Wednesday, March 11, 2009

Sinteza Zilei: Tariceanu repetent

Crin Antonescu:"Peste 10 zile se va întâmpla următorul lucru: pentru prima dată, un om pornit de la zero, fără unchi, fără naşi, fără pile, fără relaţii, fără bani, un om care n-am fost şi nu sunt omul cuiva, voi ajunge pentru prima dată, un astfel de om, preşedintele unui partid din România de azi. Şi acesta va fi un semn că acest partid are posibilitatea să lucreze pentru oameni obişnuiţi, fără naşi, fără fini, fără pile, fără relaţii, fără bani".
O dezbatere care s-a dorit interna , fara atacuri directe , o lupta de idei si viziuni politice , in care cei doi candidati la sefia PNL s-au angrenat cu toate fortele.
O lupta interna, in premiera pe micul ecran, un exemplu de urmat pentru toate fortele politice din Romania. Un joc democratic modern, care poate deveni un precedent profitabil pentru intreaga societate romaneasca.
Crin Antonescu si-a inceput discursul cu eleganta, precizand de la bun inceput ca nu-si va ataca contracandidatul din motive care tin de imaginea PNL. Si-a expus motivele pentru care vrea sa preia fraiele PNL , care in opinia sa, stagneaza intr-o semiobscuritate , fara ca mesajele importante sa ajunga la masa tacuta a electoratului "demisionar". Antonescu considera ca actuala conducere are grave carente de comunicare , in primul rand in interiorul partidului dar si in afara ,motiv pentru care, electoratul confuz care au intors spatele dreptei autentice. Fara sa faca vreo aluzie la stilul de conducere mult prea "conservatoare" , care ia deciziile intr-un grup foarte restrans, fara ca centrii de decizie sa fie consultati, promovarea nepotismelor si a intereselor mai putin ortodoxe , nu intodeauna in folosul PNL, Antonescu a reiterat faptul ca ,fara o schimbare la varf, partidul nu se poate dezvolta pe orizontala si ca atare nu are sanse reale sa creasca intr-o perioada propice . Semnalele nu sunt deloc imbucuratoare , lipsa de viziune si actiune mentinand PNL intr-un con de umbra , blocandu-i posibilitatea de a se dezvolta ca alternativa reala la actuala putere.Antonescu a mai amintit faptul ca lipsa de actiune si oferta politica viabila a PNL taie sperantele romanilor deconectati in ultima perioada de la exercitiul democratic al votului.
Tariceanu, vizibil marcat de afirmatiile lui Antonescu , a trecut peste regula fairplay ului riscand sa transforme dezbaterea intr-un show mediatic care ar fi adus prejudicii grave de imagine PNL lului. Copiind parca la indigo tehnica de campanie de la Bogdan Olteanu, fostul Prim Ministru,copy si paste in emisiunea lui Mihai Gadea slogane socialiste din vocabularul politic al lui Bill Clinton. Dupa fsolutia de criza prezentata natiunii:"It's about economy , Stupid", Tariceanu a trecut la atacuri impotriva colegului sau de partid, reusind in final sa sparga limita maxima a penibilului. Va puteti imagina cu siguranta care ar fi fost efectul de scena daca Crin Antonescu ar fi intrat in jocul neinspirat al lui Tariceanu. Cu siguranta deficitul de imagine major l-ar fi inregistrat in perioada imediat urmatoare Partidul National Liberal. Concluzia certa este ca dintre cei doi candidati , Crin Antonescu a mai demonstrat inca odata prin eleganta sa, ca are cel putin doua clase mai mult decat adversarul sau: "Va imaginati ca as putea vorbi despre vulnerabilitatile dumneavoastra. Nu as face un bine partidului. "
.
Disperarea cu care Tariceanu si-a folosit excesul logoreic incolor in incercarea de a-si sufoca interlocutorul , denota o lipsa acuta de tact , caracter si flexibilitate .A demonstrat ca pozitia domniei sale este mai presus decat partidul si ca ar risca totul pentru a-si mentine locul privilegiat. Am urmarit in direct la "Sinteza Zilei" o lectie de buna purtare politica in care profesorul Antonescu l-a lasat repetent pe invatacelul Tariceanu.Dezbaterea s-a incheiat fara ca moderatorul sa primeasca un raspuns clar din partea fostului prim ministru si anume, daca vrea si poate sa-l invinga pe Basescu, in toamna !


Primele reactii dupa dezbatere n-au intarziat sa apara:
Radu Stroe M-au dezamăgit agresivitatea şi ineleganţa cu care s-a purtat Călin. Am apreciat dorinţa lui Crin de a nu scoate în public rufele murdare, refuzând să îl atace pe preşedintele în funcţie al partidului, pentru a nu jigni partidul. Dacă ar fi dorit, Crin ar fi scos mitraliera, dar nu ar fi făcut un serviciu PNL. Prin dezbarea aceasta, noi nu am vrut să frapăm opinia publică, fiind o întâlnire între doi lideri politici care ar fi trebuit să aibă un comportament civilizat. Numai unul dintre ei a reuşit acest lucru”.

Crin Antonescu: Sunt optimist pentru Congres, am sprijinul a 32-33 de filiale -(Mediafax)

Antonescu răspunde criticilor lui Călin Popescu Tăriceanu la adresa sa spunând că acesta a cedat nervos.
El se declară optimist în perspectiva Congresului extraordinar de alegere a preşedintelui PNL şi spune că are sprijinul a 32-33 de filiale pentru această funcţie.Despre Dinu Patriciu, Antonescu afirmă, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că este un membru important şi influent al PNL şi că s-ar simţi onorat dacă l-ar susţine, însă precizează că nu au discutat despre aşa ceva.De asemenea, el anunţă că îl susţine pe Ludovic Orban pentru funcţia de prim-vicepreşedinte, dacă aceasta va exista,
Antonescu răspunde criticilor lui Călin Popescu Tăriceanu la adresa sa spunând că acesta a cedat nervos.

16 comments :

Anonymous said...

Antonescu a demonstrat ca are viziunea necesara transformarii PNL-ului in reprezentantul unei palete mai cuprizatoare de optiuni ale dreptei decat cea obtuz-antreprenoriala a lui Tariceanu.

Marius Mina said...

Radovane, mai sunt zece zile, lasa-i sa se distreze, sunt si ei dornici, n-asa? O sa le treaca imediat dupa aflarea rezultatului votului.
@Lilick merci ptr info.

Anonymous said...

@Lilick
Analiza ca analiza, da' concluzia e ca el voia sa nu castige Oprescu in fata lui Blaga, fapt care s-a petrecut, si ca nu vrea sa castige Crin in fata lui Tariceanu, fapt care se va petrece. Ce sa zic...Adi asta cam tine cu giurumele, naspa de el.
@MM
Sa te auda alah. :)

Marius Mina said...

@Radovane, the game is over ptr Tariceanu, de ce crezi ca a ajuns la disperare ?
Crin a demonstrat ca are ceea ce multi politicieni nu au: self control, Tariceanu ataca ca o baba bezmetica cu niste argumente de impuscat muste betive.E slab, foarte slab.Bine ca iese la pensie ...

Anonymous said...

@MM
Pai iti dai seama cam cum au dat la delegati atacurile astea televizate... Si-a cam tras-o singur Tari. Nu se spala rufele in public, a fost slab si o sa-l coste.
Mie mi-a placut cum a intors-o Crin cand o tot tinea Tariceanu langa cu criza. A zis bine ca ca nu e treaba presedintelui si ca nu tre' safaca si ei ca Basescu. Tare Crin, ca sa mai... :)

Anonymous said...

Din pacate, in ciuda elegantei duelului celor doi liberali, confruntarea mi-a lasat un gust usor amar. Niciunul nu m-a convins ca l-ar putea bate pe Basescu. In termeni de plusuri si minusuri, Crin pare sa fi invatat mai bine rolul televiziunii in promovarea imaginii omului politic, prestatia lui amantindu-mi cumva, vag, de mult analizata confruntare televizata Kennedy - Nixon. Intocmai ca Nixon, Calin Popescu Tariceanu s-a adresat mai mult oponentului, in timp ce Crin, precum Kennedy, mai mult spectatorilor, privind spre camerele de luat vederi, in fata carora parea a se simti mult mai confortabil decat fostul premier. In timp ce vorbea Crin, camera surprindea un Tariceanu crispat si ingrijorat. In interventiile lui Tariceanu preocuparea pentru fondul comunicarii prevala asupra formei, nu intotdeauna in favoarea vorbitorului, care nu a reusit sa-si ascunda iritarea si un aer de superioritate, chiar daca, intr-un fel, condescendenta. In plus, in timp ce Tariceanu a ramas preponderent cantonat in discursul de premier, Antonescu a atacat teme mai largi, a caror abordare insa a alunecat, nu de putine ori, de la oratorism la simpla verbozitate. In schimb, in timp ce Tariceanu m-a convins ca are un proiect la care se raporteaza pragmatic, chiar daca din pozitia de premier, Crin si-a construit interventiile pe criticarea "regimului Basescu", in special cu argumentele presei critice si-a bloggerilor anti-basescieni, ceea ce i-a dat discursului sau un iz de superficialitate. In privinta recuceririi de catre PNL a electoratului urban, educat, am fost totalmente de acord cu Crin, cum am fost de acord si cu ideea promovarii unui alt tip de lider: fara avere, fara nepoti, unchi, nasi etc. In ce masura electoratul urban educat s-ar simti reprezentat de un asemenea lider ramane de vazut, daca balanta congresului va inclina in favoarea lui Crin Antonescu. Mie, insa, Tariceanu mi s-a parut mult mai plin de substanta. Ce pacat ca liberalii nu au lider care sa insumeze calitatile celor doi si care sa mai beneficieze si de sprijinul "serviciilor". Intr-un asemenea caz as fi mult mai optimist cu privire la rezultatul prezidentialelor.

Marius Mina said...

@R,Crin a jucat corect, Tariceanu s-a dat in stamba si pentru asta a pierdut mult.Daca mai avea ce pierde...lol

Anonymous said...

crin antonescu este unul dintre putinii politicieni neatinsi de scandaluri si de coruptie. el este cea mai buna optiune pentru pnl si o personalitate cu impact pozitiv pentru imaginea partidului. liberalii s-ar putea relansa in politica cu un astfel de lider

Anonymous said...

BRAVO CRIN CA TI-AI PASTRAT PRESTANTA SI AI DAT DOVADA CA INTR-ADEVAR MERITI SA FI PRESEDINTE. MERITI NOTA A++ SAU 100+! SI MAI MERITI SA CASTIGI SI PRESEDINTIA! Numai asa ne vom mai descotorosi de mitocani si mitocaniile lor!
Tariceanu s-a erodat atat de rau de tot CU TRIPLA TAXA AUTO (PENTRU CARE MAREA MAJORITATE A ROMANILOR IL INJURA1) INCAT POSIBIL SA FI ADUS DEJA SONDAJELE PNL LA PODEA, FAPT PENTRU CARE ACUM ESTE,LA RANDUL SAU, TRIPLU TAXAT DE MEMBRII PNL LA CONGRES.

Seara asta, parca lui Tariceanu si-a pierdut mintile deabinelea! A atacat sub centura cu minciuni -- si BINE A FACUT CRIN CA L-A INTERPELAT PE LOC!; s-a scoborat la CERTURI DE MAHALA DESPRE FLEACURI DE GENUL "TINUTUL CONDICII"-- LA CARE, CE BINE DE CRIN CA A LUAT THE HIGH GROUND IN LOC SA SE SCOBOARE IN MOCIRLA ACESTUI FANARIOT IMORAL CAND LUCRURI MULT MAI SERIOASE, CA DE PILDA DREPTURILE INDIVIDUALE, REFORMELE ADMINISTRATIVE, JUDICIARE, DA, CELE CONSTITUTIONALE -- tematici foarte importante pentru CLIMATUL SOCIO-POLITIC SI DE AFACERI DE CARE INVESTITORII STRAINI TIN CONT FOARTE MULT CAND ACESTIA DECID SA INVESTEASCA(DACA E PRIELNIC) SAU SA-SI RETRAGA INVESTITIILE DIN ROMANIA DACA NU ESTE PRIELNIC. EI TOCMAI ACESTE TEMATICI CRIN DOREA SI TREBUIAU SA FI FOST DEZBATUTE, DAR, DIN NEFERICIRE, TARICEANU A ALES MAHALAUA!!
Au fost foarte multe replici tari ale lui Crin (precum au mai zis-o si @r si altii) Dar cea mai tare a fost cea de pe urma replica A LUI CRIN CARE A STRAPUNS SI A ZGUDUIT PANA IN ADINCURI MENTALITATEA -BALCANICO-FANARIOTA, MATERIALISTA SI MESCHINA cum ca numai bogatii au dreptul sa faca politica, IAR PNL ESTE NUMAI AL BOGATILOR. CRIN ANTONESCU ESTE O DOVADA VIE CARE SPULBERA ACEASTA MINCIUNA GOGONATA! IN VIZIUNEA LUI CRIN, PNL, PRIN LUPTA SA CONTRA STRUCTURILOR transsecuristo-comunistoide PENTRU DREPTURILE SI LIBERTATILE FUNDAMENTALE ALE ROMANILOR, VIZIUNEA LUI CRIN FACE POSIBILA EGALITATEA IN SANSE ALE TUTUROR OAMENILOR, INDIFERENT DACA SARACI SAU BOGATI, CARE DE FAPT ESTE CEA CARE ADUCE, PRINTRE ALTELE SI PROSPERITATEA ECONOMICA A INTREGII SOCIETATI, TOTODATA RIDICAND DIN SARACIE MAJORITATEA OAMENILOR CARE INTR-ADEVAR DEVIN SI MAI LIBERI CAND LI SE INLESNESTE INDEPENDENTA ECONOMICA.

Anonymous said...

ambii sunt mai buni decat Basescu. Dar Tariceanu e mai atacabil. Face Basescu mix-grill cu dumnealui...

Anonymous said...

Crin mai este de apreciat si pentru umilinta sa de care a dat dovada cand a fost incoltit de Tariceanu pentru, ce e adevarat, multele sale absente din Parliament din ultimii doi ani.

Ce bine ar fi fost sa ma fi ascultat pe mine si pe acei care ii doream binele, SA NU FI DAT PRILEJUL SA SE EXPUNA LA ASEMENEA CRITICI! E totusi meritul sau ca si-a cerut public scuze pentru comportamentul sau iresponsabil din legislatura trecuta, de vreo doi ani incoace (DEOARECE ALTI POLITRUCI NESIMTITI CA TARICEANU NICI MACAR NU CATADICSESC SA-SI RECUNOASCA VREO VINA, DARAMITE SA CEARA SCUZE!! Ce sa mai zicem de gunoaie ca Basescu sau Ilici, Geoana, Boc, Videanu, Udrea– NERUSINATI NEMERNICI,TOTI O APA SI UN PAMANT!!)– un astfel de comportament iresponsabil care, din pacate, unii din anturajul sau, l-au incurajat pe Crin sa se angreneze pe ceasta cale a iresponsibilitatii, inspre detrimentul sau, pentru care acum ca s-a mai maturizat, Crin il regreta.
Dar asta nu inseamna ca acum, gata, aruncam cu mocirla in Crin, care de fapt nu merita un astfel de tratament; criticile de pana acum si-au atins deja scopul. CRIN SI-A RECUNOSCUT GRESEALA(fara sa-si mai scuze circumstantele vitrege pe plan personal, prin care a trecut in cei acesti 2 ani grei pentru el) SI PROMITE SA NU O MAI REPETE . Eu cred ca merita sa i se mai dea inca o sansa. SI BASTA CU SCOSUL FIRULUI DE PAR DIN OCHII LUI CRIN SAU CU MOCIRLIREA LUI, ORI ALTFEL, SA NU CUMVA SA IASA SI BARNELE DIN OCHII ALTORA, se stiu ei cine…

Garcia Muerte said...

Crin - OK

Calin - KO


Cam aceasta este concluzia mea dupa aceasta dezbatere. Calin este aproape de usa de iesire. :)

Marius Mina said...

@Garcia, dupa disperarea cu care ataca haotic m-a facut s acred ca lucrurile sunt destul de grave pentru el in partid.Mult mai mult de 65% , cat spunea Antonescu ca are.La informatiile care-mi parvin din teritoriu,anticipez un scor umilitor pentru tariceanu la Congres.Vom vedea !

Anonymous said...

Tariceanu a dovedit in toti acesti ani ca este un om limitat. Cu toata educatia de care a avut parte nu poate sa-si depaseasca conditia, a ajuns la un anumit nivel peste care nu poate trece. Intr-o competitie cu Basescu pleaca din start fara sansa, nu poate sa faca polemica si nici fata de european cu papion nu mai are. La guvernare a reusit foarte putin spre nimic, fata de ce se putea face in acesti 4 ani in care a fost prim-ministru. Crin Antonescu pare altfel, se pare ca ar putea chiar sa-i faca fata si lui Basescu. Pare ca ar avea cate ceva din I. G. Duca, sa speram ca nu are aceeasi soarta. Bafta Crin !

Anonymous said...

Interesant duiel.
Crin manierat elegant,fara un atac la colegul de partid.Tariceanu confuz,iritat ,debusolat.
Si inca un amanunt Tariceanu a ramas plafonat la abordari din functia de priministru.Dincolo de acceasta spre presedinte e un taram necunoscut,ii e teama sa faca pasul mai departe.
Bravo CRIN!

Marius Mina said...

Tariceanu bate campii, cineva ia bagat in cap "performantele economice" si moare cu ele de gat.Sa fiu sincer, n-am vazut nimic impresionant in guvernarea tariceanu.Am spus tariceanu pentru ca acel guvern nu a reprezentat in niciun caz un record economic.Singura reusita a fost ruperea de excrocheria FMI si triplarea taxei auto.In rest, romanii din afara granitelor sa traisaca , au trimis in tara peste 12 miliarde de euro anual.Daca ar fi fost dupa "competentele" lui Tariceanu si Vosganian....eram a saptea putere economica a lumii azi..Nu l-a lasat Basea!