Friday, December 5, 2008

Guvern minoritar sprijinit de rebelii rosii


Conform unor surse din PDL , ordinul venit pe canalul PPE concentreaza speculatiile conform carora Basescu intentioneaz sa numeasca un Prim Ministru de la PDL , guvernarea urmand sa fie asigurata de catre un guvern PDL-UDMR -Minoritatile Nationale si alti 21 de rebeli de la PSD .
Dupa negocierile de la Cotroceni , Basescu le-a dat liberalilor doua zile pentru a-si clarifica pozitia vis a vis de posibilitatea de a participa la guvernare alaturi de PDL dar numai in conditiile impuse de acesta.Daca Tariceanu nu va lua o hotarare in urmatoarele doua zile, Basescu va impune cu japca un guvern minoritar sprijinit de PSD.
Cativa lideri PSD participanti la intalnirea cu Basescu a declarat : "doua din trei vom face guvern cu PDL-ul si vor veni si cei de la UDMR. Restul e detaliu si va fi negociat in acest week-end". Totodata am primit confirmarea ca intalnirea dintre Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu a avut loc aceara la Snagov, dar ea s-a soldat cu un esec datorita faptului ca liberalii insista insa pentru a avea pozitia de prim-ministru.

Vizita la Cotroceni
(via ziare.ro)
Deja obisnuitele intepaturi dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu si-au loc la Palatul Cotroceni chiar si vineri.
Nu au inceput bine discutiile despre formarea majoritatii de guvernare, ca premierul, dupa ce a multumit de invitatie, a spus si ca spera sa nu fie una formala, asa cum a suspectat in urma unei declaratii a presedintelui.
Presedintele a replicat sec ca era obligatoriu. Mai mult, seful statului nu a adresat felicitari Partidului National Liberal, pentru succesul din alegerile din 30 noiembrie, asa cum a facut cu delegatia UDMR.
Delegatia PNL a fost condusa de presedintele liberal Calin Popescu Tariceanu si a fost formata din Ludovic Orban, Teodor Melescanu, Mircea Ionescu Quintus, Crin Antonescu, Norica Nicolai, Victor Paul Dobre si Adrian Cioroianu.
Dupa ce a dat mana si cu ceilalti membri ai delegatiei, seful statului a ajuns in dreptul Noricai Nicolai, careia i-a spus: "Ba, imi pare sincer rau!", si a batut-o, usor, pe mana, dupa care a adaugat: "Mai ales ca au fost foarte multe voturi",
Tariceanu a reiterat, la inceputul discutiei, concluziile sedintei conducerii liberale de joi seara, si anume conditia, pentru intrarea la guvernare, referitoare la respectarea programului de crestere economica prezentat de liberali.
Intrebat de presedintele Basescu daca este negociabil acest program, Tariceanu a spus ca sunt anumite puncte la care liberalii nu renunta, cum ar fi cota unica sau "alte elemente care sunt deja puse in practica".
"Suntem dispusi sa aceceptam si alte lucruri daca sunt inteligente", a afirmat Tariceanu, ceea ce a atras replica presedintelui: "N-am avut senzatia ca portofoliul inteligentei se afla intr-un singur loc". Tariceanu i-a replicat imediat: "Da, dar e intr-o masura buna reprezentata la PNL".
Presedintele a dorit sa afle si care este opinia liberalilor in legatura cu justitia, Tariceanu spunand ca nu crede ca "Parlamentul este mecanismul care sa asigure independenta justitiei", dar a subliniind ca ar trebui ca justitia "sa nu se mai faca la televizor".
Tariceanu nu a enumerat printre conditiile la care liberalii nu sunt dispusi sa renunte si pe cea referitoare la desemnarea de catre PNL a viitorului premier.

1 comment :

Anonymous said...

(din chicago) Discutiile pro si contra legate de constitutionalitatea dreptului lui Basescu de a numi sau nu a primului ministru m-au intrigat. Eu nu sint specialist in drept constutional. Dar tata a fost! in acord cu notitele lui (tata), Basescu este in afara legii.Pe blogul meu am deschis o dezbatere legata de acest subiect. Va rog pe toti cei ce scriti/cititi pe acest blog sa participati la aceasta dsicutie. Cred ca va fi incitanta si benefica.
Adresa: http://gabimihaela.wordpress.com