutia n-a fost, insa, de partea jignitilor,  articolul 30, alin. 4, transand discutia: “Nicio publicatie nu poate fi suprimata.” Culmea, nici macar la cererea unui ofiter superior STS…
Francisc Toba - Initiatorul legii de infiintare a STS 

Nici Asociatia Semper Fidelis nu a scapat prea usor de criticile unor oameni din sistem, gurile rele speculand chiar ca ONG-ul ar functiona ca un serviciu secret privat. Si, in ciuda dezmintirilor repetate ale colonelului Toba, ideea de societate civila compusa din militari a ramas totusi destul de greu de inteles, cu atat mai mult cu cat organizatia avea un caracter aparte, nemilitand explicit pentru recuperarea unor drepturi banesti sau altfel de privilegii.

Apoi, colonelul  – impreuna cu alti fosti ofiteri din zona informatiilor/sigurantei nationale – a decis constituirea Federatiei Militarilor din Romania. Primul presedinte ales, in 2010: generalul Constantin Degeratu, fost consilier prezidential al presedintelui Traian Basescu. Acelasi care, un an mai tarziu, cazut deja in dizgratia prezidentiala, aparea in stenogramele ca pion intr-o afacere neautorizata cu tehnica militara americana.

Coroboram informatiile din epoca si constatam ca in perioada 2010 – atunci cand majoritatea datelor despre colonel se opresc -, cu o marja de cateva luni, se petrece o repozitionare interesanta. Impreuna cu generalul Degeratu – iesit din raza de actiune a Cotroceniului – infiinteaza o structura a fostilor ofiteri din zona de informatii/siguranta nationala, al carei  rol pare sa fie mai degraba de declaratie de intentie, nu de actiune propriu zisa. In acelasi timp, pe fondul conflictului cu Vadim Tudor, in urma caruia seful STS ii interzice lt. col. Toba sa se apere public, colonelul Francisc Toba cere schimbarea sefului STS. Nu doar in calitate de sot, ci si ca presedinte al unui ONG format din fosti militari (Semper Fidelis) si – mult mai important – initiator al legii STS.

“Lipsa de decizie a unui lider militar e cea mai grava, ceea ce s-a intamplat e un motiv serios de reflexie in CSAT, normal ar fi ca daca nu stii sa iei decizii pentru a-ti apara oamenii, ca lider militar, sa pleci de pe functia asta”, sustinea col. Toba, intr-un comunicat de presa din august 2010.

Parte activa din sistem timp de 20 de ani, in cateva dintre momentele esentiale, initiatorul legii 92/1996 a jucat un rol important. Infiintarea STS a fost unul dintre ele, poate cel mai semnificativ al carierei sale, dupa momentul zero din decembrie 1989. Actiunile ce au urmat, in schimb, n-au mai fost demonstratii de forta ci, pe fondul estomparii influentei, simple repere ale repozitionari unor grupari in functie de contextul politic. Regandirea institutiei trebuie sa tina cont de toate aceste aspecte pentru ca STS este – in formula actuala – un produs al celor care l-au creat si, poate chiar mai important, al celor care l-au cerut. 

2 comments :

Dramo said...

Urmeaza la comanda Raed. :))

Marius Mina said...

Mai bine il puneau pe Ariel ;-)