Monday, February 23, 2009

Soros "devalizeza" si Europa


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.

„Euro ar putea să nu supravieţuiască crizei” ," avertizează" George Soros – în caz că lumea nu ajunge la „un acord asupra capitalului pierdut, încât povara să fie împărţită şi fiecare ţară să fie parte la aceasta”. La nici o zi după ce declaraţia lui Soros apărea în cotidianul austriac Der Standard, moneda europeană a inceput sa piarda teren in fata dolarului american.Analişti citaţi de Reuters au apreciat că devalorizarea euro poate fi pusă pe seama declaraţiei lui Soros, după ce avertismentul lui a făcut înconjurul planetei, iar cu ocazia Forumului Economic de la Davos, el a făcut alte previziuni sumbre asupra deznodâmântului actualei crize economice.

În opinia lui, „mai multe ţări vor avea de suferit”, dacă liderii UE nu reuşesc să cureţe băncile de credite toxice, ceea ce presupune ca guvernele să-şi asume pierderi de miliarde. Executivele din UE şi, de fapt, din întreaga lume, ar trebui să se împrumute unele pe altele, pentru că, luate individual, le lipseşte „capacitatea de a-şi împrumuta” propriile sisteme bancare.

Soros a menţionat că investitorii din Grecia, Italia, Spania şi Portugalia au acces la împrumuturi în euro cu dobânzi mai mari decât cei din Germania, ceea ce ar trăda „ o slăbiciune structurală în construcţia euro” şi lipsa unei autorităţi fiscale comune pe cuprinsul Zonei Euro

No comments :