Thursday, April 9, 2009

Lacrimi pentru Rege


Inaintea Pastelui din 1992 la revenirea Majestatii Sale Regelui Mihai I in tara, am ingenucheat pentru prima oara impins parca de o vointa divina. Cand Seniorul Coposu a ingenucheat si el in fata Regelui cu ochii plini de lacrimi, inecat de emotie, am crezut pentru cateva clipe ca Dumnezeu si-a intors fata catre noi si revenirea la Monarhia Constitutionala devenise o chestiune de timp. Multi dintre noi s-au incapatanat sa spere , pina azi, cand convertirea la republicanism a Printului Radu Duda a spulberat visul catorva generatii care continuau sa mai creada.Mi-e greu sa-mi imaginez cum ar fi reactionat Corneliu Coposu, liderul de atunci al opozitiei romane, la aflarea vestii ca un membru al Familiei Regale pune umarul in deplina cunostiinta de cauza, la anihilarea liderului opozitiei reale?
Mi-e si mai dificil sa-mi imaginez cum ar motiva Majestatea Sa Regele, decizia ginerelui Sau de a-si anunta candidatura la presedentia republicii, cand Basarabia insangerata isi plange copii. Poate ar fi fost mai inspirata data de 10 mai , asa cum isi propusese in prealabil. Incarcatura emotionala din inimile monarhistilor ar fi fost una de exceptie.
Refuz sa cred ca Majestatii Sale Regelui Mihai ii este confortabila situatia dar de multe ori in viata nu te poti opune ambitiilor generatiei tinere din motive sentimentale pe care nu le comentez.
Prezenta D-lui Radu Duda in cursa electorala starneste mai multe controverse decat sperante . In primul rand ,lovitura de imagine pe care a incercat sa o contabilizeze in folosul personal s-a tranformat intr-o lovitura de gratie , bine plasata, in Emblema Coroanei Romane. Astfel, ce n-au reusit comunistii, reuseste Printul Consort printr-o singura declaratie de presa si cateva formulare semnate ulterior .
Deturnarea unor procente importante din voturile liderului opozitiei, Crin Antonescu , facand astfel posibila lansarea lui Mircea Geoana pe orbita pentru turul doi.
"Sistemul ticalosit" ,s-a dezlantuit imediat dupa Congresul liberalilor , cand cota lui Antonescu a inceput sa creasca simtitor si s-a transformat intr-o amenintare reala. pentru putere. Dintr-o data au inceput scandalurile politice, arestarile si degringolada mediatica.S-au intetit atacurile impotriva candidatului antisistem incepand cu agentii de blogosfera si terminand cu mass media. Ziua de azi mi-a intarit convingerile ca totul se joaca dupa un scenariu diabolic pus in scena cu concursul actorului Radu Duda .Cu sprijinul serviciilor, si ceva "ajutor extern" din randul celor care si-au pierdut anumite privilegii la Congresul PNL din 22 martie, coroborat cu atacurile simultane la potentialii sai sustinatori (vezi ce s-a intamplat cu Sorin Oprescu), mariajele electorale conjuncturale dintre Vadim si Becali, nu sunt decat elemente de derapaj sincronizate perfect pentru a subrezi sansele candidatului liberal , devenit un pericol in calea parazitarii definitive a Romaniei. Declaratiile lui Geoana de acum cateva zile cu privire la familia Basescu si luarile de pozitie suave ale PSD la adresa candidaturii Printului devoaleaza schema jocului.

Este momentul adevarului, Crin Antonescu are obligatia morala fata de cei care si-au pus in el ultimile sperante, sa preia si sa duca mai departe steagul lasat mostenire de Corneliu Coposu.
El este perceput acum drept liderul opozitiei iar lidershipul inseamna responsabilitate si actiune . Ai de ales intre lupta pentru salvarea Romaniei sau o poti abandona la discretia sistemului parazitar. Fiecare zi pierduta este in avantajul adversarului, care si-a inceput pervers miscarea de repliere. Lasati tatonarile excesive si treceti la treaba , secretul succesului este in strada. Din usa in usa , de la om la om. Fara actiuni concrete , fara mesaje clare , vizibile si inteligibile n-avem nicio sansa. Acum poti intra in istorie ca urmasul Seniorului care a reusit sa schimbe soarta Romaniei sau, iesi din istorie fara sa lasi macar o urma .

Dumnezeu cu tine, Crin Antonescu !


PS:
"Cred că încercarea principelui Radu este romantică, dar timpul ei nu a venit încă. În aceste alegeri există un singur candidat care are toate şansele de a fi ales: Crin Antonescu. Cred că în spatele acestuia ar trebui să se ralieze toţi cei care vor să împiedice alunecarea spre o dictatură iraţională a lui Traian Băsescu. Eu îl susţin pe Crin Antonescu cu toate forţele", a declarat astazi Dinu Patriciu.

18 comments :

Ruxandra-Georgeta Lungu said...

"Antenele" vor avea multa treaba lunile acestea.:)))
Macar mai uita de noi!:)))
Sincer, imi pare rau de fragmentarea votului liberalilor, caci asta este exact ce se va intampla!

dramoleta said...

De ce ar ieşi monarhia din tiparele originalităţii româneşti? "Tipar" şi "original"...un paradox; doua notiuni incompatibile, au devenit, in mod absurd, inseparabile in Romania.

Sa-i uram succes lui Crin Antonescu!

Anonymous said...

Draga Marius Mina,eu sunt anonimul acela caruia nu i se cuvine sa-i raspunzi pentru ca ...este anonim.Sunt foarte trist sa vad ca iti mai pui o speranta in acest Crin Antonescu,asta dovedeste ca manipularea feroce practicata vreme de 20 de ani isi mai face efectul de vreme ce un blogger lucid se mai lasa amagit.Si eu as vrea sa cred ca liderul PNL se va da peste cap si se va transforma in Coposu Reloaded,dar am luat-o de prea multe ori in freza de la baietii astia care dorm cu manualul de diversiuni al KGB sub perna.Singura solutie trebuie sa vina din afara ,dintr-o surpriza totala,din desteptarea adevaratei societati civile...nu stiu,dar haideti sa nu mai alergam dupa fantome jalnice.

Marius Mina said...

@Ruxandra , evident , o scoala veche bolsevica , la ce s ate mai astepti bun? La Mircea Geoana ?

@Dramoleta, sa folosim sistemul impotriva sistemului, suna bine dar este posibil numai teoretic.Monarhia Romana s-a ingropat defintitiv in mentalitatea celor care mai sperau.Ea s-a transformat in republica prin vointa printului adoptat.Baiat bun dar rosu-n cerul gurii.

@Anonymus, solutia a venit "de afara" , Radu Duda , o victima a "diversiunilor" KGB iste , asa cum iti place tie sa spui.
Ce spui?
Te aranjeaza meniul zilei sau nu ne ramane decat sa scuipam si sa ne continuam drumul?

Dan Andronic said...

Am văzut comentariile pe marginea candidaturii Principelui Radu Duda. Majoritatea îl consideră pe Dinu Patriciu "vinovat" de această candidatură. Comentatorii se bazează pe relaţia privilegiată a Mogulului cu Casa Regală, dar şi pe ipoteza unui sprijin financiar puternic, indispensabil unei campanii electorale prezidenţiale. Poate fi adevărat, dar o logică simplă exclude prezenţa lui Patriciu în acest angrenaj.

În primul rând, Principele are capacitatea de a mobiliza electorat de centru-dreapta, monarhişti cu simpatii liberale şi ţărăniste. Din cele trei categorii de electori, două au dispărut, ca manifestare a votului: ţărăniştii şi monarhiştii. Principalul beneficiar a fost PNL, iar Crin Antonescu ar trebui să puncteze acest avantaj. Apariţia în cursă a unui reprezentant al Casei Regale va crea o competiţie directă pe acest tip de electorat, iar perdantul va fi Antonescu. Mai pot da o mulţime de argumente pentru acest joc logic, dar cred că este suficient.

În al doilea rând, apariţia Principelui Radu pe post de "Obama" anulează acest avantaj pe care se baza campania lui Crin Antonescu. Mai ales că am înţeles că echipa de consultanţi americani adusă de Patriciu este tot de sorginte democrată şi a lucrat în campania lui Obama. Deci s-ar propune electoratului de centru-dreapta doi "Obama", ceea ce va genera o nouă competiţie directă, de această dată pe modelul ideal de candidat propus.

Ce ar avea de câştigat Dinu Patriciu din această competiţie? Nu-mi dau seama, nu găsesc nici o logică, dar pentru a nu exclude total această ipoteză trebuie să spun că singurul personaj avantajat de această nouă candidatură se numeşte MIRCEA GEOANĂ!

Sper că am fost suficient de clar...

Filip G said...

Exista o singura modalitate de a reusi.Mobilizarea noastra in teritoriu.Dupa o discutie in familie Crin are 3 voturide la mine din fam.Iar in viitorul apropiat o sa mobilizez rudele la tara sa-l sustina.
Pe principiul
"Nu pot ei fragmenta ,cat putem noi vota"

Marius Mina said...

@Filip G, conteaza enorm, si eu pun pe foc comunitatea, deja de saptamana asta ziarele vor dudui pro CRIN. Dar depinde si de Antonescu cum stie sa iasa la bataie.
Pina acum a cam relaxat-o...Daca nu iese rapid la joc s-ar putea sa ne pricopsim cu Geoana presedinte .

Filip G said...

Geoana ,se bate singur.Cu cat comenteaza mai mult cu atat abereaza mai tare.
Iar aripa Iliescu nu cred ca-l accepta nici pe RADU nici pe GEOANA.Despre Basescu nu poate fi vorba nici in gluma.

Marius Mina said...

@Filip G, Radu e de-al lor, raspunde cerintelor "pietii" .Si nu fac doar ei jocurile, sunt altii deasupra capetelor lor care trag sforile .
Oricum e folosit ca booster pentru Geoana .Un rol secundar bine platit.

Filip G said...

Sa admitem ipoteza urmatoare.Tariceanu trebuia sa ramana presedinte PNL,astfel voturile obtinute erau plafonate.Nu putea primi voturi de la cei nemultumiti din PSD si PD-L.Cum datele problemei s-au schimbat CRIN e chiar un candidat cu sanse.Radu nu reprezinta pe nimeni ca doctrina ,cat despre monarhie nici nu poate fi vorba.Cum ar suna titulatura PRINTUL RADU,Presedintele Romaniei.Cat despre sustinerea lui RADU de catre REGELE MIHAI nici nu cred ca sa discutat vre-o data in familie.
Eu cred ca e altceva la mijloc:
Printul Radu forteaza mana regelui Mihai,pentru a fi recunoscut oficial ca succesor.

Marius Mina said...

@Filip G, s-a clarificat si pozitia lui Dinu patriciu acuzat de deontologii rosii/portocalii ca r fi in spatele schemei "duda".
"Cred că încercarea principelui Radu este romantică, dar timpul ei nu a venit încă. În aceste alegeri există un singur candidat care are toate şansele de a fi ales: Crin Antonescu. Cred că în spatele acestuia ar trebui să se ralieze toţi cei care vor să împiedice alunecarea spre o dictatură iraţională a lui Traian Băsescu. Eu îl susţin pe Crin Antonescu cu toate forţele", a spus Patriciu.

Cristian said...

Regele, a precizat misterios colonelul consort, va anunţa susţinerea acestei neobişnuite candidaturi “atunci când va crede de cuviinţă”. Oricum, tocmai în ziua în care prinţul şi-a oficializat decizia, Regele a plecat din ţară. Ghinion!

FREE PRESS said...

Radu Duda, un scenariu transparent

Clocita, mosita si vestita de cel putin un an, candidatura lui Radu Duda la presedintia Romaniei a fost anuntata dupa ce devenise un secret al lui Polichinelle, la fel ca intentiile parintelui ei.

Asadar, cine e candidatul independent care porneste in mars catre Palatul Cotroceni?

Pe scurt, un actor mediocru, devenit printr-un concurs de imprejurari, destul de straniu pentru monarhisti, ginerele Regelui Mihai. Povestea lui e ceva mai complicate insa.

O jurnalista din Elvetia, autoare a mai multor carti despre familia regala, sustine ca Radu Duda ar fi fost plantat de securitate in familia regala, in tulburii ani ‘90 cand regele ii mai dadea cosmaruri lui Ion Iliescu.

Daca e sa dam crezare acestei teorii, niciodata confirmata, niciodata infirmata pe deplin, Radu Duda a reusit de minune chiar mai mult decat si-a propus. El a ajuns sa-l elimine complet pe rege din viata publica, impunandu-se ca singura voce a casei regale.

Dar din aceasta postura nu s-a remarcat printr-un proiect exceptional, printr-un discurs articulat, puternic, charismatic, nu a aratat o incontestabila statura de lider. S-a remarcat insa prin sinecura inventata special pentru el, postul de Reprezentant Special al Guvernului Romaniei, pe care l-a ocupat din 2002 pana anul trecut, si in virtutea caruia incasa o leafa lunara absolut remarcabila, cu mult peste cea a presedintelui, devenita, mai nou, element de referinta.

Ce rezultate a avut pe banii acestia nu stim exact. Dupa cum nu stim exact explicatia ascensiunii sale fulminante in armata (in 3 ani de la capitan in rezerva, la colonel in rezerva) si nici relatiile sale cu fosta Securitate.

Asadar, ce-l recomanda pe acest om pentru fotoliul prezidential?


Prin apel la valorile monarhice, propune Radu Duda, care ar vrea sa fie un fel de rege salvator si unificator ales prin vot direct. Pai, prin candidatura la cea mai inalta functie din regimul prezidential, el se ataseaza valorilor acestui regim, chiar daca le socoteste, poate, inferioare.

Daca crezi in monarhie, militezi deschis pentru ea, nu candidezi la presedintie. Monarhia prezidentiala sau presedintia monarhica sunt aberatii. El nu poate candida ca principe. Va candida cetateanul Radu Duda.


Este sugerat si un sprijin al Casei Albe, dovedit, pasamite, de implicarea in campania sa a d-nei Betsy Myers, directorul executiv al campaniei lui Barack Obama.

Consilierii traiesc din contracte de consiliere pentru cine are bani sa-i plateasca. Trecerea de la un client la altul nu inseamna ca si intre acesti clienti succesivi exista vreo legatura si cu atat mai putin vreo sustinere. In plus, ca sa ai succesul lui Obama, trebuie sa ai si datele lui Obama, nu numai consilierii lui. Independentul Radu Duda?

A fost sugerat si sprijinul Regelui Mihai. Atat doar ca Majestatea Sa n-a participat la lansarea candidaturii, refuzand, probabil, sa legitimeze regimul prezidential din propria tara prin implicarea in alegerile prezidentiale a unui membru cu drepturi depline al familiei regale.

Regele simte aberatia pentru ca s-a nascut rege. Radu Duda nu intelege aberatia pentru ca sangele lui nu e albastru oricat i-ar placea rolul de principe. De altfel, sotul principesei Margareta a fost mereu doar tolerat, in niciun caz agreat de catre monarhisti.

Anonymous said...

chiar daca apare cel putin ciudata,dar si jenanta -indraznesc a crede!- ar fi putut fu anuntata uin alt moment, mai calm pentru toti romanii si dupa Marea Sarbatoare a Pasteluiu [ sper sa nu se foloseasca semnificatia acesteia....] numai bine!

Marius Mina said...

@Anamaria,
Inital era anuntat evenimentul pe data de 10 mai.De ce s-a grabit , e lesne de inteles.

Ioska said...

Oprescu plimbat la DNA ca sa inteleaga....
Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu a mers pe la sediul DNA. El a fost citat acolo ca martor în legătură cu materiale de afişaj electoral, precizând că a fost în 2004 şef al campaniei PSD pe Bucureşti la alegerile generale.
Se pare ca Traian cel Mare vrea sa ii bage bine in cap lui Sorin Oprescu ca e cam periculos sa candideze impotriva lui in toamna. Oricum primarul a anuntat ca nu vrea sa candideze, dar preventiv i se arata cum e sa te pui cu boss-ul :)

Filip G said...

Am si eu o intrebare.
DNA e facuta din acelasi aluat cu BASESCU?
Cand zici DNA se inteleg sfori trase de Basescu.

Marius Mina said...

@Filip G, DNA este una din jucariile "Jucatorului"