Recunoastem sau nu, dosarul "Rapirea din Irak" continua sa produca efecte curative pentru societatea romaneasca, chiar si la trei ani de la musamalizarea intregii afaceri. Eliberarea "teroristului numarul 1 al Romaniei" Omar Hayssam si scoaterea lui peste granite cu tot cu familie a avut urmari imediate. Au cazut capetele celor trei aposoli ai Securitatii pesediste (Gheorghe Fulga SIE, Radu Timofte SRI, Ardeleanu de la fostul UM 0215) si a fost mazilit procurorul general al Romaniei Ilie Botos. Nici tandemul ministerial (de la Interne si Justitie), Blaga-Macovei, nu a scapat fara tinichele de coada. Pe termen lung, principalul castigator din afacerea rapirii (la capitolul imagine), presedintele Traian Basescu s-a prabusit vertiginos in sondaje. S-a dovedit ca acopera cu buna stiinta adevaratii vinovati, indiferent daca sunt ofiteri ai serviciilor secrete sau odrasle de senatori PSD. Marinarul are o scuza. Ciufulit bine de gherutele ascutite ale procurorilor dusmanosi care instrumentau dosarul "Flota", Basescu nu avea incotro. Nu putea lasa pe mana oricui afacerea rapirii. La jumatatea anului 2005, evenimentul cu pricina il ridicase pana la ametitoarea cota de 70%, in preferintele romanilor. Imbatatat de aromele puterii (uni spun ceva de Teachers), Basescu a adus la Parchetul General - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), o gasca de magistrati mai deosebita. Seful echipei, Doru Ioan Cristescu, unul dintre gestapovistii care i-au anchetat pe revolutionari in 1989, insotit de procurorul necunoscut la acea data Ciprian Nastasiu. Presa a speculat imediat ca ar fi ofiter sub acoperire. Personal, m-a convins de acoperire mai mult comportamentul smecherului de Timisoara, decat nevasta sa, angajata la SRI Gradistea (unitatea de formare a cadrelor). Geaba au dat din coada la usa Cotroceniului cei doi magistrati, la trei ani dupa musamalizarea dosarului rapirii, au fost siliti sa dispara care incotro. Departe de lumea politica dezlantuita.
Doru Ioan Cristescu, cel care a contrasemnat rechizitoriul afacerii Rapirea din Irak, a musamalizat in 2006 si scurgerea grava de informatii militare, cunoscuta sub numele de CD-ul cu informatii confidentiale. A facut ce stia mai bine. A arestat si haituit jurnalisti fara nici un motiv. Abuzurile sale ce nu puteau fi trecute cu vederea la Bruxelles, l-au indepartat de la conducerea DIICOT. In zadar s-a gudurat sereistul pe presul de la intrarea in Ministerul Justitiei. A fost ascuns undeva intr-un instititut dubios al magistratilor, exact cum proceda Securitatea inainte de 89 cu ofiterii deconspirati.
Nu a scapat nici slugarnicul sau subordonat. Imediat dupa fuga sirianului, Nastasiu a fost mazilit din functia de procuror-sef adjunct DIICOT. O vreme, a dat tarcoale amabasadei SUA la Bucuresti, in lesa fostului sef SIE Ioan Talpes. Consiliul Superior al Magistraturii a hotarat ca este vinovat pentru fuga teroristului Omar Hayssam, iar Codruta Kovesi l-a trimis definitiv acasa. SRI nu l-a mai putut apara pe Nastasiu. Sanctiunea a venit si ca urmare a aparitiei in presa centrala a stenogramelor convorbirilor dintre Nastasiu si Omar Hayssam, fapt ce a determinat CSM sa faca verificari interne. Sa speram ca magistratul va fi trimis acolo unde-i este locul cu adevarat. Afara din magistratura. Definitiv.
Cuplul de succes magistrat-terorist
Saptamana trecuta, sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi. Procurorul de caz din dosarul omului de afaceri sirian Omar Hayssam, Ciprian Nastasiu, a fost revocat de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
CSM ii cercetase pe judecatoarea Sofica Dumitrascu si pe Nastasiu in 2007, cu privire la eliberarea sirianului Omar Hayssam. Ciprian Nastasiu a fost sanctionat cu o reducere din salariu. Imediat, smecherasul de Timisoara a iesit in presa cu declaratii fulminante. Vezi Doamne, ar avea in lucru inca cel putin un dosar ultra secret ce se refera la legaturile contrabandistului de armament Hayssam cu oameni de afaceri si politicieni de marca ai zilelor noastre. Apoi, la brat cu fostul sef al Serviciului de Informatii Externe Ioan Talpes (sub directoratul caruia serviciile secrete vindeau rachete iranienilor), a fortat usa Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. N-a avut succes, pentru ca ofiterii ambasadei ii stiu gradul si functia. Presa centrala si Ministerul Justitiei trecusera cu usurinta peste modul in care Nastasiu instrumentase dosarul afacerii Rapirea din Irak, in care Mohammad Munaf si Omar Hayssam erau invinuiti de acte de terorism. Doru Ioan Cristescu si Nastasiu alcatuisera rechizitoriul de sute de pagini, in care sirianul devenise din om de afaceri prosper, pesedist de frunte si sponsor al partidelor politice, inamicul public numarul 1 in Romania. A fost indeajuns ca Hayssam sa mormaie in fata instantei Curtii de Apel Bucuresti cateva cuvinte despre calatoriile sale alaturi de presedintii si politicienii romani. Dintr-o data, acelasi procuror nemilos Ciprian Nastasiu, s-a metamorfozat in mielusel, cerand eliberarea teroristului pe motiv de boala. In ciuda evidentelor judecatoarea Sofica Dumitrascu il elibereaza pe intaiul terorist al Romaniei care dispare aranjat si parfumat ca un domn. De aceasta data, presa si-a dat jos botnita si a aratat cu degetul catre magistrati.
Imediat ce Hayssam s-a facut nevazut peste granitele Uniunii Europene, acelea securizate cu zeci de milioane de euro, Nastasiu a fost retrogradat din functia de procuror-sef adjunct DIICOT. O vaga urma de bun simt, a aparut in cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii in momentul in care au iesit la suprafata stenogramele SRI ce contineau convorbirile dintre teroristul Hayssam si magistratul recunoscator Nastasiu.
Ancheta CSM
Inspectia judiciara a CSM a inceput verificarile discutiilor dintre Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu, dupa ce au iesit la iveala stenogramele originale ale interceptarilor facute de Serviciul Roman de Informatii. Initial, Ciprian Nastasiu a fost sanctionat cu diminuarea salariului pe trei luni. Magistratul a contestat decizia inspectorilor CSM la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar a pierdut.
Stenogramele stampilate de SRI si Parchetul General nu puteau fi musamalizate asa cum se procedase cu procesul Rapirii din Irak. Transcrierile inregistrarilor telefonice declasificate in luna martie 2008, erau elocvente. Teroristul ii multumea public anchetatorului sau si il invita in Liban in vacanta, oferindu-i chiar fetite. De asemenea, se facea referire la un anumit personaj cu mare influenta, numit Profesorul despre care jurnalistii preupun ca ar fi chiar Traian Basescu. Cat despre plecarea sirianului din Romania, acesta a tinut sa confirme telefonic faptul ca a plecat de pe aeroport (nicidecum pe vaporul Iman T, versiunea procurorilor), la costum, aranjat si parfumat. Asa cum facuse timp de 20 de ani toate nelegiurile posibile, de la trafic de tigari la contrabanda cu armament, pe sub nasul oficialilor romani cu complicitatea acestora.
Ce jocuri facea procurorul Ciprian Nastasiu?
Va pot relata doua episoade din timpul audierilor mele in cazul Rapirii din Irak. In aceste situatii, de fata a fost si comisarul sef Alexandru Miron, nelipsit din echipa de ancheta. De cate ori am incercat sa aduc vorba despre actiunile de contrabanda cu armament ale teroristului Hayssam, alaturi de oficialii romani sau despre legatura de arme pe spatiul arab veche din timpurile Securitatii, cei doi imi faceau semn (prin gesturi) sa nu vorbesc despre asaceva. De ce gesticulau anchetatorii mei ? Pentru ca sedintele se inregistrau. Serviciul Roman de Informatii stie de ce. Cu alta ocazie, procurorul de caz Ciprian Nastasiu mi-a furnizat pe sub masa, in exclusivitate, o informatie-bomba. Hayssam si Munaf, teroristii care ne rapisera, au fost in anii 80, studentii actualului premierul Calin Popescu Tariceanu. Sa fi fost palatul de la Cotroceni strain de initaitivele procurorului ? Greu de crezut.
Stenogramele Hayssam-Nastasiu
Convorbirile telefonice dintre magistrat si terorist, interceptate timp de 2 luni, au fost declasificate si folosite in procesul armatorului Mustafa Tartoussi, presupus complice la evadarea sirianului. Interceptarile au fost autorizate de catre presedintele Curtii de Apel Bucuresti din acea vreme.
In unele note, procurorul Nastasiu are apelativul Nic, iar sirianul este notat cu H.
H: Da. Ca spune ca am fugit. Eu am plecat ca un domn, cu capul sus, imbracat la costum, parfumat, aranjat. N-am plecat nici in cutie, nici cioban, nici...
Nic: Dar, apropo, cu ce ati plecat?
H: Am plecat bine, ca un domn imbracat la costum. Atuncea... nici in masina de corp diplomatic, nici...
Nic: Pe calea aerului.
Nic: Dar eu eram convins ca ati plecat ca un domn si nu v-ati dus cu berbecutii. (Rasete).
H: Afara nu ii interseseaza. Va garantez eu. Nici cat negru sub unghie.
Nic: Si in momentul in care... ei v-au lasat sa plecati ca un domn.
H: Nu, nu. Asta nu va pot spune acum. O sa spun cand trebuie. Asta nu.
Nic: Da.
H: Ei m-au urmarit. Antitero era dupa mine tot timpul.
Nic: Dar macar puteti sa-mi spuneti cu ce ati... pe aer, pe mare, pe teren, pe terestru, pe fluvial?
H: Cu ce am plecat? Cu avionul. Am plecat cu aerul!
Nic: Civil sau militar? Dar spuneti-mi cum ati iesit atunci ?
H: Pe aeroport. Pe aeroport.
Nic: Care ?
H: Henri Coanda. Cu avionul.
Nic: Civil sau militar ?
H: Asta vreau sa vorbim intre patru ochi.
Sirianul Hayssam i-a garantat procurorului Ciprian Nastasiu ca se afla in siguranta in Liban, invitandu-l in concediu.
Masini, gagici, cantarete, dansatoare. Ce vreti, stam si ne distram!, ii propune Hayssam procurorului.
Doru Ioan Cristescu, cel care a contrasemnat rechizitoriul afacerii Rapirea din Irak, a musamalizat in 2006 si scurgerea grava de informatii militare, cunoscuta sub numele de CD-ul cu informatii confidentiale. A facut ce stia mai bine. A arestat si haituit jurnalisti fara nici un motiv. Abuzurile sale ce nu puteau fi trecute cu vederea la Bruxelles, l-au indepartat de la conducerea DIICOT. In zadar s-a gudurat sereistul pe presul de la intrarea in Ministerul Justitiei. A fost ascuns undeva intr-un instititut dubios al magistratilor, exact cum proceda Securitatea inainte de 89 cu ofiterii deconspirati.
Nu a scapat nici slugarnicul sau subordonat. Imediat dupa fuga sirianului, Nastasiu a fost mazilit din functia de procuror-sef adjunct DIICOT. O vreme, a dat tarcoale amabasadei SUA la Bucuresti, in lesa fostului sef SIE Ioan Talpes. Consiliul Superior al Magistraturii a hotarat ca este vinovat pentru fuga teroristului Omar Hayssam, iar Codruta Kovesi l-a trimis definitiv acasa. SRI nu l-a mai putut apara pe Nastasiu. Sanctiunea a venit si ca urmare a aparitiei in presa centrala a stenogramelor convorbirilor dintre Nastasiu si Omar Hayssam, fapt ce a determinat CSM sa faca verificari interne. Sa speram ca magistratul va fi trimis acolo unde-i este locul cu adevarat. Afara din magistratura. Definitiv.
Cuplul de succes magistrat-terorist
Saptamana trecuta, sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi. Procurorul de caz din dosarul omului de afaceri sirian Omar Hayssam, Ciprian Nastasiu, a fost revocat de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
CSM ii cercetase pe judecatoarea Sofica Dumitrascu si pe Nastasiu in 2007, cu privire la eliberarea sirianului Omar Hayssam. Ciprian Nastasiu a fost sanctionat cu o reducere din salariu. Imediat, smecherasul de Timisoara a iesit in presa cu declaratii fulminante. Vezi Doamne, ar avea in lucru inca cel putin un dosar ultra secret ce se refera la legaturile contrabandistului de armament Hayssam cu oameni de afaceri si politicieni de marca ai zilelor noastre. Apoi, la brat cu fostul sef al Serviciului de Informatii Externe Ioan Talpes (sub directoratul caruia serviciile secrete vindeau rachete iranienilor), a fortat usa Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. N-a avut succes, pentru ca ofiterii ambasadei ii stiu gradul si functia. Presa centrala si Ministerul Justitiei trecusera cu usurinta peste modul in care Nastasiu instrumentase dosarul afacerii Rapirea din Irak, in care Mohammad Munaf si Omar Hayssam erau invinuiti de acte de terorism. Doru Ioan Cristescu si Nastasiu alcatuisera rechizitoriul de sute de pagini, in care sirianul devenise din om de afaceri prosper, pesedist de frunte si sponsor al partidelor politice, inamicul public numarul 1 in Romania. A fost indeajuns ca Hayssam sa mormaie in fata instantei Curtii de Apel Bucuresti cateva cuvinte despre calatoriile sale alaturi de presedintii si politicienii romani. Dintr-o data, acelasi procuror nemilos Ciprian Nastasiu, s-a metamorfozat in mielusel, cerand eliberarea teroristului pe motiv de boala. In ciuda evidentelor judecatoarea Sofica Dumitrascu il elibereaza pe intaiul terorist al Romaniei care dispare aranjat si parfumat ca un domn. De aceasta data, presa si-a dat jos botnita si a aratat cu degetul catre magistrati.
Imediat ce Hayssam s-a facut nevazut peste granitele Uniunii Europene, acelea securizate cu zeci de milioane de euro, Nastasiu a fost retrogradat din functia de procuror-sef adjunct DIICOT. O vaga urma de bun simt, a aparut in cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii in momentul in care au iesit la suprafata stenogramele SRI ce contineau convorbirile dintre teroristul Hayssam si magistratul recunoscator Nastasiu.
Ancheta CSM
Inspectia judiciara a CSM a inceput verificarile discutiilor dintre Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu, dupa ce au iesit la iveala stenogramele originale ale interceptarilor facute de Serviciul Roman de Informatii. Initial, Ciprian Nastasiu a fost sanctionat cu diminuarea salariului pe trei luni. Magistratul a contestat decizia inspectorilor CSM la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar a pierdut.
Stenogramele stampilate de SRI si Parchetul General nu puteau fi musamalizate asa cum se procedase cu procesul Rapirii din Irak. Transcrierile inregistrarilor telefonice declasificate in luna martie 2008, erau elocvente. Teroristul ii multumea public anchetatorului sau si il invita in Liban in vacanta, oferindu-i chiar fetite. De asemenea, se facea referire la un anumit personaj cu mare influenta, numit Profesorul despre care jurnalistii preupun ca ar fi chiar Traian Basescu. Cat despre plecarea sirianului din Romania, acesta a tinut sa confirme telefonic faptul ca a plecat de pe aeroport (nicidecum pe vaporul Iman T, versiunea procurorilor), la costum, aranjat si parfumat. Asa cum facuse timp de 20 de ani toate nelegiurile posibile, de la trafic de tigari la contrabanda cu armament, pe sub nasul oficialilor romani cu complicitatea acestora.
Ce jocuri facea procurorul Ciprian Nastasiu?
Va pot relata doua episoade din timpul audierilor mele in cazul Rapirii din Irak. In aceste situatii, de fata a fost si comisarul sef Alexandru Miron, nelipsit din echipa de ancheta. De cate ori am incercat sa aduc vorba despre actiunile de contrabanda cu armament ale teroristului Hayssam, alaturi de oficialii romani sau despre legatura de arme pe spatiul arab veche din timpurile Securitatii, cei doi imi faceau semn (prin gesturi) sa nu vorbesc despre asaceva. De ce gesticulau anchetatorii mei ? Pentru ca sedintele se inregistrau. Serviciul Roman de Informatii stie de ce. Cu alta ocazie, procurorul de caz Ciprian Nastasiu mi-a furnizat pe sub masa, in exclusivitate, o informatie-bomba. Hayssam si Munaf, teroristii care ne rapisera, au fost in anii 80, studentii actualului premierul Calin Popescu Tariceanu. Sa fi fost palatul de la Cotroceni strain de initaitivele procurorului ? Greu de crezut.
Stenogramele Hayssam-Nastasiu
Convorbirile telefonice dintre magistrat si terorist, interceptate timp de 2 luni, au fost declasificate si folosite in procesul armatorului Mustafa Tartoussi, presupus complice la evadarea sirianului. Interceptarile au fost autorizate de catre presedintele Curtii de Apel Bucuresti din acea vreme.
In unele note, procurorul Nastasiu are apelativul Nic, iar sirianul este notat cu H.
H: Da. Ca spune ca am fugit. Eu am plecat ca un domn, cu capul sus, imbracat la costum, parfumat, aranjat. N-am plecat nici in cutie, nici cioban, nici...
Nic: Dar, apropo, cu ce ati plecat?
H: Am plecat bine, ca un domn imbracat la costum. Atuncea... nici in masina de corp diplomatic, nici...
Nic: Pe calea aerului.
Nic: Dar eu eram convins ca ati plecat ca un domn si nu v-ati dus cu berbecutii. (Rasete).
H: Afara nu ii interseseaza. Va garantez eu. Nici cat negru sub unghie.
Nic: Si in momentul in care... ei v-au lasat sa plecati ca un domn.
H: Nu, nu. Asta nu va pot spune acum. O sa spun cand trebuie. Asta nu.
Nic: Da.
H: Ei m-au urmarit. Antitero era dupa mine tot timpul.
Nic: Dar macar puteti sa-mi spuneti cu ce ati... pe aer, pe mare, pe teren, pe terestru, pe fluvial?
H: Cu ce am plecat? Cu avionul. Am plecat cu aerul!
Nic: Civil sau militar? Dar spuneti-mi cum ati iesit atunci ?
H: Pe aeroport. Pe aeroport.
Nic: Care ?
H: Henri Coanda. Cu avionul.
Nic: Civil sau militar ?
H: Asta vreau sa vorbim intre patru ochi.
Sirianul Hayssam i-a garantat procurorului Ciprian Nastasiu ca se afla in siguranta in Liban, invitandu-l in concediu.
Masini, gagici, cantarete, dansatoare. Ce vreti, stam si ne distram!, ii propune Hayssam procurorului.
Eduard Ovidiu Ohanesian
No comments :
Post a Comment