Friday, August 7, 2009

Traian Basescu pregateste o noua frauda electorala

UPDATE:AEP va cere dotarea secţiilor de vot cu calculatoare conectate la internet (Mediafax- 08 aug 2009)
PDL a găsit formula anti-fraudă ideală la alegeri prin folosirea logisticii unui întreg serviciu de informaţii în acţiunea de monitorizare a desfăşurării scrutinului electoral pentru Cotroceni. Sugerată de preşedintele Traian Băsescu în luna iunie, formulată de Autoritatea Electorală Permanentă şi susţinută de parlamentarii democrat-liberali, măsura de identificare şi prevenire a turismului electoral ar putea implica monitorizarea de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale(STS) a sistemului informatic care ar urma să fie implementat în fiecare secţie de votare pentru a ţine evidenţa cetăţenilor care îşi vor exercita acest drept constituţional. Propunerea va fi înaintată luni de către AEP Parlamentului, iar sistemul ar putea fi pus în aplicare pentru prima dată chiar la alegerile prezidenţiale din toamnă, a prognozat, vineri, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.
"Luni, Autoritatea Electorală Permanentă ne va propune (n.r. în Parlament) o formă finală a acestui sistem, care presupune accesarea unui registru electronic pentru alegători, astfel încât se se poată verifica dacă un alegător a mai votat şi într-o altă secţie. A intervenit în acest proiect şi instituţia STS, care are sistemul de comunicaţii bine pus la punct şi vom putea astfel să eliminăm votul multiplu ca una din modalităţile de fraudă des folosite", a spus Toader.
Potrivit parlamentarului PDL, proiectul ar putea deveni operaţional chiar de la scrutinul electoral din toamnă, dacă va fi inclus în noua lege de organizare şi desfăşurare al legerilor prezidenţiale. Sistemul presupune existenţa unui calculator conectat la Internet prin intermediul căruia să se poată verifica o bază de date.

Deputatul PDL anunţa cu doar o săptămână în urmă că AEP a propus introducerea în Legea pentru alegerea preşedintelui a unei prevederi referitoare la dotarea secţiilor de votare cu calculatoare conectate la internet, prin intermediul cărora să se poată verifica dacă un alegător a mai votat în ziua scrutinului. Potrivit acestui proiect de sistem, înainte de a-şi exercita dreptul de vot, alegătorul este înscris într-un registru electronic pentru a certifica existenţa dreptului de vot şi faptul că aceştia nu şi-au exercitat de mai multe ori dreptul de vot la aceleaşi alegeri.
În ceea ce priveşte logistica pentru asigurarea acestui demers, autorităţile administraţiei publice locale, cu sprijinul Instituţiei Prefectului, ar urma să ofere mijloacele tehnice şi umane necesare.
Ideea introducerii unui asemenea proiect antifraudă electorală i-a aparţinut de fapt preşedintelui Traian Băsescu, care, în şedinţa din 14 iunie, cerea Guvernului să analizeze posibilitatea ca la alegerile prezidenţiale, fiecare secţie de votare să fie dotată cu un calculator conectat la internet, pentru a se putea evita turismul electoral.
"Şcolile sunt toate sau aproape toate cuplate la calculator. În mediul rural, oricum e adusă până la primărie dacă nu şi în şcoală, linia telefonică sau firba optică pentru internet. Ne trebuiesc până la urmă 17.800 de calculatoare şi transferate chiar de la primării sau chiar din şcoli şi puse în secţia de votare, cu un operator, şi putem confrunta listele suplimentare imediat şi scos din sistem cel care a votat de două ori şi cu asta închidem orice subiect, suspiciune cu privire la corectitudinea alegerilor şi la turismul electoral, care este specific alegerilor pe liste", declara la acea vreme Băsescu.


Pregatirea terenului pentru frauda electorala prin operatiuni informatice

1. "Îmi permit să vă sugerez, poate Guvernul analizează posibilitatea ca în fiecare secţie să fie un calculator. Şcolile sunt toate sau aproape toate cuplate la internet, în mediul rural oricum e adusă până la primărie, dacă nu şi în şcoală linia telefonică sau fibra optică pentru internet. Ne trebuie, până la urmă, 17.800 de calculatoare şi transferate de la primării sau chiar din şcoli şi puse în secţia de votare cu un operator şi putem confrunta listele suplimentare imediat şi scos din sistem cel care a votat de două ori şi cu asta închidem orice subiect şi suspiciune cu privire la corectitudinea alegerilor şi la turismul electoral, care este specific alegerilor pe liste", a declarat Traian Băsescu.

2.
Computerele care vor fi folosite la alegerile prezidentiale din toamna ar putea fi imprumutate si nu cumparate, pentru reducerea costurilor.
Propunerea a fost facuta de deputatul PD-L Mircea Toader, care a argumentat ca nu este neaparat nevoie de achizitionarea celor circa 18.000 de calculatoare necesare pentru dotare sectiilor de vot, scrie Evenimentul Zilei.
"Cred ca nu exista primarie, scoala care sa nu aiba un calculator si un operator. Mergem pe imprumuturi, sa le puna la dispozitie!", a propus Toader.
Discutia vine in contextul in care in noua lege pentru alegerea presedintelui coalitia are in vedere dotarea fiecarei sectii de votare cu cate un calculator pentru a evita votul dublu.

1 comment :

dramoleta said...

Pai STS-ul e al SRI. Asa de sigure vor fi alegerile...