Friday, September 5, 2008

Oprescu, palmierii si monumentul Holocaustului

Memorialul Victimelor Comunismului(condamnat doar teoretic de seful statului) s-a lovit intodeauna de un zid al tacerii, refuzului si ignorantei autoritatilor romane care in schimb s-au inghesuit sa dezbata proiectul pentru amplasarea monumentului Holocaustului in exact in centrul istoric al Bucurestiului.

"Primaria Capitalei supune la dezbatere publica, pana pe 17 septembrie, un proiect de hotarare privind construirea Monumentului Holocaustului, pe o suparafata de aproape 3.000 de metri patrati, in zona Lipscani."
Monumentul ar urma sa ocupe o suprafata de 2.894 de metri patrati din domeniul public al Capitalei, in zona strazilor Lipscani, Anghel Saligny, Mihai Voda si Brezoianu.
Pe aceasta suprafata vor fi amplasate cinci constructii cu caracter de monument: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Tiganilor si Coloana. Dintre acestea, Coloana va fi cea mai inalta - 20 metri. Proiectul mai prevede ca 20% din suprafata pusa la dispozitie sa fie spatii verzi, potrivit unui comunicat remis, joi, de Primaria Capitalei.

Monumentul va fi realizat de Peter Jacobi, castigatorul unui concurs de creatie plastica.


Initiativa privind realizarea monumentului apartine Ministerul Culturii si Cultelor, ca urmare a recomandarilor Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului din Romania (Comisia Wiesel) si a consultarilor cu personalitati ale vietii publice, intelectuali, oameni de stiinta, artisti plastici, reprezentanti ai Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, ai Comisiei Wiesel si supravietuitori ai Holocaustului.
.
Sursa de finantare nu este mentionata (?!)

2 comments :

Lilick Auftakt said...

Exista deja un monument al Holocaustlui (o menora) in incinta Templului Coral.

Anonymous said...

O sa aiba mare scandal cu sintagma Via Dolorosa. Evreii se impotrivesc asocierii holocaustului cu simbolurile crestine. Exista precedente majore.