Friday, March 13, 2009

Retrospectiva PNL


Theodor Stolojan-în august 2002 a fost susţinut la preluarea conducerii partidului, printre alţii, de către fostul preşedinte şi aliat fidel Valeriu Stoica, de tânăra Raluca Turcan, de istoricul Adrian Cioroianu, dar şi de 'oamenii până atunci ai lui Patriciu': Călin Popescu Tăriceanu şi Cristian Boureanu.

Antonescu si Orban s-au opus lui Stoica si desemnarea lui Stolojan ca presedinte in 2002

Devenit premier şi ales in 2005 preşedinte al PNL, fără niciun contracandidat, Tăriceanu incepe treptat să-şi consolideze poziţia in partid. El se inconjoară de tineri liberali precum Bogdan Olteanu sau Dan Motreanu şi se rupe de foştii săi aliaţi din interiorul partidului, ceea ce i-a atras adesea criticile lui Antonescu, Orban sau Norica Nicolai. Privit sctrict din perspectiva relaţiei cu adversarul său de azi, un prim moment este acela al congresului din 2005 cand refuză să-l promoveze pe preşedintele PNL Bucureşti Ludovic Orban pe lista Biroului Politic. Tot in 2005, Tăriceanu refuză să-l sprijine pe Orban in bătălia din interiorul Alianţei pentru candidatura la primăria Capitalei.

Cea mai mare victorie a lui Orban in partid a fost insă congresul extraordinar din ianuarie 2007, şansa sa constand in revenirea la vechiul sistem liberal al alegerii membrilor Biroului Politic Central prin vot direct şi nu pe lista candidatului la preşedinţia partidului. Confruntarea directă dintre preşedintele Camerei Deputaţilor, finul şi protejatul lui Tăriceanu Bogdan Olteanu, şi liderul de la Bucureşti a fost singura miză a congresului de atunci. Intr-un fel, victoria categorică a lui Orban impotriva lui Olteanu a fost un vot de blam dat modului in care Tăriceanu a ales să conducă partidul, incojurat doar de tinerii fără experienţă şi luand deciziile pe cont propriu, fără consultarea unor lideri precum Crin Antonescu sau alţi vicepreşedinţi care se plangeau că află de la televizor hotărarile importante asumate de PNL şi dezbătute adesea in biroul lui Olteanu.

In cadrul unei manifestari pacifiste, presarata mai mult cu discursuri laudative si cateva critici la adresa concurentei, PNL si-a lansat candidatii pentru primariile de sector si pentru Primaria Generala a Capitalei. Marele absent la fastuoasa ceremonie de la Teatrul National din Capitala a fost chiar liderul formatiunii, Calin Popescu Tariceanu, care a ales sa participe la o alta lansare din provincie
Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a fost cel care a luat fraiele in maini si l-a atacat pe candidatul pedelist la Primaria Capitalei, Vasile Blaga, catalogandu-l "un caine in plus" in Bucuresti "care promite sa faca si sa muste tot ce misca
Candidatii liberali la primariile de sector sunt Andrei Chiliman la 1, Dragos Dinca la 2, Teodora Bertzi la 3, Andrei Petrescu la 4, Cristian Banu la 5 si Antonel Tanase la 6.

Majoritatea liderilor liberali sunt revoltati si solicita explicatii in legatura cu "intelegerea" parafata intre premierul Tariceanu si presedintele Basescu prin care Lazar Comanescu a fost uns la carma Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Daca in trecut opozantii premierului se reduceau la cateva nume, de data aceasta din tabara nemultumitilor fac parte majoritatea "greilor" partidului: Ludovic Orban (foto), Crin Antonescu, Radu Stroe, Puiu Hasotti, Teodor Melescanu si Dan Radu Rusanu.
Pe de alta parte, liderii sunt de parere ca numirea operata de Tariceanu este nestatutara, in conditiile in care primul-ministru ar fi trebuit sa solicite un vot de incredere pentru Comanescu in cadrul BPC. Nemultumit este si Teodor Melescanu care a aflat de existenta noului ministru pe holurile Parlamentului, desi luase parte la dezbaterile din cadrul BPC, cu numai cateva ore inainte de anuntul oficial lansat de Guvern.

Liberalii nu stiu al cui e Predoiu
04-03-2008
--------------------------------------------------------------------------------

Mai multi lideri PNL suspecteaza ca propunerea de la Ministerul Justitiei ii apartine presedintelui Basescu si nu premierului Tariceanu.

Liderii PNL i-au mai cerut socoteala premierului Tariceanu pentru faptul ca l-a desemnat pe Catalin Predoiu ca ministru al Justitiei fara sa ceara si aprobarea partidului. Pe de o parte, pentru ca vicepresedintii care l-au acuzat ca a incalcat statutul liberalilor
In cadrul sedintei, Tariceanu le-a spus colegilor ca "asta a fost decizia lui" si ca "partidul trebuie sa o accepte" ca atare, fara alte comentarii.
Insa, chiar daca nu au curajul sa-i faca reprosuri fatise sefului lor, chiar si apropiatii premierului sustin, in culise sau off the record, in fata ziaristilor ca propunerea privind nominalizarea lui Catalin Predoiu nu i-a apartinut lui Tariceanu, ci lui Traian Basescu.
"Tariceanu ne-a anuntat vineri sa pregatim prelungirea interimatului pentru Melescanu si dupa-amiaza ne-a transmis ca el pleaca din Bucuresti. Dupa aceea am aflat de la televizor ca a fost la Cotroceni si l-a numit pe Predoiu. Basescu a facut propunerea", a declarat, pentru Cotidianul, unul dintre liderii importanti ai PNL.
Liberalii sustin ca, din informatiile lor, Traian Basescu si premierul Tariceanu ar fi convenit, in cadrul intilnirii de vineri, ca actualul ministru al Justitiei sa nu-l schimbe din functie pe procurorul-sef al DNA, Daniel Morar. Inlocuirea acestuia ar fi fost miza reala a nominalizarii ministrului Justitiei, in cazul in care Norica Nicolai ar fi obtinut portofoliul, ea avind de gind sa opereze inlocuirea lui Morar.
Nu se stie ce a primit Tariceanu in schimb, facindu-se speculatii legate de anumite dosare aflate in lucru la DNA si in care numele sau ar fi implicat.

De mentionat ca imediat dupa anuntarea nominalizarii lui Catalin Predoiu, liderii PNL si-au amintit ca acesta este un apropiat al cercurilor lui Valeriu Stoica, presedintele Consiliului National al PD-L. Predoiu a fost studentul lui Valeriu Stoica si lucreaza impreuna la un proiect de Cod civil.
In plus, socrul lui Predoiu, Calin Zamfirescu, a fost implicat, alaturi de Valeriu Stoica, in scandalul falimentarii Bancii Internationale a Religiilor. Contactat de Cotidianul, Valeriu Stoica a avut numai cuvinte de lauda la adresa noului ministru al Justitiei: "A fost studentul meu, un student foarte bun.

28-09-2007

PNL nu va intra intr-un guvern fara Calin Popescu Tariceanu, in actuala legislatura, iar propunerea lui Basescu este doar o tentativa de a crea o diversiune in interiorul partidului liberal, a declarat azi vicepresedintele PNL, Crin Antonescu.

26-03-2007
Vicepresedintele liberal Crin Antonescu a declarat, azi, ca Biroul Politic Central al PNL l-a mandatat pe premier sa caute solutii pentru o noua majoritate parlamentara, in vederea formarii unui guvern restructurat, fara PD,

12-02-2007

Crin Antonescu "Stolojan este un mincinos ordinar si o sluga de ultima speta"


06-02-2007-Cotidianul (Cristian Sutu) Oferta PSD catre PNL: Olteanu pe locul lui Basescu
--------------------------------------------------------------------------------
"Ne dati voturile pentru a-l suspenda pe Basescu, va dam functia de presedinte interimar al Romaniei, pentru o luna". Aceasta este oferta pe care PSD i-o face PNL pentru a-l suspenda pe Traian Basescu din functia de sef al statului - ne-au declarat surse din partidul lui Geoana.Prin vocea lui Crin Antonescu, PNL refuza oferta pesedistilor

Liderul deputatilor liberali Crin Antonescu s-a lansat, sambata, intr-un atac fara precedent la adresa presedintelui partidului, Calin Popescu Tariceanu, despre care a spus ca este principalul responsabil de situatia creata in jurul nominalizarii lui Varujan Vosganian.
Antonescu a sustinut, la Realitatea TV, ca este inadmisibil sa afle "ca omul de pe strada" despre retragerea lui Vosganian, in conditiile in care a participat, ca membru in conducerea PNL, ca lider al deputatilor liberali, ore la rand la sedinta Delegatiei Permanente a PNL.

Stolojan a fost exclus din PNL
--------------------------------------------------------------------------------
Conducerea Organizatiei PNL Sector 2 a decis ieri excluderea din partid a fostului presedinte PNL Theodor Stolojan cu 9 voturi "pentru" si unul "impotriva". "Este cea mai igienica solutie", a declarat pentru Realitatea TV, liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu.

15-09-2006 "Alianta nu se rupe", dar PNL "confunda partidul cu statul"
--------------------------------------------------------------------------------
Presedintele Traian Basescu a dat asigurari, vineri, la Realitatea TV, ca Alianta PNL-PD nu se va rupe, desi i-a acuzat pe liberali ca ar confunda partidul cu statul, iar pe seful statului l-ar asimila PD.
"Alianta nu se destrama, nu va luati dupa Crin Antonescu", a spus seful statului. Basescu a reluat ideea potrivit careia el nu a atacat niciodata PNL si nici nu o va face, in vreme ce liderul deputatilor liberali pune, in mod inacceptabil pentru presedinte, semnul egal intre un partid si seful statului.
Traian Basescu a reactionat astfel la anuntul de joi al liderului deputatilor liberali, Crin Antonescu, potrivit caruia grupul parlamentar pe care il reprezinta intrerupe relatiile cu presedintele si limiteaza colaborarea cu PD doar la legile necesare integrarii si cele care se regasesc in programul de guvernare
Antonescu a precizat ca initiativa sa este raspunsul pe care il ofera masurii la care a recurs Traian Basescu de a-l suspenda din functie pe ministrul liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, si rectiei insuficiente in opinia sa a premierului Tariceanu si a conducerii PNL.

26-05-2006-Ziua
Ii cer lui Tariceanu sa ne faca publice toate colaborarile ministrilor, demnitarilor si consilierilor la comisiile de privatizare si in cadrul Consiliilor de Administratie, locuri unde se munceste mult si se castiga bine", a precizat zambitor liderul PNL, punand sub semnul intrebarii bunele intentii ale demnitarilor din subordinea lui Tariceanu

Antonescu nu a uitat sa-l critice pe Tariceanu si pentru fluturasii cu promisiuni europene. "Sa ne dea detalii despre costurile acestei operatiuni, despre cine a executat-o, cine a luat banii, cine este responsabil?" a cerut el. Deputatul a marturisit ca a fost "neplacut impresionat" cand a vazut acesti fluturasi si a fost "contrariat", cand premierul a spus ca nu stie de ei.
"Chipul nu era al lui Mihai Voicu, era al lui Bogdan Olteanu si semnatura era a primului-ministru. Daca premierul considera ca ceva nu este in ordine, sa ia masuri", a spus Antonescu. El a insistat ca fluturasii au ajuns in casele oamenilor si reprezinta "o forma penibila de propaganda, de campanie electorala.

"Nu este nevoie de cateva miliarde de lei ca sa-i bombardam pe romani cu chipul vesel (al premierului-n.r.) sub steagul Europei", a spus Crin Antonescu.

Alfred Bulai, seful Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, institutia care a realizat campania, explica prezenta doar a premierului pe afise si fluturasi prin aceea ca nu au avut la indemina nici o poza de grup a Guvernului.

6 comments :

Anonymous said...

O interpretare "originala" si in interes propriu -vorba vine - a "istoriei" recente a PNL. Lucrurile sunt departe de flul in care au fost prezentate. Dar partizanatul politic pentru o tabara explica totul.
Am studiat cu atentie toate postarile anti-Tariceanu. Parca sunt cam asemanatoare cu temele prelucrate in laboratoarele de vis-a-vis de Gradina Botanica. Interesant. Oare dom primar - prietenul/seful tau - sa nu aiba cunostiinte minimale in legatura cu tehnica coloanei a 5-a?

Marius Mina said...

Anonymus, te referi la Michael Bloomberg, sau la Giulianni?

Anonymous said...

Da, intr-adevar, interesanta interpretarea dar si foarte subiectiva. Ma intreb insa daca intr-adevar Crin Antonescu are abilitati de lider. Ok, e carismatic, are discurs catchy, insa e el capabil sa conduca un partid si sa-i fie un contracandidat viabil lui Basescu? Sau are nevoie de un adjunct, prim-vice, care sa faca toata treaba asta si el doar sa pozeze de pe o functie inalta.

Marius Mina said...

@Anonymus,don't you worry bro', he'll get enough help ,on the way .

Anonymous said...

Mi se pare si normal ca tariceanu nu l-a sustinut pe Orban, nici la Primaria Capitalei, nici in partid..este un incapabil. orice om cu capul pe umeri ar vedea ce dezastru si ce ratare ar insemna ptr PNL o combinatie intre orban, fenechiu, norica, cu antonescu in frunte. ca la gradinita ar fi!

Marius Mina said...

@Monica, ei vezi ca exista si reversul medaliei? Tariceanu l-a lucrat pe Orban in favoarea lui Olteanu.Acum tot in favoarea finului va pierde scaunul de presedinte si nu numai....