Saturday, November 1, 2008

I'm Like Obama , I want Change

Cat adevar si cata manipulare pot incapea intr-un sondaj de opinie? De cele mai multe ori naivitatea ne lasa descoperiti in fata manipularilor profesioniste, a crede in sondaje este echivalent cu certitudinea ca Santa Claus e un personaj cu buletin de identitate si numar la poarta.
Mai sunt exact 4 zile pina cand vom sti exact cine va ocupa Casa Alba pentru urmatorii patru ani si parerile analistilor sunt inca destul de confuze. Daca ne lasam trasi in capcana poll-urilor, intrebarea nu este cine va castiga intre MC Cain si Obama ci daca candidatul democrat va invinge la o diferenta considerabila sau nu.
Ca exemplu putem lua in consideratie sondajul Quinnipiac University care doar cu 2 zile in urma il situa pe Obama cu 1 % deasupra lui John Mc Cain, ieri , acelasi pollster indica o crestere inexplicabila de 15 procente pentru Obama in Ohio, 13 % in Wisconsin si 5% in Florida, toate cele trei state devenind tinte obligatorii pentru MC Cain pentru a putea spera intr-o victorie. Cifrele din sondaje spun mai mult despre cei care le fabrica decat despre situatia reala din teren. Dupa cum observam deja, majoritatea trusturilor media sunt partizani ai stangii, in acest an electoral . Pollsterii folosind predominant aceeasi tactica, pentru a crea impresia in randul votantilor republicani ca jocul este ca si castigat de tabara lui Barack Hussein Obama.
Un stil nou de manipulare electorala se naste cu forcepsul in tara tuturor posibilitatilor unde totul pare lipsit de scrupule si prejudecati .
Din nefericire pentru maestrii jocurilor la doua capete, nu va fi deajuns doar axifisierea electoratului cu perversiuni mediatice create in scopul anihilarii candidatului republican.
Daca in urma cu 20-30 de ani incerca cineva sa ma convinga ca mass media americana este la fel de nociva uneori ca cea din tarile comuniste, l-as fi acuzat de ipocrizie si propaganda iresponsabila. In 2008 insa, am ajuns sa traiesc acest fenomen pe viu, in tara libertatii depline , acolo unde soarele rasare cu o ora mai devreme decat in restul lumii, unde democratia este mai mult decat perfecta(abila).
Acolo unde candidatul republican este acuzat de "tradare sociala" cand cheltuie 150 de mii de dolari pe haine de scena in timp ce candidatul stangii cheltuie 5 milioane pe un spot publicitar fara continut dar foarte colorat pe dinafara.
Intr-un sondaj recent AP/GFK il pozitioneaza pe Obama la egalitate cu MC Cain 47%-47%, in aceeasi zi alt Poll , NBC/WSJ si ABC/WaPo il ridica pe Obama la 11 procente diferenta de MC Cain. In sondajul AP/GFK procentul de crestini-evanghelici a fost foarte concentrat motiv pentru care suporterii republicani ar trebui sa-si pastreze emotiile la nivel mediu.
Sondajele de opinie au fost si vor fi intotdeauna ceva mai mult decat studii sociologice sau exercitii de stiinta politica, analizand cifrele , observam cum totul se perverteste de la un ciclu electoral la altul , devenind pur si simplu capcane inselatoare pentru cei care cred cu obstinenta in ele. Cresterea masiva a numarului de posesori de telefoene mobile face din ce in ce mai greoaie selectarea unui numar reprezentantiv de subiecti , numarul celor care refuza sa raspunda astazi pollsterilor aflandu-se de asemenea intr-o crestere considerabila.
Si-atunci ma intreb: Sa credem sau nu in sondajele de opinie?
Revenind la "tragedia americana", constat, odata cu apropierea de ziua alegerilor ca cercul se strange substantial , cifrele se apropie si conform ultimilor studii , un mare numar de votanti albi au preferat sa minta ascunzadu-si astfel intentia de a nu vota pentru un candidat negru sub masca "indecisilor". N-ar fi pentru prima oara cand pollurile ar suprestima suportul electoral pentru un candidat negru.Ar fi o eroare sa ignoram "Efectul Bradley", cand Tom Bradley candidatul la postul de guvernator al Californiei in 1982, conducand in sondaje contracandidatul sau alb cu cca 15% , a pierdut in final alegerile la o diferenta de 7000 de voturi.
Barack Obama are de trecut testul rasial care fara dubiu va avea rolul decisiv in alegerile din 4 Noiembrie 2008.El trebuie sa treaca trei probe de foc decisive care pentru votantul majoritar american cantaresc greu in cabina de vot.
Nu numai faptul ca avem in competitie un candidat negru poate rasturna rapid cifrele in favoarea lui Mc Cain dar si celalate elemente inca necalculate de pollsteri: este considerat totusi un "strain" cu origini musulmane.
Rezultatul alegerilor pentru Casa Alba este inca incert in opinia majoritatii, numaratoarea voturilor va fi cu certitudine singurul rezultat credibil. Se anunta o cursa lunga si grea, care va fi castigata la diferenta foarte mica de catre unul din cei doi candidati.

Ieri seara , live pe Fox News in emisiunea lui Mike Huckabee, fostul Minsitru de Externe , Laurence Eagleburger , si-a facut publica opinia despre Barack Obama ::Un sarlatan , nu am nimic de spus despre acest individ care nu stie decat sa repete la infinit textele bagate sub nas de cei care-i coordoneaza sforile."Opriti-i teleprompterul sau luati-i textul din fata, va amuti instantaneu".

"Former Secretary of State Lawrence Eagleburger not only Called Obama a "charlatan",
He backed it up with the fact that Obama's Campaign has been responsible for credit card fraud on a scale unseen in the private/physhing/identity theft markets, in history."

Then he hammered on ACORN making sure only OBAMA's supporters get to vote (whether they live on a park bench or not <--ok, that 1's on me)... I'm guessing he figures the SOS position is going to Powell, so who cares, right? He does...probably 1 of the top 10 smartest guys on everything going on in the world, and former Secretary of State (like the other 5 living that endorsed McCain, besides Mr. Powell)...
Noaptea de 4 spre 5 noiembrie 2008 va fi noaptea surprizelor .

UPDATE:


Zogby Poll: MCCAIN MOVES INTO LEAD 48-47 IN ONE DAY POLLING

2 comments :

Anonymous said...

Aş îndrăzni să spun chiar că Obama va pierde voturi şi pe fondul crizei financiare. America este speriată de cuvinte precum "comunism", "socialism" etc. S-a vehiculat mult în presă în ultimul timp ideea căderii capitalismului în SUA. Cred că acesta este încă un motiv în plus ca Obama să nu fie votat de majoritate. Dacă nu mă înşel, zilele trecute se făceau "glume" de genul Obama va aduce socialismul la Casa Albă. Vom vedea.
Alandra

Marius Mina said...

@Alandra- Si argumentele descrise de tine pot cantari destul in defavoarea lui Obama.