Tuesday, December 15, 2009

Mafia Terenurilor- Poteras - Mantale-Udrea & Cocos



Un grup infractional mafiot compus din fostul recuperator, actual primar (PDL) al sectorului 6, Cristian Poteras, fostul prefect al capitalei, Mioara Mantale, brigada Udrea&Cocos si Clanul Capatana , tunuri imbobliare in scurt , cu profituri de sute de milioane de euro. Agentia de Investigatii Media prezinta in detaliu si documentat cateva tentacule ale caracatitei supervizata de pe jiltul de la Cotroceni de realesul cu mila "domnului" de la STS, noul si vechiul presedinte al Romaniei, Traian Basescu.
Reteta folosita este urmatoarea: se pun ochii pe un teren aflat in proprietatea publica sau privata a statului. Se cauta un potential “beneficiar legal" al procedurilor de retrocedare - persoana juridica sau persoana fizica, evident, din anturajul grupului. Se intocmesc documentele necesare - de la cererea de retrocedare, pana la actele de cadastru si punerea in posesie - de regula prin compensare, pentru terenuri din alte amplasamente, inclusiv din afara Capitalei, mai exact, din satele si comunele din jurul Bucurestiului. Apoi, “beneficiarul" vinde terenul obtinut, la un pret mic, unor “intermediari" apartinand grupului. In final, “intermediarul" vinde terenul unui dezvoltator imobiliar, la pretul real al pietei, adica, mult mai mare fata de cel cu care l-a achizitionat.

O «afacere» consistenta de acest gen, de peste 26 de milioane de euro, a fost pusa la cale de grupul primarului Cristian Poteras prin intermediul proprietarilor Institutului National Pasteur. Iata, pe scurt, cum s-au derulat lucrurile. In toamna anului 2005, Institutul Pasteur solicita Primariei Sectorului 6 reconstituirea dreptului de proprietate pentru un teren de aproape 70 de hectare, pe care il detinea din perioada interbelica. Cum vechiul amplasament, situat undeva in zona barajului Lacul Morii, nu mai era disponibil, cei de la Pasteur solicita, in compensare, un teren echivalent in zona Bulevardului Ghencea. Nu conta faptul ca cea mai mare parte a acestui teren se afla, nu pe raza Sectorului 6, ci pe cea a Sectorului 5. De asemenea, trebuie precizat ca, la Cartea Funciara si chiar in actele de Cadastru ale Primariei Sectorului 6, gestionate de sefa Oficiului, Cristina Popescu, terenul din zona respectiva figura ca fiind al Ministerului Apararii Nationale. Ceea ce nu-l impiedica pe primarul Cristian Poteras sa emita, la 25 iulie 2006, in calitate de presedinte al Subcomisiei locale de fond funciar a Sectorului 6 o adresa catre Prefectura Bucuresti, condusa la acea data de Mioara Mantale, prin care propune atribuirea, in sectorul 6, a suprafetei de 19 hectare, Institutului Pasteur. Desi, din cei noua membri ai subcomisiei, doar Cristian Poteras si alti doi membri au semnat adresa (conform legii, ar fi trebuit sa o semneze majoritatea membrilor), documentul a fost luat drept valabil de Prefectura. Ca urmare, la 17.11.2006, sub semnatura subprefectului Cristina- Ecaterina Corut, Institutul National Pasteur este instiintat ca a primit in proprietate terenul respectiv.

Dar, IN Pasteur a constituit doar o prima etapa a acestei afaceri, din care s-a ales doar cu o parte din bani, pentru ca, dupa cum vom vedea, adevaratii beneficiari au fost altii. Astfel, dupa ce si-a intabulat, cu acte in regula, cele 19 ha, in aprilie 2007, Institutul Pasteur a vandut 14 ha firmei Sten Consulting, cu 16 milioane de euro. Alte 2,4 hectare au fost vandute firmei Highstown Romania SRL (retineti acest nume), cu 2,8 miloane de euro. Dupa doar sapte zile, firma Highstown Romania SRL a vandut acest teren, tot firmei Sten, dar cu 7,5 milioane de euro.

Alte doua parcele, insumand circa 2,7 hectare din terenul obtinut de “Pasteur" au ajuns la societatea Al-Tel Communications SRL, al carei administrator este Lucian Viorel Grecu. Potrivit unor surse din Primaria Sectorului 6, acesta ar fi var primar cu sotia primarului Poteras. Pe acest Lucian Grecu il vom regasi in aproape toate afacerile “imobiliare" derulate de “gasca lui Poteras“. Institutul Pasteur a “donat" acest teren firmei lui Lucian Grecu prin “contract de dare in plata", autentificat la data de 1 august 2007, in scopul stingerii unei datorii de 10.377.826 RON, fata de Al-Tel Communications SRL, create prin neplata unui "contract de prestari servicii", incheiat la 29.01.2007. De notat ca, la acea data, firma lui Lucian Grecu avea un singur angajat!

Dar, iata si alte increngaturi intre aceste persoane care jongleaza cu milioane de euro. Actionarul majoritar al firmei Highstown este un off-shore, iar reprezentantii firmei, care au si negociat, in numele Institutului Pasteur contractul cu Sten, sunt sotii Narcisa si Bogdan Georgescu, unii dintre prietenii apropiati ai Elenei Udrea si ai lui Dorin Cocos. De mentionat ca Bogdan Georgescu a fost director la RA-APPS, sef al Administratiei Pietelor din Sectorul 6, patron al bufetului din sediul PD-L etc. Narcisa Georgescu, apropiata nu numai unor membri PDL ci si unor lideri ai PSD, a fost sefa Directiei Sanitar Veterinare - Bucuresti si este cunoscuta ca una dintre cele mai bogate “functionare" din Romania. Apoi, imputernicita pentru semnarea contractului cu Sten, a fost avocata constanteana Silvia Cotan, o alta prietena notorie a Elenei Udrea. Sa mai notam ca Dorin Cocos a fost asociat, prin SC Trei Cocosi Complex International SRL si SC Dalli Exim SRL, cu Institutul National Pasteur, in firma Piete Grup SA.


MApN apeleaza la instantele de judecata


In momentul in care reprezentantii firmei Sten Cosulting - cumparatoare de buna credinta a terenului in cauza - a inceput studiile la fata locului pentru demararea unui proiect imobiliar, MApN a aflat de jongleriile Grupului Poteras si a actionat in instanta toate institutiile si societatile implicate, solicitand anularea titlului de proprietate al Institutului, precum si toate contractele de vanzare cumparare ulterioare. Procesul se afla in derulare la Judecatoria Sectorului 6.

Dar, pe langa statul roman, pagubita in aceasta afacere este firma bucuresteana Sten Consulting, care s-a imprumutat de la banca si a platit 23 de milioane de dolari, pentru un teren - fantoma. Realizand teapa pe care a luat-o, firma a depus, la randul ei, plangere penala impotriva tuturor celor vinovati de aceasta escrocherie. Domnul Eugen Stanculescu, reprezentantul firmei Sten Consulting, ne-a declarat: "In momentul in care am negociat si am incheiat contractele de vanzare-cumparare, am avut convingerea ca vanzatorii sunt proprietarii terenului. Toate actele, care erau emise si stampilate de autoritatile statului, aveau aparenta de legalitate. Mi s-a prezentat hotararea prefecturii, apoi titlul emis de prefectura, punerea in posesie, intabularea, inclusiv certificatul de numar postal si extrasul de carte funciara. La data incheierii celor doua contracte de vanzare-cumparare, dat fiind faptul ca patru autoritati ale statului au emis, verificat si validat documentele, nu aveam niciun motiv sa pun la indoiala legalitatea titlului de proprietate. In baza acestor documente, s-au incheiat contractele pentru teren, iar eu am achitat un pret de peste 23 de milioane de euro, pe care il platesc, in continuare, in rate lunare catre banca creditoare,“- ne-a declarat Eugen Stanculescu, patronul Sten Consulting.


Afaceri cu terenurile institutelor de cercetare


In malaxorul acestui grup au intrat si terenuri apartinand unor institute de cercetare din Bucuresti, precum Institutul de Biologie si Biochimie al Academiei Romane si Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM). Intermediarii au fost, de aceasta data, Capatana Cezar si Capatana Serban Alexandru Gheorghe. Pentru un teren mostenit in comuna Domnesti, din judetul Ilfov, acestia au primit, "in compensare", mai multe suprafete, insumand 4 hectare, tocmai in Bucuresti, pe Splaiul Independentei. "Retrocedarea" s-a facut tot cu aprobarea Subcomisiei de aplicare a Fondului Funciar condusa de primarul Poteras si cu acordul Prefecturii Capitalei, condusa de Mioara Mantale. Imediat dupa dobandire, terenurile de pe malul Dambovitei au fost vandute de Clanul Capatana unor intermediari. Printre acestia si omniprezentul Grecu Lucian Viorel, omul lui Poteras. Tranzactia s-a realizat la un pret de 400 euro/ mp (la acea data, metrul patrat in zona varia intre 600 si 1200 euro). Apoi a urmat pasul cunoscut: intermediarii au vandut terenurile unei firme serioase care se ocupa cu tranzactii imobiliare - S.C. Global Property Invest Team S.R.L, cu profituri de cateva milioane de euro. Astfel, un teren s-a vandut cu 5.008.000 euro, iar celalalt cu 5.982.809 euro. Firma cumparatoare a girat cu terenurile un imprumut de 11, 5 milioane de euro de la Alpha Bank. Ca si in cazul celebrei “afaceri Popovici", bazata pe terenul Academiei Agricole, tunul dat de tandemul Poteras - Mantale a dobandit o fata legala, terenurile fiind incluse intr-unul din marile proiecte imobiliare din Capitala, apartinand RI Investment Group, din Irlanda.


Gasca lui Poteras


Ca “gasca lui Poteras“ a pus ochii pe terenurile Armatei din Bucuresti, dar nu numai, reiese si din alte manarii. De exemplu, omul lui Poteras Grecu Lucian Viorel, precum si intermediarul Capatana Marian Jean apar si in alte tranzactii cu terenuri din Sectorul 6, in urma carora castiga milioane de euro. Astfel, la data de 14 iunie 2006, acestia, impreuna cu Bolboceanu Mihai si Bolboceanu Ana incheie, cu SC Blue Park Dezvoltare SRL, un contract de vanzare-cumparare a unei suprafete de teren de 19.213 mp, situat in Bulevardul Ghencea nr 77A, langa Stadionul Steaua, la pretul de 1.629.200 euro. Toti cei patru vanzatori cumparasera terenul anterior, in cota indiviza (Capatana 80%, Grecu 10%, Bolbocenii cate 10%) de la Teodorescu Ecaterina, care primise terenul prin retrocedare, de catre Comisia Judeteana, cu acordul Primariei Sectorului 6. In cuprinsul contractului se precizeaza, la un moment dat, ca cei patru, au mai incheiat cu Blue Park inca trei precontracte de vanzare-cumparare, pentru alte trei suprafete, situate in aceeasi zona. Pentru unul din aceste terenuri, in suprafata de 132.399,23 mp, Primaria d-lui Poteras a si aprobat deja Planul Urbanistic de Detaliu si Avizul Tehnic, cerute de "persoana fizica" Capatana Marian Jean, care declara ca vrea sa construiasca acolo "un ansamblu rezidential de servicii".


Nu au scapat nici parcurile


Nici parcurile si locurile de joaca pentru copii nu au scapat din malaxorul acestor afaceri dubioase puse la cale de Poteras, Mantale et comp. De exemplu, Cristian Poteras a aprobat punerea in posesie a unor asa-zisi mostenitori - Nafornita Elena si Jianu Gheorghe - cu un teren de 5.044,86 mp, pe Strada Sibiu nr.44A, la "schimb" cu un teren pe care "mostenitorii" il detineau in comuna Lupeasca, din judetul Ilfov. Si acest teren apartinea Ministerului Apararii Nationale si pe el era amenajat un spatiu de joaca pentru copiii din zona "Favorit', ceea ce a starnit mania locatarilor. Potrivit retetei clanului Poteras, ulterior, Nafornita si Jianu i-au vandut terenul "intermediarului" Marian Jean Capatana. Tot cu ajutorul primarului Poteras si a ex-prefectului Mioara Mantale, Nafornita si Jianu au mai primit in Sectorul 6 alte doua terenuri, insumand peste 9.600 mp, unul de 3053,68 in Strada Valea Oltului, celalalt de 1522,75 in Drumul Taberei, zona Aleea Viilor.
In ecuatie apare si Grosu Argentina, presupusa amanta a patronului ROSAL, Silviu Prigoana. Jianu si Nafornita l-au mandatat pe Astratini Sorin cu puteri depline dupa primirea terenurilor. Prin actul incheiat la notariat, cei doi se obligau sa vanda catre Grosu Argentina "sau catre orice alta persoana fizica sau juridica desemnata de aceasta, oricare dintre acestea devenind astfel, in baza prezentului contract, titularul unui drept de preferinta". Mai mult, la latitudinea mandatarului se lasa si pretul terenului.


Lovitura dupa lovitura


Ca este vorba de o grupare de tip mafiot, foarte bine organizata, o demonstreaza o alta lovitura, din care au fost castigate nu mai putin de sapte miliooane de euro, in doar zece zile, folosind aceeasi reteta. La data de 14 decembrie 2007, SN Institutul Pasteur ii vinde aceleasi firme - SC Highstown Romania SRL, mai multe terenuri si imobile situate in Calea Giulesti, din Bucuresti, pe care le intabulase la acelasi Oficiu de Cadastru din Sectorul 6. Pretul: 5.558.490 euro. Din care, cumparatorul achita la incheierea contractului doar un avans de 851.474 euro. Dupa doar 10 zile, firma Hinghstown vinde aceleasi terenuri si imobile, catre SC Akcent Development SRL, cu un pret de peste doua ori mai mare, si anume, de 12.751.830 euro. Asadar, ca si in celelalte cazuri, mafiotii castiga zeci de milioane de euro, in urma traficarii unor terenuri si imobile provenind din proprietatea statului. Pentru ca trebuie precizat ca terenurile si imobilele in cauza au ajuns in proprietatea Institutului Pasteur cu sprijinul ex-ministrului Agriculturii, Ioan Avram Muresan, care, pentru a putea privatiza institutul dotat cu aceste terenuri l-a transformat din regie autonoma in societate comerciala pe actiuni. De cateva saptamani, a inceput urmarirea penala impotiva primarului Cristian Poteras pentru cateva iginerii imobiliare regizate pe raza Sectorului 6.

Explicatie facsimile:

Adresa trimisa de primarul Poteras Prefecturii Bucuresti, prin care solicita retrocedarea catre IN Pasteur a 54 de hectare de teren, din care 19 ha in Sectorul 6 si 35 ha in Sectorul 5
















Agentia.Org

2 comments :

Iosif said...

Daca urmaririle penale si deciziile judecatoresti ar fi corecte, cea mai profitabila afacere din Romania ar deveni constructia de inchisori. Pe de alta parte, din ce s-a furat timp de 20 de ani, nimic nu se recupereaza. Oare cate PIB-uri s-au evaporat in felul acesta?

Anonymous said...

Keep posting stuff like this i really like it