Wednesday, February 11, 2009

Sterling Resources,dureri de cap pentru Boc

Calin Popescu Tariceanu crede ca actualul Guvern a incercat sa distraga atentia opiniei publice de la esecul sau prin contractul Sterling.
Povestea contractului Sterling este o miniciuna de cea mai joasa speta, crede fostul premier. "Din nou se folosesc aceleasi tactici de diversiune impotriva adversarilor.(...) Guvernul trebuie sa se ocupe de nevoile cetatenilor", a spus Tariceanu.
El ii va actiona in justitie pe Iulian Iancu, pe primul ministru Emil Boc si pe ceilalti oameni care l-au acuzat de implicare in contractul Sterling.
"Am hotarat sa fac apel la justitie, pentru ca nu sunt dispus sa tolerez calomniile si minciunile unor oameni, precum Iulian Iancu, secretar de stat in perioada 2000-2004 si primul-ministru Emil Boc", a precizat acesta.
Tariceanu a declarat ca a venit tarziu cu explicatii in fata publicului pentru ca nu mai are acces la toate documentele.
"Contractul cu Sterling Resources a fost aprobat in timpul Guvernului Stolojan si are la baza o licitatie tinuta in 1990, partea romana fiind reprezentata de compania Rompetrol, care apartinea statului roman", a spus Tariceanu.
El a acuzat Guvernul PSD ca a modificat contractul initial care prevedea explorarea si impartirea productiei.
"Legea privatizarii Petrom din 2004 stabileste ca timp de 10 ani redeventele nu pot fi modificate (pana in 2014 - n.red.). Raspunderea pentru aceasta situatie nu are cum sa o poarte Guvernul pe care l-am condus", a explicat Tariceanu.
"Fata de licitatia initiala din 1990 si acordul aprobat de Guvern in 1992 nu exista nicio favorizare a firmei Sterling Resources in 2008, nu li s-a dat nimic in plus", sustine liderul liberal.

Premierul Emil Boc a acuzat luni Guvernul Tariceanu ca a actionat cu premeditare in afacerea Sterling, pregatind inca din 2007 ordonanta de urgenta care a permis transformarea unui contract de explorare in contract de concesiune si a anuntat ca ordonanta mai poate fi respinsa de Parlament.(ziare.com)

2 comments :

Anonymous said...

(Off topic)

Parlamentul Romaniei- bataia de joc a Europei?

Am asistat, joi 12 februarie 2009, la o jalnica “manifestare” a unei institutii europene.
Un domn (pe care ma voi feri sa il descriu, pentru a nu se spune ca opinia mi-ar fi putut fi influentata de argumente estetice) a dat citire unui asa-zis Raport referitor la Romania.

Nu mi-am putut imagina ca UE este in stare sa trateze un stat membru ca pe o provincie de ultim rang sau ca pe un tzarc in care sunt “stransi” niste indivizi fara capatai, redusi mintal, a caror identitate nu conteaza, buni, in cel mai fericit caz, pentru a fi trimisi sa raneasca la vite.

Acea Comisie a calcat in picioare principala institutie democratica a Romaniei - Parlamentul- spunandu-i de la microfon, cu penibila suficienta, ce ar trebui sa faca pentru a-i multumi pe ei, “cei de prim rang”.
Si-a permis sa ridiculizeze, prin modul de abordare, principiul separatiei puterilor in stat, vorbind despre Romania.
A improscat cu mizerie ordinea constitutionala din Romania, stabilind, printr-o incalificabila atitudine, ierarhii institutionale dupa principiul bunului plac.

O Uniune Europeana care are incredibilul tupeu de a defila cu principiile declarate ale Revolutiei franceze, traduce, cand e vorba despre Romania, libertatea prin supunere fara crancnire la capriciile sale de stapan (oare s-a gandi daca noi recunoastem “stapanul”?), egalitatea prin lipsa dreptului de a ne aplica in totalitate legile intre granitele unui stat independent si suveran si fraternitatea prin amenintarea ca nu vom primi nici macar firimiturile de la pranzul sau, daca nu ne vom supune diverselor sale pohte.

Imi pun o intrebare pe care si-o pun multi, cu siguranta: ar fi avut respectiva Comisie indrazneala sa incerce sa impuna (practic, despre asta e vorba) printr-un Raport, Parlamentului Frantei sau Parlamentului Angliei- pentru a ma opri doar la doua exemple- sa se subordoneze unei institutii a statului, pe care, de fapt, o controleaza, prin statutul sau?
Admitand ca ar fi avut inconstienta de a proceda astfel, care ar fi fost replica Parlamentului Frantei sau a Parlamentului Angliei? Cumva, supusa?
Nu trebuie sa aiba cineva multa imaginatie pentru a realiza ca onor “domnilor” de la Comisie le-ar fi “crescut urzici in urechi” (vorba unui personaj din “Principele” lui Barbu) daca, prin absurd, ar fi facut un asemenea gest nesabuit.

Invit Parlamentul Romaniei- format din oameni care au ajuns acolo primind investitura noastra de incredere, in sensul ca ne vor apara SI demnitatea de neam- sa dea Comisiei o replica demna si ferma, prin care sa anuleze, respingand, acele inadmisibile imixtiuni in ordinea de drept a Romaniei.
Daca nu o va face, atunci- dupa cum a spus un jurist pe care il respect (ma refer la Lucian Bolcas) meritam sa avem soarta unui pres de sters picioarele “distinsei” Comisii si, in general, picioarele “mai marilor” UE.

Marius Mina said...

@Aya, UE e doar UE...nimic mai mult.Cel putin ptr. un eurosceptic de anvergura mea.Nu cred ca se astepta vreun individ cu mintea intreaga ca aceasta uniune socialista europeana sa aduca ceva bun pentru Romania.E de-abia inceputul unei mari deziluzii !