Sunday, January 24, 2010

Colonialismul francez, vinovat moral de catastrofa din Haiti

courtesy of /www.nydailynews.com


Ceea ce a distrus miscarea scoartei terestre a fost amplificat de sutele de ani de exploatare franceza in Haiti. Mostenirea grea a imperialismului francez a creat o miscare seismica la fel de violenta ca si cea cauzata de falia geologica.

Adancimea tragediei umane din Haiti este data de procesiunea de despoti care au jefuit de-a lungul anilor Haiti, privand insula caraibiana de o infrastructura eficienta si lasand-o expusa dezastrelor naturale. Mai greu a atarnat insa experienta coloniala a insulei. comenteaza Ben Macintyre, editorialistul publicatiei britanice The Times. Comentatorul, care nu pomeneste nimic de colonialismul britanic, spune ca falia seismica indica direct spre Franta. In secolul XVIIII, Haiti era bijuteria imperiala a Frantei, Perla Caribelor si cel mai mare exportator de zahar din lume. Chiar si pentru standardele coloniale, tratamentukl scalvilor din plantatiile haitiene era brutal. Mureau atat de repede incat Franta a fost nevoita sa importe 50.000 de sclavi pe an pentru a mentine productia si profitul. Inspirati de principiile revolutiei franceze, sclavii haitieni, sub conducerea lui Toussaint L'Ouverture, unul dintre ei, s-au rasculat in 1791. Fortele lui Napoleon au fost infrante dupa un razboi greu, iar Haiti si-a declarat independenta in 1804.
A fost prima republica neagra din lume, a doua cea mai veche republica din emisfera vestica, o tara fondata pe principiul libertatii.
Franta nu a uitat aceasta impertinenta si mai ales pierderea profiturilor grase, asa ca a impus o blocada comerciala dura. In 1825, in schimbul recunoasterii independentei insulei, Franta a cerut 150 de milioane de franci de aur, adica de cinci ori veniturile anuale din export ale tinerei natiuni.

Termenii au fost ne-negociabili, iar Haiti si-a platit libertatea timp de 122 de ani. Prin comparatie, in 1803 Franta a vandut Teritoriul Louisiana Statelor Unite, cu o suprafata de 74 de ori mai mare decat Haiti, cu 60 de milioane de franci.Haiti este o tara mutilata de datorii. S-a imprumutat de la banci americane, germane si franceze la dobanzi si mai impovaratoare. Practic, Haiti s-a nascut aproape falimentara. In 1900, 80% din bugetul tarii era inghitit de plata datoriei.Acesti bani ar fi putut fi solositi la constructia ueni economii stabile.

Pentru a lega muncitorii de pamant, obtinand recolte frumoase pentru a-si plati datoriile, Haiti a insituit Codul Rural, instituind o diviziune intre oras si mediul rural, intre elita cu pielea deschisa la culoare si majoritatea inchisa la culoare, diviziune care inca mai exista.

Datoria a fost platita pana in 1947. Insa economia statului era deja la pamant, padurile defrisate, populatia scufundata in saracie, sfera politica si economica erau instabile.

In urma cu sapte ani, guvernul haitian a cerut Parisului restitutii in valoare de 22 de miliarde de dolari pentru diplomatia din varful pustii cu care a fost saracita natiunea haitiana.
Franta a primit noi cereri de reparatii morale o data cu dramaticul cutremur din data de 12 ianuarie 2010. Nu exista sanse ca Franta sa se conformeze, in conditiile in care o Comisie de Reflectie instituita de fostul presedinte Jacques Chirac in 2004 a conchis ca cererea de restitutie, in cadrul relatiilor istorice ale Frantei cu Haiti, sunt "non-pertinente atat in termeni legali cat si istorici".
Culmea ironiei, in timp ce Haiti se afla pe maginea dezastrului social, paraliziei guvernului si mortii pe o scara nemaintalnita, ministrul francez de Finante a cerut urgentarea anularii datoriei tarii fata de FMI si Banca Mondiala. Totusi, daca Franta nu ar fi impovarat Haiti cu datorii inca de la nasterea natiunii, Haiti ar fi fost mai bine echipat pentru a face fata dezastrului natural.


A.I. (ziare.com)

7 comments :

nicole said...

Lacomia distruge. Dar ii distruge pe cei nevinovati.

Marius Mina said...

Din cate stiu , doar pe cei nevinovati...

Moshu said...

Absolut corect.
Problema are si o alta fateta.
Stilul de constructii, fara nici-un fel de control si respectare a unor reguli minimale de rezistenta. S-a prabusit inclusiv Palatul Prezidential, facut dupa proiectul si expertiza franceza.

Anonymous said...

Stai să ne-nţelegem.
Franţa e de vină?!
Haiti, o Argentină avant Argentina?!
OK, posibil! O-la-la! Dar:
Metropola colonialistă e criminala, sau "democraţia" născută în urma ruperii lanţului colonial?!
Nu corupţia propriilor aleşi suverani, nu sistemul tribal afro-caraibean, nu lăcomia guveranţilor, nu haosul administrativ, nu dictaturile succesive, nu incapacitatea de auto-guvernare cronică, nimic, chiar nimic nu mai contează în faţa "grelei moşteniri" coloniale?!
Vezi Africa, pentru exemplificare...
Really, man I can't belive my eyes!
Tot imperialismul, tot Europa, tot exploatatorii?!
Păi, atunci, unde sunt salvatorii naţiei?!
Să fie yankeii?! Ăştia debarcaţi din portavioanele cu "Stele şi Dungi", cu celebrele cutii de carton pline de alimente pe care bieţii sinistraţi şi le smulg din mâini unii altora?!
Parcă nu bieţii băştinaşi din diaspora, ăia care formează bandele criminale de analfabeţi din Miami, ca răspuns la
"discriminarea" pe care o resimt profund (oare de ce?!), încarcă la greu conturile teledonurilor, ci tot ăilalţii, cei pentru care fiecare fiinţă umană este o fiinţă umană, indiferent de culoare, de religie, de naţionalitate, de... de tot, în definitiv!
Eu zic că nu trebuie să căutăm cauze prea istorice, altfel ajungem într-un vârtej al morţii din care nu mai putem ieşi.
Vinovaţii sunt prea evidenţi ca să-i putem ignora!
Cine a condus Haiti în ultimii... 5... 10... 20 de ani?!
Cine are conturile burduşite şi poate supravieţui fericit oriunde în lume?!
Cine a acceptat plata unor datorii, şi cu ce preţ (comision)?!
Cine a fost responsabil de guvernare, de exemplu a avizat normele anti-seismice în construcţii (inclusiv Palatul Preşedinţial) şi respectarea lor?!
Cine a ţinut frâiele acolo, aşa cum, de alfel, ar trebui să ne întrebăm şi la noi, până nu este prea târziu, în anii dinaintea dezastrului?!
Cauze istorice?! My foot!
Nu istoria dictează asupra viitorului, ci prezentul!
Cel mai bun exemplu este ziua de azi: 24 ianuarie. Ziua Unirii!
Ce perspectivă aveau Principatele Române să ajungă un stat european?!
Zero barat!
Cine a realizat acest lucru?!
Cumva greaua moştenire otomană, ţaristă sau (ulterior) austro-ungară?!
Nicidecum! Au realizat-o nişte bărbaţi con cojones!
No names, no faces, no numbers! Cine-i ştie-i ştie, cine nu, nu!
Cu caracter, cu educaţie şi cu idealuri!
So, give me a break!
Vinovatul cel mai mare eşti chiar tu! Haitianule care eşti!
Again, no names, no faces, no numbers!
I'm really pissed off!

Ruxandra-Georgeta Lungu said...

Asta este "secretul" dezvoltarii si prosperitatii "marilor democratii" care conduc lumea.

Lupta NS said...

De acord cu Toni. Plus ca o nedreptate (plata despagubirilor de catre generatii haitiene ce nu au avut legatura cu conflictul napoleonian) nu se poate rezolva printr-o alta nedreptate (plata de conpensatii de catre generatii franceze care nu au chiar nicio vina fata de haitieni, multi dintre acesti "francezi" sunt de fapt africani, asiatici si ...haitieni).

Nu stiu de ce simt unii dintre europeni o nevoie bolnavicioasa sa dea vina pe albi pana si pentru efectele cutremurului din Haiti. Mi se pare chiar absurd, halucinant.

@Toni a cuprins aici problemele care au adus Haiti in situatia de azi (si nu doar haiti ci intreaga Africa si America de Sus)

"Nu corupţia propriilor aleşi suverani, nu sistemul tribal afro-caraibean, nu lăcomia guveranţilor, nu haosul administrativ, nu dictaturile succesive, nu incapacitatea de auto-guvernare cronică, nimic, chiar nimic nu mai contează în faţa "grelei moşteniri" coloniale?!"

Bravo @Toni. Putini mai vad lucrurile astea si mult mai putini dintre cei ce le vad le si spun. E mai "trendy" sa dai vina pe Albul lipsit de sentimente, salbaticit de lacomie bla-bla..

Catalin Stanoiu said...

Eu sincer sa fiu am o alta versiune vis-a-vis de ce s-a intamplat in Haiti, am scris si la mine pe site. Pacat de cei nevinovati!