Friday, August 17, 2012

Sorin Blejnar, jaf financiar, 8 miliarde de euro

Justitia basista aresteaza oameni nevinovati pentru ca au votat, Blejnar va scuipa intre ochi de pe malul piscinei .Astia merita pusi la uscat, pe gard, ca frunzele de tutun


În goana disperată pentru atragerea de fonduri la bugetul de stat, fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, a regizat, la începutul lunii septembrie 2009, chiar înaintea campaniei pentru alegerile prezidențiale, o inginerie financiară prin care peste 2.000.000 de persoane fizice din România erau obligate să plătească retroactiv TVA pentru locuințele achiziționate în perioada 2002-2008. Inițial, Blejnar a dispus verificarea persoanelor fizice care în perioada 2006-2008 au realizat 278.118 de tranzacții imobiliare fără TVA, dar care au depășit plafonul de 35.000 de euro. Valoarea totală pe care ANAF estima să o recupereze era de 83.944.417.457 de lei. După șase luni, inspectorii fiscali au reușit să verifice doar tranzacțiile realizate de circa 250 de persoane fizice, printre care și deputatul PSD Robert Negoiţă, actualul primar al Sectorului 3. În realitate, inspectorii fiscali au sistat verificările pentru că urmau să fie „scanaţi" mai mulți oameni politici și de afaceri bine ancorați la grupurile de interese aflate în acel moment la guvernare. Presa a speculat la acea vreme că, în realitate, se încercau presiuni politice pentru campania pentru prezidențiale a lui Traian Băsescu și strângerea de fonduri pentru PDL. Numai că presiunile s-au transformat într-un mare scandal mediatic, care a culminat cu publicarea listei persoanelor influente care aveau datorii de zeci și sute de milioane de euro la ANAF.

În acel moment, Blejnar și-a dat seama că și-ar fi tăiat craca de sub picioare dacă ar fi continuat verificările la șmecherii din rândul celor care au realizat cele 278.118 de tranzacții imobiliare fără TVA și, ca atare, a dispus, printr-un nou abuz, să se încaseze TVA de la cei care au achiziționat, în acea perioadă, cel puțin o locuință. Astfel, fostul șef al ANAF voia să recupereze TVA de la circa 2.000.000 de persoane fizice, iar suma pe care Guvernul și Blejnar intenționau în mod arbitrar să o încaseze se ridica la cel puțin opt miliarde de euro.
Japcă financiară

„Această interpretare a legii este practic o haiducie de genul luăm de la bogați și dăm la saraci și ascunde două aspecte foarte grave", a precizat pentru ZIUAnews Garbis Kehaiyan Vicențiu, președintele Asociației pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF). „În primul rând, o persoană ce a construit o casă cu 70.000 euro și a vândut-o cu 100.000 euro în 2006, când nimeni nu auzise de acest TVA, are de dat în 2010, conform calculelor ANAF, 19.000 euro + 36.5% x 4 x 19.000 și astfel rezultă mult mai mult decât a câștigat cel care a vândut imobilul. În concluzie, ANAF-ul nu vrea bani, ci pur și simplu o naționalizare cu față umană, mult mai inteligent făcută decât predecesorii lor, comuniștii. Totodată, plecând de la premisa, de altfel falsă, a ANAF, că oricine a realizat o tranzacţie ce a depășit 35.000 euro trebuia să plătescă TVA, în realitate, nu poți să-i controlezi numai pe cei ce au vândut multe, deoarece multe nu este definit în Codul Fiscal românesc și va trebui să ceri TVA chiar și celor ce și-au vândut o garsonieră pe care au moștenit-o de la bunici, deoarece au depășit plafonul", a subliniat președintele APAF.

„Aveţi posibilitatea să optați pentru una din soluțiile propuse"

Imediat după declanșarea controalelor, inspectorii ANAF și-au dat seama că din cele peste 2.000.000 de vânzări efectuate în România anterior datei de 1 ianuarie 2008, niciuna nu fusese realizată cu TVA, colectată și achitată. Totodată, s-a constatat că ANAF nu a colectat TVA de la cumpărători, deci nu are cum să-l plătească, și că se va îndreapta împotriva milioanelor de cumpărători, așa cum prevedea, de altfel, și Codul de Procedură Fiscală.

Constatând că ANAF a ajuns în situația de a se lupta cu milioane de cumpărători în locul celor 278.118 de vânzători, șefa Direcției de legislație în domeniul TVA, Mariana Vizoli, a transmis conducerii ANAF, în data de 3 mai 2010, că „baza legală este suficient de flexibilă pentru a permite oricare dintre cele două abordări", adică fie să considere TVA în prețul vânzării, fie să-l adauge la prețul vânzării. "Totuşi, având în vedere că această ultimă opinie nu a mai fost transmisă și altor organe fiscale teritoriale și nici altor petenți, în calitate de direcție de coordonare a inspecției fiscale aveți posibilitatea să optați pentru una din soluțiile propuse de direcția noastră", a mai precizat, în scris, către ANAF, Mariana Vizoli.

Complicitatea penală a inspectorilor fiscali

După ce au efectuat sute de controale, în unele cazuri adăugând TVA la prețul vânzării, iar în altele, introducându-l în prețul vânzării, inspectorii ANAF și-au dat seama, în 2010, că ar fi mai bine să introducă problema pe ordinea de zi a Comisiei Fiscale, care a stabilit că se adaugă TVA la prețul vânzării. Această decizie a Comisiei Fiscale vine după ce inspectorii ANAF finalizaseră o mulțime de controale în care TVA-ul era inclus în preț. „Cel mai grav lucru este acela că în ipoteza în care acest TVA trebuia colectat încă din 2002, statul român a pierdut miliarde de euro. Din păcate, în Codul Fiscal (preluat din Directiva Europeană a TVA) există un articol (n.r. - 153) care prevede foarte clar obligativitatea inspectorilor fiscali de a-i declara din oficiu pe cei pe care îi considerau că trebuie să plătescă TVA. Din păcate, însă, niciun inspector fiscal nu a declarat nici măcar o persoană ca plătitoare de TVA, în boom-ul imobiliar, până la 01.01.2008, ceea ce îi trimite practic direct la Codul Penal, pentru neglijență în serviciu", a declarat pentru ZIUAnews Garbis Kehaiyan, președintele APAF.

Concret, cei circa 6.000 de inspectori fiscali ai ANAF sunt direct responsabili pentru neglijență în serviciu și, ca atare, statul român ar trebui să se îndrepte împotriva lor pentru recuperarea sumelor neîncasate în perioada 2002-2008. „Poate cel mai periculos lucru este acela că tot în Codul Fiscal (preluat din Directiva Europeană a TVA) scrie că beneficiarul este ținut în solidar pentru neplata taxei, dacă aceasta nu a fost trecută în contract, lucru evident, de altfel, în toate contractele semnate până la 01.01.2008", a mai subliniat președintele APAF.
Plângeri penale împotriva miniștrilor de Finanțe

În perioada 2005-2008, foștii miniștri de Finanțe, Sebastian Vlădescu și Ionuț Popescu, dar și ex-președinții ANAF, Sebastian Bodu și Daniel Chiţoiu, au declarat că „TVA a devenit obligatoriu începând cu data de 01.01.2008, iar vânzările de bunuri imobile nu constituie fapte de comerț, neputându-se percepe TVA". Ca urmare a acestor informații transmise de către foști demnitari de la Finanțe, mii de persoane care au fost verificate și obligate de inspectorii fiscali să achite TVA pentru tranzacții imobiliare, ca urmare a ordinului din septembrie 2009 al lui Sorin Blejnar, au făcut plângeri penale împotriva celor patru demnitari, dar și împotriva mai multor directori și șefi de serviciu, precum și inspectori fiscali din ANAF, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și abuz în serviciu în formă calificată.

Detalii si documente pe ziuanews.ro

1 comment :

Lumea Justitiei said...

Au inceput sa apara si ”cartite” infiltrate” in presa, cum ar fi cel din conducerea de la ”Jurnalul National”. N-au aparut, insa, infiltratii, ofiterii SRI din magistratura. Stiti de ce? Pentru ca listele sunt prea lungi! Din cate se aude, cica si in CSM, vreo noua personaje ar fi primit ”rasplata muncii lor prin grade de maior si colonel”. Faptul ca Justitia colaboreaza cu SRI peste limita legalitatii de colaborare institutionala nu este o supriza. E de notorietate. Poate ca va veni si vremea in care listele cu magistrati-binganitori vor fi facute publice de cineva curajos care va lua taurul de coarne si va face lumina in relatia mucegaita dintre cele trei puteri ale acestui stat care se doreste a ramane democratic! Asa s-ar explica si comportamentele astea ciudate ale cesemistilor, care n-au nimic in clin si in maneca cu interesele magistratilor.